Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Jaarafrekening

Eén keer per jaar ontvang je een afrekening voor het energieverbruik van het afgelopen jaar. Dit heet een jaarafrekening. Deze jaarafrekening gaat over een periode van 12 maanden. Dit hoeft niet per se over het kalenderjaar (1 januari t/m 31 december) te gaan. Deze wordt meestal binnen twee maanden na de laatste afrekeningsmaand verstuurd.

 

Op de jaarafrekening staan zowel de verbruikskosten van energie als de kosten voor het transport van energie. De transportkosten zijn kosten die door jouw netbeheerder in rekening worden gebracht voor het onderhouden van het netwerk van gasleidingen en stroomkabels.

Jaarafrekening energie

Op de jaarafrekening staan niet alleen de kosten. Ook is te zien hoeveel energie je verbruikt hebt gedurende het jaar. Dit wordt voor elektriciteit aangegeven per kWh (kilowattuur). Gas staat aangegeven per m³.

 

Wil je weten wat je in jouw situatie bij een de goedkoopste energieleverancier kwijt zou zijn? Door dit verbruik op onze site in te vullen kun je een vergelijking maken die gebaseerd is op jouw verbruik. Op die manier kun je direct zien wat je bij jouw verbruik bij andere leveranciers zou betalen.

 

Meterstanden

Een afbeelding van een gasmeter.
Een gasmeter

 

Je verbruik wordt gebaseerd op jouw meterstanden. Je moet er zelf voor zorgen dat de juiste meterstanden bij de energieleverancier terecht komen. Dit kan op drie manieren:

 

  • Zelf doorgeven. De energieleverancier zal hier zelf om vragen. Dit kan via een meterkaartje, online of via de telefoon.
  • Slimme meter. Een slimme meter geeft zelf de meterstanden door.
  • De energieleverancier stuurt een meteropnemer naar je toe die de standen opneemt. Dit gebeurt eens in de drie jaar, tijdens het controleren van de meter.

 

Wanneer je de meterstanden niet (op tijd) doorgeeft, zal de energieleverancier zelf de meterstanden schatten. De energieleverancier communiceert zelf hoe en wanneer je deze meterstanden door moet geven. Op basis van de geschatte meterstanden zullen zij dan ook een verbruik schatten. Probeer dit altijd te voorkomen. Een schatting kan er namelijk voor zorgen dat je voor een ander verbruik moet betalen, wat een stuk hoger kan uitvallen.

Hoe ziet een jaarafrekening eruit?

Elke energieleverancier hanteert een eigen vorm. Er zijn wel verplichte onderdelen terug te vinden die zijn vastgesteld door de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Dit zijn bijvoorbeeld:

 

  • Het verbruik van elektriciteit en gas
  • De periode waarop de jaarafrekening betrekking heeft
  • De EAN-codes van jouw elektriciteits- en/of gasaansluiting
  • De begin- en eindstand van de meters
  • De totaalbedragen per geleverd product, zoals bijvoorbeeld het vastrecht en de energiebelasting

 

Wanneer je de jaarafrekening niet snapt kun je contact opnemen met jouw leverancier. Veel leveranciers hebben ook op de eigen website een voorbeeldfactuur met uitleg staan.

 

Het verbruik weergegeven op een jaarafrekening.
Voorbeeld van jaarafrekening Eneco waarop het verbruik te zien is