Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Termijnbedrag (maandelijks voorschotbedrag)

Iedere maand betaal je een termijnbedrag voor de uiteindelijke jaarafrekening. Je betaalt dus vooruit, zodat je niet aan het eind van het jaar alles hoeft af te rekenen. Vooruitbetalingen zijn nodig, omdat de energieleverancier niet precies weet hoeveel je elke maand verbruikt. Daarom is er voor gekozen om het jaarverbruik te schatten en het termijnbedrag (voorschotbedrag) gelijkmatig te verdelen over de twaalf maanden.

Waarom een maandelijks voorschotbedrag of  termijnbedrag?

Ongeveer 70% van de jaarafrekening wordt bepaald door het verbruik in de wintermaanden. Om ervoor te zorgen dat je elke maand hetzelfde moet betalen is er gekozen om een maandelijks voorschotbedrag te hanteren. Hierdoor betaal je in de wintermaanden niet meer dan in de zomermaanden, waardoor het gehele jaar de kosten gelijk blijven.

 

Tros Radar over voorschotten en energieverbruik


Zoals te zien is in bovenstaande grafiek verbruik je in de zomermaanden weinig. Het voorschotbedrag is hier ruim hoger dan dat je verbruikt. Je betaalt hier als het ware de wintermaanden mee.

Meesterstanden doorgeven voor begin contract

Het is in ieder geval belangrijk om aan het begin van je energiecontract de meterstanden door te geven. Hier vragen energieleveranciers meestal zelf naar. Op basis van de daadwerkelijke meterstanden kan de energieleverancier namelijk een goede schatting maken van jouw verbruik. Op die manier kan het voorschotbedrag vastgesteld worden.

Vaststelling maandelijks voorschotbedrag (termijnbedrag)

Samen met de energieleverancier wordt je maandelijkse voorschotbedrag (termijnbedrag) vastgesteld. Hierbij wordt zo goed mogelijk geprobeerd het totaal aan voorschotbedragen gelijk te laten zijn aan de uiteindelijke jaarafrekening. Dit doen zij door te kijken naar het historische verbruik in de woning.


Door een gemiddelde te nemen van het verbruik van de afgelopen jaren kunnen energieleveranciers een goede schatting maken van het verwachte verbruik. Op basis van dit verwachte verbruik kunnen zij een voorschotbedrag berekenen. Het komt vrijwel nooit voor dat iemand precies verbruikt wat door de energieleverancier vooraf geschat is. Daarom geldt altijd de regel:

 

  • Als je te veel hebt betaald, dan betaalt de energieleverancier het te veel betaalde bedrag terug.
  • Als je te weinig hebt betaald, dan moet je bij betalen

Dit wordt bij de jaarafrekening verrekend. Meestal wordt dit bedrag verrekend bij het daaropvolgende voorschotbedrag.

Aanpassing voorschotbedrag (termijnbedrag)

Tegenwoordig is het bij veel energiebedrijven mogelijk om het termijnbedrag aan te passen. Mocht je het komende jaar een sterk afwijkend verbruik hebben of verwachten, dan kun je in overleg met je energieleverancier het termijnbedrag aan laten passen. Dit is bijvoorbeeld het geval als je je huis hebt laten isoleren.

 

Met een slimme meter wordt het verbruik real-time doorgestuurd naar de energieleverancier. Dit verbruik kun je meestal zelf inzien, op bijvoorbeeld de website van de leverancier. Hierdoor kun je in de gaten houden of het voorschotbedrag aangepast kan worden. Wanneer je ziet dat je veel meer verbruikt dan geschat, kun je er voor kiezen het voorschotbedrag te verhogen. Ook kun je het voorschotbedrag verlagen als je ziet dat het verbruik minder is.