Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Opbouw energierekening

Als je gaat energieprijzen vergelijken krijg je de prijs die je ziet. De prijs is all-in. Dit betekent dat er verder geen bijkomende kosten zijn. Omdat er vaak nog onduidelijkheid is over de opbouw van de energierekening, wordt het hieronder uitgelegd. 

opbouw energierekening

Elektriciteit

Hierboven zie je een willekeurige aanbieding op Energievergelijken.nl. De elektriciteitskosten bestaan uit leveringskosten, vastleveringskosten en netwerkkosten. Hier gaat altijg nog de vermindering energiebelasting vanaf. De leveringskosten zijn de kosten van een kilowattuur (kWh) vermenigvuldigd met jouw verbruik. Bij de bovenstaande aanbieder betaal je € 0,22691 per kWh. Dit is inclusief energiebelasting en BTW. Zo kom je tot het bedrag dat achteraan staat. Je betaalt ook vaste leveringskosten (ook wel vastgerecht genoemd). Dit zijn vaste kosten voor de levering en transport van de energie en de huur van de meter.

 

Naast vaste leveringskosten betaal je ook netbeheerkosten. Netbeheerkosten zijn alle kosten die de netbeheerder maakt om de elektriciteit zo goed mogelijk te leveren. Daarnaast wordt er een heffingskorting (vermindering energiebelasting) van het totaalbedrag afgetrokken. Dit is een compensatie vanuit de overheid om de energierekening betaalbaar te houden. Zo kom je in dit voorbeeld op een totaal van € 794,85 voor elektriciteit en daar komen verder geen kosten bij. 

Gas

De gasrekening bestaat uit leveringskosten (inclusief regiotoeslag), vaste leveringskosten en netwerkkosten. De leveringskosten zijn de kosten van een m3 gas vermenigvuldigd met jouw verbruik. Bij de bovenstaande aanbieder betaal je € 0,73637 per m3. Dit is inclusief energiebelasting en BTW. Zo kom je tot het bedrag dat achteraan staat. Naast de gasprijs betaal je ook voor gas vaste leveringskosten en netwerkkosten, maar krijg je geen vermindering energiebelasting op gas. Alles opgeteld kom je hierboven op een totaal van € 1355,63 voor gas. 

Totaal

Als je zowel elektriciteit als gas bij elkaar optelt, kom je op het totaalbedrag. Om je een compleet beeld te geven van de kosten is ook de welkomstkorting, cashback-korting of welkomstpremie op Energievergelijken.nl al verrekend in het bedrag. In het bovenstaande voorbeeld is dit € 160,-. Uiteindelijk worden dus de elektriciteitsprijs en de gasprijs bij elkaar opgeteld en de korting wordt hier afgehaald en kom je in het bovenstaande voorbeeld op € 1990,47. 

 

Als je bij Energievergelijken.nl vergelijkt, krijg je een complete prijs en kun je ervan uitgaan dat deze all-in is en er dus geen onvoorziene kosten bij kunnen komen.