Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Periodieke aansluitvergoeding

De periodieke aansluitvergoeding zijn kosten die je netbeheerder maakt om jouw energieaansluiting te onderhouden. De periodieke aansluitvergoeding wordt ook wel aansluitkostenvergoeding of periodieke aansluitdienst genoemd. Voor elke aansluiting, dus voor zowel gas als elektriciteit, betaal je de periodieke aansluitvergoeding. Hieronder wordt uitgelegd waarvoor je de periodieke aansluitvergoeding moet betalen en hoe hoog dit is.

Waar betaal je periodieke aansluitvergoeding voor?

De periodieke aansluitvergoeding wordt gebruikt om de kosten voor het verzorgen van de aansluiting op het net te dekken. Ook de instandhouding van de aansluiting wordt hiermee gedekt. Bij kleinverbruikers van gas is er 1 totaal tarief dat in rekening wordt gebracht. Bij grootverbruikers van energie is er een splitsing qua kosten voor het aansluitpunt en de rest van de aansluiting. 

Hoe hoog is de periodieke aansluitvergoeding?

De maximale hoogte van de periodieke aansluitvergoeding wordt bepaald door de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Deze kijkt welke kosten de netbeheerder moet maken en bepaalt hiervoor een eerlijk bedrag. Dit kan dus verschillen per netbeheerder. Over het algemeen verschillen de bedragen tussen de netbeheerders niet zoveel. In onze energievergelijker zijn alle netbeheerkosten al meegerekend, dus ook de periodieke aansluitvergoeding. 

Periodieke aansluitvergoeding bij verhuizing

Het kan zijn dat je in de maand januari in Zuid-Holland hebt gewoond en vanaf februari t/m december in Drenthe. Grote kans dat je dan ook van netbeheerder wisselt. Aangezien de tarieven per netbeheerder verschillen, zul je dit ook terugzien op de energierekening. 


Wil je weten wat de netbeheerkosten zijn voor jouw energieverbruik? Maak dan een energievergelijking en kijk bij de details van een van de aanbiedingen.