Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Variabele tarieven

Variabele tarieven zijn tarieven die kunnen wijzigen gedurende de looptijd van het energiecontract, als het contract überhaupt een looptijd heeft. In vrijwel alle gevallen wijzigen de kale leveringstarieven twee keer per jaar, namelijk 1 januari en 1 juli. Het wil wel eens voorkomen dat een leverancier ervoor kiest de de tarieven te wijzigen per kwartaal en voorheen gebeurde het wel eens per maand, maar dat is beide niet gebruikelijk. Een keuze voor een energiecontract met variabele tarieven is vaak iets onzekerder dan een energiecontract met vaste tarieven. Ervaring leert wel dat de tariefwijzigingen licht zijn.

Waarom kiezen voor variabele tarieven?

Een keuze voor variabele tarieven is er één voor de gokkers en voor de mensen die het liefst alles uit het energiecontract halen. Het kan namelijk zo zijn dat na een jaar blijkt dat het variabele contract het goedkoopst is geweest als de tarieven omlaag gaan. Dat is op voorhand niet te weten en dat is precies de reden dat energiecontracten met variabele tarieven minder populair zijn onder overstappers. 

Lees hier welk energiecontract bij je past

Zijn variabele tarieven goedkoper?

Dat is mogelijk, maar niet erg gebruikelijk en niet zo makkelijk te stellen. Variabele tarieven binnen een contract dat maandelijks opzegbaar is, zijn het duurst. Dit is overigens het contract dat nog steeds meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens heeft. Eén- en driejarige energiecontracten zijn altijd goedkoper dan de contracten voor onbepaalde tijd. Of variabele tarieven dan goedkoper zijn dan vaste, is eigenlijk niet te zeggen. Dit hangt puur van de tarieven zelf af en van de prijsstijgingen of prijsdalingen tussentijds bij een contract met variabele tarieven.

Hier vind je welk soort contracten het goedkoopst zijn

Hoe weet ik of het vast of variabel is?

Op onze website zetten we duidelijk per contract de looptijd neer en of het contract vaste tarieven of variabele tarieven heeft. Weet je vooraf al of je vast of variabel wilt? Dan kun je in de vergelijking bij het overzicht van alle contracten een voorkeur aangeven aan de linkerkant. Je kunt hier namelijk vast of variabel aan- of uitvinken, zodat alleen contracten naar jouw voorkeur tevoorschijn komen. Ditzelfde kun je overigens ook doen met onder andere de looptijd van het contract of de duurzaamheid van een energiecontract. Via de linkerkant van dit scherm kom je in de vergelijking. Na deze vergelijking kun je dus links je voorkeuren aangeven.