Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Alles over het energieverbruik

Het energieverbruik bepaalt uiteindelijk hoeveel je voor energie betaalt. Het energieverbruik wordt vermenigvuldigt met de tarieven voor elektriciteit en gas om tot het bedrag te komen. Je kunt om die reden dus besparen door lage tarieven te kiezen en door het stroomverbruik en gasverbruik laag te houden. Het energieverbruik is te vinden op de jaarafrekening. Als je verhuist, kun je het energieverbruik alleen achterhalen door het te vragen aan de oude bewoner(s) of door het op te vragen bij de netbeheerder of leverancier. Zie hieronder de veelgestelde vragen met betrekking tot het energieverbruik of vergelijk energietarieven om te starten met besparen.

Energieverbruik berekenen

Als je in een nieuw huis terecht komt, is het vaak lastig om het energieverbruik in die woning te achterhalen. In een nieuwbouwwoning is het zelfs onmogelijk, omdat daar nog geen energieverbruik van vroeger bekend is. Het berekenen van het gemiddelde energieverbruik in je situatie komt dan goed uit en op basis daarvan kan worden achterhaald welke energieleverancier het goedkoopst is in jouw geval. 

Begin met het energieverbruik berekenen

Elektriciteitsverbruik

Er valt flink te besparen op het stroomverbruik. Het stroomverbruik hangt samen met de apparaten in huis. Heb je veel energieslurpende apparaten in huis? Dan is het misschien verstandig om wat weg te doen of om voor zuinigere apparaten te kiezen. Het elektriciteitsverbruik is niet alleen afhankelijk van het aantal apparaten in huis. Zo is het ook afhankelijk van het aantal personen in huis, de leeftijd van de apparaten, het gedrag van de gebruikers en het type apparaat dat in huis aanwezig is.

Lees alles over het elektriciteitsverbruik

Gasverbruik

Gas is ongeveer drie keer zo duur als elektriciteit. Reden genoeg om goed te letten op het gasverbruik in huis. Gas wordt bij de meeste huishoudens verbruikt voor de verwarming van het huis, de verwarming van het water en om op te koken. Vooral het verwarmen van het huis is van invloed op het gasverbruik. Let daarom goed het stookgedrag en de isolatie van de woning. Verder zijn er andere factoren van invloed op het gasverbruik waar je zelf weinig aan kunt doen, denk bijvoorbeeld aan het weer.

Lees alles over het gasverbruik

Energielabel

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een woning, apparaat, lamp of auto is. Hiermee kun je in een oogopslag zien welke apparaten energiezuinig zijn of niet.  

Lees alles over het energielabel

Energie besparen

Energie besparen is goed voor zowel het milieu als je portemonnee. Er zijn talloze manieren om het energieverbruik terug te dringen. Soms heeft het een investering nodig, maar soms zijn het simpele, kleine veranderingen die je door kunt voeren om minder te hoeven betalen voor energie. Energie besparen hoeft dus niet moeilijk te zijn en het behoeft ook niet altijd een investering.

Lees alles over energie besparen

Calorische waarde

Kom je de calorische waarde tegen op de jaafafrekening en heb je geen idee wat dat is? Dan hebben we het antwoord voor je. Calorische waarde (ook verbrandingswaarde genoemd) is de correctiefactor op het gasverbruik dat te maken heeft met de kwaliteit van het gewonnen gas. De gaskwaliteit verschilt per winningsplaats en daarmee verschilt oo kde correctiefactor.

Lees alles over de calorische waarde van gas

Kilowattuur (kWh)

Elektriciteit wordt uigedrukt in een aantal kilowattuur (kWh). Dit is ook de manier om het stroomverbruik te achterhalen op de jaarafrekening. Dit wordt voor elektriciteit altijd uitgedrukt in een aantal kWh. Meestal bestaat het elektriciteitsverbruik uit vier cijfers. 

Lees meer over een kilowattuur

Kubieke meter (m3)

Gas wordt uitgedrukt in een aantal kubieke meters (m3). Om het gasverbruik te achterhalen op de jaarafrekening kun je kijken naar de cijfers voor m3. Het gasverbruik bestaat bij een woning meestal uit drie of vier cijfers.

Lees meer over een kubieke meter

Vereenvoudigd energielabel

Vanaf 2015 zullen alle huizen die nog geen energielabel hebben een vereenvoudigd energielabel krijgen. Deze is zelf via een internetapplicatie te berekenen. 

 

Lees meer over het vereenvoudigd energielabel

Slimme thermostaat

Tegenwoordig zijn er ook slimme thermostaten op de markt. Hiermee kun je (op afstand) de thermostaat instellen, zodat deze bijvoorbeeld altijd om 22.00u uit zal gaan. Hiermee voorkom je dat onnodig gas stookt.

 

Lees meer over de slimme thermostaat

Op gas koken

Op gas koken is milieuvriendelijker dan elektrisch koken. Dit merk je ook in de portemonnee. Het is bij een gemiddeld verbruik de helft goedkoper dan elektrisch koken.

 

Lees meer over op gas koken

Energieverbruiksmanagers

Met een energieverbruiksmanager kun je inzien hoeveel energie je verbruikt. Dit maakt het besparen van energie een stuk gemakkelijker. Er zijn veel verschillende verbruiksmanagers. 

 

Lees meer over de energieverbruiksmanagers

 

Sluipverbruik

We hebben allemaal last van sluipverbruik, maar hoe kom je er vanaf? Veel apparaten in en om het huis verbruiken energie terwijl je ze helemaal niet gebruikt. Bijvoorbeeld een tv op stand-bystand. Maar hoe verminder je het sluipverbruik in huis. Wij geven je een aantal tips. 

 

Lees meer over sluipverbruik