Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Calorische waarde

De calorische waarde is de hoeveelheid warmte die uit een kubieke meter (m3) aardgas te halen valt. Het wordt ook wel de verbrandingswaarde genoemd. De waarde van het gas wordt namelijk bepaald door de hoeveelheid warmte die vrijkomt bij verbranding. De basis van de calorische waarde van gas wordt bepaald door het gas uit Slochteren (Groningen). De Nederlandse prijzen zijn gebaseerd op de waarde uit Slochteren. De calorische waarde wordt berekend door te kijken hoe snel een brandstof in staat is om 1 kg water van 14,5 graden Celsius te verwarmen naar 15,5 graden Celsius, bij atmosfeerdruk.

Verschillende calorische waarden

Gas wordt niet alleen in Slochteren, maar ook in andere provincies gewonnen. Het gas heeft andere calorische waarden dan in Slochteren. Als de calorische waarde hoger ligt, dan komt er per m3 gas meer warmte vrij dan een m3 uit Slochteren. Andersom is het ook zo dat als de calorische waarde lager ligt, er per m3 gas minder warmte vrijkomt dan het gas uit Slochteren. Al het gas wordt met elkaar gemengd zodat de basis calorische waarde zo dicht mogelijk benadert wordt. Deze basiswaarde is nooit helemaal te benaderen, vandaar dat er altijd kleine verschillen zullen blijven.

Correctiefactor

De gasmeter in je huis registreert alleen het aantal m3 gas dat is verbruikt en houdt geen rekening met de calorische waarde. De gasprijzen zijn gebaseerd op de basis calorische waarde. Hierdoor moet bij het gemeten gasverbruik de calorische afwijkingen worden gecorrigeerd. Dit wordt gedaan door de correctiefactor. Dit is terug te vinden op de energierekening en wordt meestal vermeld bij de meterstanden. Het gemeten gasverbruik (van de gasmeter) wordt vermeld en de correctiefactor is hier terug te vinden. Het gemeten gasverbruik wordt vermenigvuldigt met de correctiefactor, zodat de calorische afwijkingen gecorrigeerd worden. Hierdoor betaalt u nooit te veel of te weinig voor de vrijgekomen warmte bij verbranding van aardgas.

 

Correctiefactor toegepast op een jaarafrekening