Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Energie besparen

Je kunt veel geld besparen door over te stappen naar een andere energieleverancier. Wat veel mensen vergeten is dat je ook flink kunt besparen door minder energie te verbruiken. Want: niet verbruikte energie hoeft ook niet betaald te worden! En het is beter voor het milieu. Ook niet onbelangrijk! Hieronder hebben we een aantal eenvoudige tips, per thema, op een rij gezet.

Energie besparen per thema

Overal in en rondom je woning valt er energie te besparen. Een combinatie van energie besparen en het kiezen voor goedkope energie zorgt voor een grote geldbesparing. We gaan per thema langs waarop je het meeste kunt besparen. Vaak zijn het kleine ingrepen die voor grote besparingen kunnen zorgen. 

 

Huishoudelijke apparaten verschillen veel in gebruik. Door hier goed op te letten en slim mee om te gaan kun je simpel tientallen euro's per jaar besparen. Hieronder staan enkele tips over huishoudelijke apparaten:

 

Let op het energielabelHet energielabel laat zien hoe energiezuinig een apparaat of huis is.
Bij de aanschaf van een (huishoudelijk) apparaat dien je te letten op het energielabel. Deze geeft aan hoe efficiënt dit apparaat is. Hiermee kun je zien hoe duur het apparaat in verbruik is.

Een ventilator in plaats van een airco
Een ventilator is stiller en goedkoper in zowel de aanschaf als verbruik dan een airconditioner. Een ventilator kan de gevoelstemperatuur met maximaal 5 graden laten dalen. Het is daarom aan te raden om een ventilator te kiezen, in plaats van een airco.

Kies een lichte stofzuiger
Momenteel zijn er stofzuigers op de markt die een vermogen hebben van 1200 watt. Boven de 800 watt neemt de zuigkracht nauwelijks toe, dus dit is eigenlijk onnodig. De prijs en het verbruik nemen wel toe. Het is dus verstandig om een wat lichtere stofzuiger te kiezen.

Regelbaar vermogen
Niet bij elk apparaat heeft het volle vermogen nodig. Sommige apparaten hebben een regelbaar vermogen, zoals bijvoorbeeld een boormachine. Door het vermogen te regelen kun je het elektriciteitsverbruik beperken.

Let op de uitknopEen stand-by killer zorgt er voor dat de apparaten in stand-by geen energie verbruiken.
Bij veel nieuwe apparaten zit er geen uit-knop op. Deze is meestal vervangen door een standby-knop. Apparaten met een uit-knop zijn energiezuiniger, want een apparaat in de standby-modus verbruikt nog steeds energie. Meer hierover kun je lezen bij de sluipende slurpers.

Verminder het energieverbruik van mobiele apparaten
Hoe minder vaak je mobiele apparaten hoeft op te laden, hoe minder zij kosten in het verbruik. Hieronder wat tips hoe je het energieverbruik kan verminderen:

 • Zet het volume minder hard
 • Gebruik de flitser van een camera alleen waar nodig
 • Haal een opgeladen apparaat (zoals een laptop) uit het stopcontact
Sluipende slurpers
Een apparaat die op stand-by staat, verbruikt nog steeds energie. Gemiddeld is dit zo’n 450 kWh per huishouden, wat neerkomt op zo’n € 95,- per jaar. Hieronder de top 5 grootste sluipende slurpers:

 • Computer: € 30,- per jaar
 • Tv plus video/dvd-speler: € 14 per jaar
 • Koffiezetapparaat: € 6 per jaar
 • Tuner, versterker en cd-speler: € 6 per jaar
 • (Combi)magnetron: € 4,- per jaar 

Laad niet langer dan nodig
Veel oplaadbare apparaten blijven continu in het stopcontact zitten. Dit is onnodig en kost geld. Haal deze apparaten, zoals bijvoorbeeld een kruimeldief, uit het stopcontact.

Schakelstekker bij transformatorHaal de stekker uit het stopcontact wanneer het apparaat klaar is met opladen. Wanneer een apparaat met een transformator met de stekker in het stopcontact zit, verbruikt het stroom. Ook al staat het apparaat uit. Met een schakelstekker kun je de transformator écht uitzetten.

Haal de oplader uit het stopcontact
Bij veel oplaadbare apparaten blijft de oplader in het stopcontact zitten. Dit is onnodig en maakt de apparaten bovendien ‘lui’. Probeer dit te voorkomen.

Lees meer over het elektriciteitsverbruik van apparaten

 

Er is ook energie te besparen op de koeling. Door goed na te denken over de koel- en vrieskast kun je veel energie, en dus geld besparen. Hieronder kun je wat tips vinden hierover. 

 

Plaats de koelkast van de muur af
Wanneer je de koelkast minimaal 10 cm van de muur af zet, kan de warmte makkelijk weg. Hierdoor wordt het energieverbruik minder. Zet hem het liefst in een koele plek, niet te dicht bij een verwarming of fornuis.

Volle koelkast? Kouder instellenStel een volle koelkast wat kouder in.
Het kost veel energie om veel (ongekoelde) producten te koelen. Denk bijvoorbeeld aan grote flessen frisdrank uit de supermarkt. Het is dan verstandig om de koelkast tijdelijk wat kouder in te stellen.

Voorkom warmtetoevoer
 Wanneer je kliekjes hebt, kun je deze beter eerst laten afkoelen voor je ze in de koelkast zet. Dit kost minder energie. Ook loopt de temperatuur dan niet op in de koelkast. Warme producten veroorzaken rijpvorming in de koelkast, waardoor het energieverbruik ook toeneemt. Dit geldt ook voor producten die je uit de koelkast pakt. Het beste is om deze producten zo snel mogelijk weer terug te zetten, zodat je deze niet opnieuw hoeft te koelen.

Op vakantie? Geef de koelkast ook vakantie
Wanneer je de koelkast een tijd niet gebruikt kan deze het beste worden uitgezet. Dit kan bijvoorbeeld als je op vakantie gaat. Het is verstandig de deur op een kiertje te zetten, dit voorkomt vervelende luchtjes.

Ontdooien in het koeldeelRegelmatig de koelkast ontdooien bespaart geld. Als je voedsel wilt ontdooien, kun je dit doen in het koeldeel van de koelkast. Hierdoor hoeft de koelkast minder hard te werken, waardoor het energieverbruik afneemt.

Ontdooi de vrieskast
Het is aanbevolen om regelmatig de vrieskast te ontdooien. Hiermee voorkom je een teveel aan ijsgroei. Bij no frost-apparaten hoeft dit niet. IJsgroei is nadelig voor het energieverbruik en de constantheid van de temperatuur.

Reinig regelmatig de koelkast
Door regelmatig het rooster aan de achterkant van de koelkast schoon te maken, kun je er voor zorgen dat de compressor minder lang hoeft te werken. Door het verwijderen van het stof en vuil wordt de warmteoverdracht met de lucht namelijk vermindert.

Vervang versleten deurrubbersRob Geus zegt het ook altijd: "Vervang die rubbertjes!"
Door de deurrubbers goed in de gaten te houden, kun je kijken of er gaten of kieren tussen zitten. Wanneer dit het geval is, kan dit er voor zorgen dat het energieverbruik onnodig hoger wordt. Je kan dit testen door de koelkastdeur dicht te doen met een papiertje ertussen. Wanneer je deze er makkelijk tussenuit kunt trekken, moet je de deurrubbers vervangen.

Gebruik geen tweede koelkast
Een tweede koelkast is misschien handig, maar kost veel energie en geld. Het is goedkoper om een wat grotere koelkast te kopen.

Kies voor A++ label
Een koelvrieskast met een A++ label is zo’n 30% zuiniger dan een koelvrieskast met dezelfde inhoud en een A+ label.

Zoek een koelkast die bij je past
Over het algemeen is een koelkast van 50 liter voldoende voor een normale voorraad eten en drinken voor één persoon. Voor drie a personen is 135 tot 160 liter voldoende. Voor de vriesruimte kun je 60 tot 70 liter per persoon aanhouden.

Koop een koelvrieskast
Het is voordeliger om een koelvrieskast te hebben, dan een aparte koelkast en vrieskast. Gemiddeld scheelt dit zo’n 100 kWh. Dit is zo’n € 22,- op jaarbasis.

 

Op elektronische apparaten is ook energie te besparen. Door bijvoorbeeld de instellingen aan te passen of de software up-to-date te houden, kun je er voor zorgen dat je minder energie verbruikt. Klik hieronder op beeld, geluid & computers om alle energiebesparende tips hierover te lezen.

 

Kies een zuinige tv
LCD-schermen verbruiken minder energie dan plasmaschermen. Verder geldt ook dat hoe groter het scherm is, hoe hoger het energiegebruik is.

Pas de lichtsterkte en het contrast aanDoor de TV-instellingen wat lager te zetten kun je energie besparen.
De standaardinstellingen op televisies staan meestal ingesteld op een te hoge helderheid en/of contrast. Door deze (naar beneden) aan te passen kun je er voor zorgen dat het energieverbruik minder wordt. Homecinemasets

Homecinemasets
verbruiken veel energie. Het is daarom aan te raden deze alleen te gebruiken bij programma’s waarbij de geluidsweergave een meerwaarde biedt. Dit is bijvoorbeeld bij films en sportwedstrijden zo. Gebruik voor overige programma’s, zoals het nieuws, de luidsprekers van de televisie om energie te besparen.

Koop een computer die bij je past
Voor simpele taken op de computer, zoals surfen e-mail, zijn eenvoudige computers meer dan voldoende. De wat uitgebreidere computers, die gemaakt zijn om video’s te bewerken of te gamen, verbruiken meer energie. Het is zonde om zo’n computer te hebben als je er alleen maar eenvoudige taken op doet. Zowel in de aanschafprijs als in de verbruikskosten.

Zet de monitor uit als je niet op de computer bezig bent
Stel de computer zo in dat het beeldscherm uitgeschakeld wordt als je de computer niet gebruikt. Een screensaver bespaart geen energie en kan bij complexe beelden er zelfs voor zorgen dat je meer energie verbruikt.

Een notebook is zuiniger dan een desktopEen notebook is zuiniger in het gebruik van energie dan een desktop.
Een laptop verbruikt veel minder stroom dan een desktopcomputer en een monitor bij elkaar opgeteld.

Maak alles stroomloos als de computer uitstaat
Sommige randapparaten en de computer gebruiken nog steeds stroom als ze helemaal uitgeschakeld zijn. Dit is te voorkomen door al deze apparaten op een schakelblok aan te sluiten en deze stroomloos te maken als de computer uitgezet wordt. Dit kan ook met een standby-killer.

Houd de software up-to-date
Vaak worden er bij software updates energiebesparende voorzieningen toegevoegd. Op die manier kan een software update er voorzorgen dat je minder energie gaat verbruiken.

Automatisch uitschakelen bij downloaden
Wanneer je regelmatig de computer (alleen) gebruikt om bestanden te downloaden, dan kun je dit het beste doen met software die de computer kan afsluiten. Bij sommige downloadsoftware kun je instellen dat wanneer een download voltooid is, het programma de computer afsluit. Zo staat de computer niet onnodig aan.

De printerEen oude printer verbruikt meer kWh dan een nieuwe printer.
Er valt energie te besparen door anders om te gaan met de printer. Een nieuwe printer verbruikt gemiddeld zo’n 50 kWh per jaar minder dan printers van 2001 of eerder. Het kan dus lonen om een nieuwe printer aan te schaffen. Print ook alleen wat nodig is. Wanneer je minder print, verbruik je ook minder energie. Wanneer je afdrukt in de snelle afdrukmodus print je sneller, waardoor je minder energie verbruikt. De printkwaliteit is dan ook minder. Ook kun je er voor kiezen om dubbelzijdig te printen. Hiermee kan je ook energie besparen.

Bewaar het beeldscherm
Een monitor gaat langer mee dan een computer. Wanneer je een nieuwe computer koopt, en de monitor doet het nog prima, kun je deze gewoon behouden. Wanneer je nog een oude monitor met beeldbuis hebt, kun je deze beter vervangen door een TFT-scherm, aangezien de oude monitor veel energie verbruikt.

 

Er is een ook een besparing te realiseren op de verlichting. Door goed de lampen te kiezen, of een bewegingsmelder te installeren, kun je flink besparen op de verlichting. Hieronder enkele tips om te besparen op je verlichting:

 

Ruil de gloeilamp in voor een spaarlampSpaarlampen verbruiken ongeveer 80% minder energie.
Een spaarlamp gebruikt ongeveer 80% minder energie dan de gloeilamp, zonder op lichtintensiteit in te leveren. Een spaarlamp van 12 watt geeft even veel licht als een gloeilamp van 60 watt.

Gebruik gericht licht
Op plaatsen waar gericht licht nodig is, zoals een spot op een schilderij of een bureaulamp, kun je energie besparen door een reflectorlamp te kiezen. Dit is meestal led of halogeen. Door voor een reflectorlamp te kiezen, kun je energie besparen.

Let op het energielabel
Lampen met een vermogen van 4 watt of meer hebben verplicht een energielabel. Deze gaat van het meest zuinig (A) tot en met minst zuinig (G). Een lamp met energielabel A is 75% zuiniger dan een lamp met energielabel D. Hieronder het energielabel per type lamp:
 • Spaarlamp en tl-lamp: A of B
 • Halogeenlamp: B t/m D
 • Gloeilamp: E t/m G
Led lampen zijn niet verplicht om een energielabel te hebben. Ook hebben zij meestal een vermogen die lager is dan 4 watt.

Gebruik een schakelklokEen schakelklok zorgt er voor dat verlichting na een bepaalde tijd uit gaat.
Je kunt energie besparen door verlichting die niet altijd aan hoeft te staan, aan te sluiten op een schakelklok. Deze zet de verlichting na een bepaalde tijd uit. Dit kan bijvoorbeeld voor de buitenverlichting, het aquarium, de hal of de kerstverlichting.

Gebruik een bewegingsmelder
Wanneer je een bewegingsmelder gebruikt, hoeft de lamp niet continu aan te staan. Deze gaat pas aan wanneer er beweging wordt geconstateerd. Dit is bijvoorbeeld handig voor de verlichting bij een schuur in de tuin.

Eén sterke lamp in plaats van tien zwakke lampen
Het is zuiniger om één sterke lamp in te zetten, dan tien zwakke. Ook al hebben ze samen evenveel lichtopbrengst. Kies niet een te hoge lichtsterkte, maar experimenteer hiermee. Probeer een zo laag mogelijk vermogen te kiezen, waarbij je toch nog voldoende licht hebt.

Kies voor helder glas
Lampen met matte lampen of kopspiegellampen geven minder licht dan lampen van helder glas. Matte gloeilampen zijn inmiddels al niet meer te koop. Een optie is de de 230 V-halogeenlamp, deze gaat twee keer zo lang mee als een normale gloeilamp en heeft een hoger rendement.

Raak de halogeenlampjes niet aan
Een halogeenlamp gaat minder lang mee door het inbranden van vet in het glas van de lamp. Dit gebeurt voornamelijk bij lampjes zonder bolletjes of reflector. De lamp wordt dan al snel te heet. Hierom mag je dus nooit een halogeenlampje aanraken met je blote handen. Wanneer halogeenlampen niet beschermd zijn, zijn ze ook ongeschikt voor de keuken.

De plek van de transformator
Bij halogeenlampen dient de transformator niet tussen de schakelaar en het stopcontact te zitten. Deze moet tussen de schakelaar en de lamp zitten, anders neemt de transformator continu energie af. Dit gebeurt ook wanneer de lamp niet brandt.

Geen halogeenlamp in uplightsGebruik spaarlampen voor uplights, dit is een stuk zuiniger.
De sterke halogeenlamp is niet zuinig in uplights. Hier kun je beter een spaarlamp voor gebruiken.

Liever minder watts dan dimmen
Wanneer je een halogeen- of gloeilamp dimt, verbruikt hij bij de helft dimmen alsnog meer dan 75% van het normale elektriciteitsverbruik. De dimmer zelf verbruikt ook energie. Je kan bij een lamp die zachtjes moet branden beter een laag wattage gebruiken.

Spaarlampen en dimmen
Niet alle spaarlampen kunnen op een dimmer worden aangesloten. Het kan zijn dat ze dan gaan flikkeren of zelfs helemaal niet werken. Er zijn spaarlampen op de markt die een ingebouwde dimmer hebben, of te gebruiken zijn op een dimmer. Je kunt deze dan snel aan en uit zetten, dan gaan ze aan op de lage stand. En dat spaart energie.

Gebruik oude spaarlampen
Na verloop van tijd neemt de lichtopbrengst van een spaarlamp af. Op plaatsen waar je veel licht nodig hebt kun je deze spaarlampen vervangen. De oude spaarlamp kun je dan gebruiken op een plek waar er niet zoveel licht nodig is. Een hele oude of kapotte spaarlamp kun je bij het klein chemisch afval dumpen. Het kwik en de elektronica kan dan gebruikt worden.

 

De verwarming zorgt voor driekwart van de gasrekening. Het is mogelijk om het energieverbruik van de verwarming omlaag te krijgen. Met de tips hieronder kun je besparen op de verwarming:

 

Een open haard is niet zo zuinigGebruik spaarlampen voor uplights, dit is een stuk zuiniger.
Een open haard is gezellig, maar is niet zo zuinig. Er gaat namelijk veel warmte verloren. Weinig van de warmte komt daadwerkelijk in het huis terecht. Ook zorgt een open haard voor een vervuilde binnenlucht, wat ook niet zo prettig is.

Schoorsteenkap afsluiten
Wanneer je de open haard of kachel niet gebruikt, kun je de schoorsteenkap sluiten. Hiermee kun je er voor zorgen dat er geen kou naar binnenkomt.

Liever geen gaskachel
Het rendement van een gaskachel ligt vele malen lager dan die van een Cv-ketel. Wanneer je toch een gaskachel hebt, is het belangrijk om deze goed te onderhouden en voor een goede ventilatie te zorgen. De waakvlam zou je in de zomer kunnen doven. Dit levert enkele tientjes per jaar op.

De ketel goed onderhouden
Je Cv-ketel goed onderhouden is niet alleen veiliger, maar zorgt ook voor een langere levensduur en heeft minder storingen. Dit scheelt geld.

Kies voor een HR-ketelGebruik spaarlampen voor uplights, dit is een stuk zuiniger.
Een HR-ketel (hoogrendementsketel) is de zuinigste verwarmingsketel. Dit komt doordat zij het vocht uit de verbrandingsgassen condenseren. De warmte die hierbij vrijkomt, wordt gebruikt om het cv-water te verwarmen. Bij andere ketels gaat deze warmte verloren. Hiermee kun je zo’n € 150,- per jaar besparen ten opzichte van een conventionele ketel. Een HR-ketel is niet duurder dan een normale ketel, maar heeft wel een condensafvoer nodig.

Nog beter; een HRe-ketel
Een HRe-ketel is een HR-ketel gecombineerd met een stirlingmotor. De ketel brandt en met de warmte wordt het huis en het tapwater verwarmd. Tegelijkertijd komt de stirlingmotor in beweging. Deze beweging wordt omgezet in elektriciteit. Dit kost iets meer gas, maar zorgt er wel voor dat je minder elektriciteit nodig hebt. Wanneer je meer dan 1.600 m3 gas verbruikt per jaar, is het rendabel om te investeren in een HRe-ketel.

Gebruik een waterpomp
Een waterpomp kan, net zoals een cv-installatie, het huis verwarmen. Een waterpomp kan op elektriciteit, gas of beiden werken. Een combiwarmtepomp kan ook nog warm water leveren. Een omkeerbare warmtepomp kan ook nog eens koelen. Het systeem gebruikt de bodem, de lucht en grondwater als gratis bron van warmte.

Het rendement van warmtepompsystemen kan oplopen tot 200%, in tegenstelling tot HR-ketels waarbij het rendement meestal niet hoger dan 110% is. Hoe groter het temperatuurverschil is, des te lager is dan het rendement. Een warmtepomp werkt daarom het beste in combinatie met vloer- en/of wandverwarming. Het is niet voordelig om individueel een waterpomp te installeren. De terugverdientijd is nu namelijk nog erg lang. Het collectief toepassen, bijvoorbeeld bij een rijtjeshuis, verkort de terugverdientijd tot enkele jaren. Dan is het wel rendabel om er in te investeren.

Zet de verwarming een graad lagerGebruik spaarlampen voor uplights, dit is een stuk zuiniger.
Wanneer je de temperatuur 1 graden omlaag zet, bespaar je al gemiddeld zo’n 7% op je energieverbruik. Bij een gemiddeld gezin is dit al een besparing van € 40,-. Wanneer je niet stookt in kamers die niet worden gebruikt, kun je nog veel meer besparen.

Kies voor een modulerende thermostaat
Een modulerende thermostaat bespaart ongeveer 5% ten opzichte van een niet-modulerende thermostaat. Een modulerende thermostaat werkt langdurig op een laag vermogen in plaats van korte periodes op vol vermogen. Dit is een stuk energiezuiniger. Niet elke HR-ketel is hier geschikt voor. Gemiddeld heb je na 6 jaar de investering in een modulerende thermostaat eruit.

Vloerverwarming
Het is mogelijk om zo’n 10 tot 15% te besparen door vloerverwarming te gebruiken. Wanneer je warmte geleverd krijgt via vloerverwarming, kan de temperatuur wat lager blijven. De warmtestraling van de vloer zorgt er voor dat ondanks dat het wat graden kouder is, de temperatuur toch aangenaam blijft. Vooral in huizen die na 1995 gebouwd zijn, of in goed geïsoleerde huizen, is vloerverwarming een goede optie.

Zet de verwarming eerder wat lager
Wanneer je de thermostaat een uur voor je gaat slapen of voordat je het huis verlaat op 13-15 graden zet, kun je per jaar zo’n € 40,- besparen. Zelflerende klokthermostaten zijn in te stellen en zullen op een bepaald tijdstip automatisch uit gaan.

Sluit de deuren en gordijnen
Wanneer de deuren zoveel mogelijk dicht blijven en de gordijnen zoveel mogelijk gesloten blijven, kun je veel warmte behouden. Hierdoor hoef je minder hard te stoken en kun je dus energie besparen.

Verwarm alleen waar nodig
Verwarm alleen de vertrekken waar het echt nodig is. Wanneer je bijvoorbeeld een slaapkamer boven hebt, maar heel de avond beneden zit, is het niet nodig om de slaapkamer te verwarmen. Ook wanneer er niemand thuis is, is het zonde om het huis te verwarmen.

Zet niet de ramen openGebruik spaarlampen voor uplights, dit is een stuk zuiniger.
Als het te warm is in huis, kun je de thermostaat wat lager zetten. Wanneer je de ramen open zet en de kachel staat aan, is dit natuurlijk zonde en verbruik je onnodig energie.

Snel het huis warm krijgen
Het heeft geen zin om de thermostaat erg hoog te zetten, om het huis sneller warm te krijgen. Een modulerende thermostaat zal proberen om de woning zuinig te verwarmen. De cv-ketel kan ook niet meer warmte leveren dan de radiotoren kwijt kunnen. Je hoeft dus niet per se een hele hoge temperatuur in te stellen.

Let op de positie van de radiator
Wanneer er gordijnen of een kast voor de radiator staat, wordt de warmte tegengehouden. Er is dus sprake van verspilling van warmte. Zet de radiator dus het liefste neer op een vrije plek. Wanneer je radiatorfolie achter de radiator plakt, kun je ook al zo’n 10 m3 gas per vierkante meter radiatorfolie besparen.

Koop de juiste ketel
Een te grote of te kleine ketel zorgt voor verspilling. Een gemiddelde eengezinswoning (inhoud 300 m3) heeft een vermogen nodig van 20-25 kWh. Voor de wat beter geisoleerde nieuwbouwwoningen is 15-20 kWh al voldoende.

 

Om te besparen op stookkosten kun je gaan isoleren. De terugverdientijd is meestal enkele jaren, maar hierna ga je flink besparen op je stookkosten. Hieronder geven wij wat tips over het isoleren van je huis:

 

SpouwmuurisolatieGebruik spaarlampen voor uplights, dit is een stuk zuiniger.
Bij het isoleren van de spouwmuur zorg je er voor dat de warmte in de woning blijft. Het is zonde als de warmte via de gevel naar buiten verdwijnt. Per m2 kost spouwmuurisolatie ongeveer € 18,50 en je bespaart per vierkante meter 8 m3 gas. Deze investering is in ongeveer 4 jaar terugverdient.

Buitenkant isoleren
Wanneer het niet mogelijk is om de spouwmuur te isoleren, kun je ook de buitenkant isoleren. Dit is wel een stuk duurder, dit kost namelijk zo’n € 185,- per vierkante meter. Maar je kunt dan ook 12 m3 gas per vierkante meter besparen.
Wanneer je samen met de buren een isolatiebedrijf inhuurt, kun je aardig wat geld besparen. Probeer dit dus altijd te regelen!

Isoleer de verwarmingsbuizen
De verwarmingsbuizen isoleren is zeer makkelijk te doen. In principe kan iedereen dit. Door de leidingen in onverwarmde ruimtes te isoleren kun je 3 m3 gas per meter buis besparen. Gemiddeld kan er zo’n 10 meter aan verwarmingsbuizen geïsoleerd worden. De investering heb je al binnen een half jaar eruit.

DakisolatieGebruik spaarlampen voor uplights, dit is een stuk zuiniger.
Zowel schuine als platte daken zijn te isoleren. Een schuin dak isoleren kost ongeveer €60,- per vierkante meter. Dit levert een besparing van 9 m3 gas op. De terugverdientijd is hier zo’n 5 jaar. Een plat dak kun je het beste laten isoleren door een professioneel bedrijf. De kosten en de besparing zijn hetzelfde als bij een schuin dak.

De vloer isoleren
In woningen met kruipruimtes is het mogelijk om de vloer aan de onderkant te isoleren. Bij een vloeroppervlakte van 50 vierkante meter is al een besparing van 190 m3 gas te realiseren. Wanneer je dit zelf isoleert is de terugverdientijd 4 jaar, wanneer je dit laat doen door een bedrijf is dit zo’n 11 jaar. Door de vloerisolatie is de vloer iets warmer, waardoor de verwarming een graadje lager kan. Zorg er wel voor dat de ventilatieroosters open blijven, dit om vochtproblemen te voorkomen.

Kies goed isolatiemateriaal
Kies materiaal met minstens 2,5 m2 K/W. Dit is de R-waarde. Hoe hoger deze waarde, hoe hoger de besparing.

Plaats dubbelglasGebruik spaarlampen voor uplights, dit is een stuk zuiniger.
Dubbelglas houdt beter de warme binnen dan enkelglas. Er zijn twee verschillende soorten dubbelglas. Er bestaat HR++, die een onzichtbare warmte reflecterende coating heeft. Er bestaat ook dubbelglas zonder een coating. Met HR++ kun je meer besparen, terwijl de investering bijna hetzelfde is.
De investering is wel redelijk hoog. Wanneer de kozijnen ook vervangen moeten worden, kan dit al oplopen tot €200,- per vierkante meter. Per vierkante meter bespaar je zo’n 20-30 m3 gas. De terugverdientijd is hier gemiddeld tien jaar.

Dicht de kieren
Een slecht geïsoleerd heeft ongeveer 32 meter aan kieren die afgedicht kunnen worden. Dit kan gedaan worden met tochtband. Het dichten van de kieren kan 80 m3 gas besparen, wat omgerekend zo’n €40 a €50,- kan opleveren. De investering in het dichten van kieren met tochtband is laag en daarom snel terugverdiend.

Lees meer over het gasverbruik

Iedere week verschijnen er nieuwe tips op onze Facebook pagina!