Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Energielabel

EnergielabelHet energielabel is in het leven geroepen om te duiden hoe zuinig een woning, apparaat, lamp of auto is in vergelijking met soortgelijke woningen of producten. Aan de hand van het energielabel kunnen consumenten zien hoe zuinig het product of de woning is, waardoor de consument bewust kan kiezen voor een zuinigere levensstijl. Het label wordt geduid in letters, waarbij de letter 'A' het zuinigst is en de letter 'G' het minst zuinig. Ook staat er op het label vaak meer informatie over de gebruikte materialen en de prestaties van het product.

Energielabel voor woningen

Vanaf 1 januari 2008 moeten huiseigenaren bij het verkopen of verhuren van het huis het energielabel overhandigen aan de nieuwe bewoner. Het label voor woningen is niet een simpel figuur, zoals hierboven op de afbeelding getoond wordt. Het is vaak een document van meerdere pagina's waarin getoetst wordt hoe energiezuinig een woning is en het is maximaal 10 jaar geldig. Het wordt getoetst op de hoeveelheid energie die nodig is om het huis te verwarmen, te verlichten, te ventileren en het water te verwarmen. Isolatie is hierin het grootste onderdeel, maar ook andere blijvende manieren van energiebesparing dragen bij aan een goed label. Overigens begint het label van een woning niet bij 'A', maar bij 'A++' en eindigt wel bij de gebruikelijke 'G'.

Het label wordt bepaald aan de hand van het energie-indexcijfer. Het energie-indexcijfer wordt berekend aan de hand van een formule, waarin een aantal factoren worden gemeten. Factoren die worden gemeten om tot het energie-indexcijfer te komen zijn:

 

 • Isolatiewaarde van vloer, dak, muren en ramen
 • Oppervlakte van de woning
 • Aantal woonlagen
 • Woningtype (eengezinswoning of meergezinswoningen)
 • Woningsoort (tussenwoning, hoekwoning, appartement, vrijstaand et cetera)
 • Verwarming (gaskachels, eigen CV-ketel of stadsverwarming)
 • Oriëntatie van de woning (anders gezegd de ligging van de woning)
 • Aanwezigheid zonne-energie
 • Aanwezigheid van serre, balkon of galerij
Zie hieronder een energielabel van een woning met label 'D'. Je ziet hier ook de energie-indexcijfers per labelklasse.

Energielabel woning

Als huiseigenaar of verhuurder kun je een energielabel aanvragen bij een gecertificeerd adviseur. Deze houdt zich aan Beoordelingsrichtlijn 9500-01. Dan pas is een label geldig. Tegenwoordig is men bezig met het vereenvoudigd energielabel, een verplicht energielabel dat goedkoper en gemakkelijker te begrijpen en op te stellen is dan een traditioneel energielabel voor woningen.

Apparaten

Het label voor apparaten duidt aan hoe zuinig een apparaat is ten opzichte van soortgelijke apparaten. Het heeft betrekking op de volgende apparaten:

 

 • Airconditionersenergielabel televisie
 • Koelkasten
 • Vriezers
 • Vaatwasmachines
 • Wasmachines
 • Drogers
 • TV's

Er worden standaard metingen gedaan om de zuinigheid van een product te meten. Ook bij apparaten begint het label eigenlijk al bij 'A++' en eindigt het gewoon bij 'G'. Op het label vind je sowieso de volgende aspecten:

 

 • Energieklasse (aan de hand van het energieverbruik van het apparaat)
 • Productdetails (denk aan de materialen en de naam van het model)
 • Efficiëntie en capaciteit (denk aan prestaties)
 • Geluid (denk aan het aantal decibel als het apparaat aanstaat)

Als je let op het energielabel van apparaten, kun je veel besparen. Heb je een hoop oude apparaten staan? Dan is de kans groot dat zij erg veel energie slurpen. Het is dan ook vaak de moeite waard om deze te vervangen door nieuwere apparaten met een 'A'-label. Dit zul je direct merken op de energierekening!

Lampen

Het energielabel voor lampen laat zien hoe zuinig een lamp is. Aangezien de gloeilamp langzaam verdwijnt en veelal al verdwenen is, zijn er tegenwoordig bijna alleen nog maar energiebesparende lampen. Toch is hier ook nog onderscheid in te maken. Er zijn grofweg nog vier soorten lampen te onderscheiden:

 

 • Spaarlampen (A of B)
 • LED-lampen (geen label)
 • TL-lampen (A of B)
 • Halogeenlampen (C, D of E)

halogeenlampSpaarlampen en TL-lampen zijn volgens het energielabel het zuinigst. Dit komt onder meer, omdat LED-lampen vaak geen energielabel krijgen, omdat ze veelal een wattage kennen van minder dan 4 watt. En dan te bedenken dat LED-lampen van 4 watt evenveel licht kunnen geven als een halogeenlamp van 50 watt! Je kunt ook zeggen dat met het verdwijnen van de gloeilamp de halogeenlamp nu de minst zuinige lamp is. Naast de kleurencode staat er op het label van lampen ook de volgende aspecten:

 

 • Lichtstroom (in lumen)
 • Elektrisch verbruik (in watt)
 • Levensduur (in branduren)

Het is verstandig om de lamp te kiezen met het hoogste aantal lumen per watt en natuurlijk de langste levensduur. De nieuwste TL-lampen kennen de langste levensduur (tussen 50.000 en 70.000 branduren), maar ook de LED-lamp kent een lange levensduur momenteel (tussen 35.000 en 50.000 branduren). Als je dit vergelijkt met een halogeenlamp (ongeveer 3.000 branduren) en zelfs een gloeilamp (ongeveer 1.000 branduren), merk je een groot verschil. Gloeilampen mochten weliswaar goedkoper zijn, maar ze brandden dan ook ongeveer 40 keer eerder op dan bijvoorbeeld een LED-lamp!

Auto's

energielabel auto Bij auto's merken we steeds meer het belang van het energielabel. Zo profiteer je met zuinige auto's van belastingvoordeel. Dit uit zich in een verlaagd BPM (aanschafbelasting) en een verlaagde wegenbelasting. Als je zakelijk rijdt, zul je dit merken aan de lagere bijtelling die je moet betalen. Het is een trend dat we meer gaan letten op het energielabel bij de aanschaf van een auto en dat is een mooie ontwikkeling! Op het label voor auto's vind je onder andere de onderstaande informatie:

 

 • Productdetails (denk aan het merk, model et cetera)
 • Brandstofverbruik (gemeten in aantal liters op 100 kilometer en aantal kilometers per liter)
 • Zuinigheidsklasse (in de vorm van de kleurencode 'A' tot en met 'G')
 • CO2-uitstoot (in gram per kilometer)

De indeling in de zuinigheidsklassen gebeurt aan de hand van een vergelijking met andere auto's in dezelfde categorie. Deze categorieën zijn kleine auto's, middelgrote auto's en grote auto's. Omdat de labels relatief worden ingedeeld, kan het voorkomen dat een grote auto met een hoger verbruik toch een beter label heeft dan een kleine auto die minder verbruikt, omdat er dus puur wordt gekeken per klasse. Hieronder zie je de labelklassen van auto's.

Energielabel auto
Als je met een dieselmotor minder dat 95 gram per kilometer uitstoot, hoef je geen wegenbelasting betalen. Voor alle andere motoren hoef je geen wegenbelasting te betalen als de CO2-uitstoot minder dan 110 gram per kilometer is. Wil je weten wat jij aan wegenbelasting moet betalen? Dan kan dit bij de Belastingdienst worden berekend.