Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Energieverbruiksmanagers

 

energieverbruiksmanagerEnergie besparen is een stuk makkelijker als je inzicht hebt in je energieverbruik. Je weet dan precies welk apparaat veel of juist weinig energie verbruikt, zodat je hier rekening mee kan houden. Inzicht in je energieverbruik krijg je via een energieverbruiksmanager. Je kunt op elk moment van de dag jouw verbruik zien, maar ook het verbruik van bijvoorbeeld een bepaalde maand zien. Omdat er zoveel verschillende soorten zijn, zullen we in dit artikel wat energieverbruiksmanagers op een rijtje zetten.

Wat is een energieverbruiksmanager precies?

Een energieverbruiksmanager kan een apparaat zijn, een applicatie op een tablet of smartphone of een website waarin je jouw energieverbruik kunt inzien. Je hebt hiervoor wel in de meeste gevallen een slimme meter nodig die het verbruik meet. De energieverbruiksmanager maakt het verbruik op zijn beurt inzichtelijk, waardoor je het makkelijk af kan lezen. Door een energieverbruiksmanager te gebruiken kom je niet voor verrassingen te staan als je je jaarafrekening ontvangt. Ook zijn er energieverbruiksmanagers waarmee je naast inzicht krijgt ook apparaten aan en uit kunt zetten. We gaan hieronder dieper in op de verschillende functionaliteiten van energieverbruiksmanagers.

Opties van energieverbruiksmanagers

 • Inzicht in je energieverbruik en de kosten
  Met een energieverbruiksmanager kun je je energieverbruik zien per jaar, per maand, per week, per dag,  per uur, en soms zelfs ook op het moment zelf. Dit verbruik wordt ook omgezet in kosten. Zo kun je je verbruik daarop aanpassen om energie te besparen.
 • Inzichten vergelijken
  Een energieverbruiksmanager maakt het mogelijk jouw verbruik van bijvoorbeeld de afgelopen maand te vergelijken met het jouw verbruik van drie maanden geleden. Zo zie je bijvoorbeeld in welke maanden je het meest hebt verbruikt.
 • Doelen stellen
  Een andere goede functionaliteit van een energieverbruiksmanager is het instellen van doelen. Je kunt dan het verbruik afwegen tegen jouw streven, waardoor je je verbruik kunt verlagen en daarmee ook de kosten voor energie kan drukken.
 • Inzicht per apparaat
  Met een energieverbruiksmanager kun je ook het verbruik per apparaat bekijken, zodat je weet welk apparaat veel verbruikt. Je kunt er dan bijvoorbeeld voor kiezen om het apparaat te vervangen of minder te gebruiken om energie te besparen.
 • Apparaten aan of uit zetten
  Sommige energieverbruiksmanagers kunnen apparaten aan of uit zetten op afstand. Dit kan bijvoorbeeld via jouw tablet of smartphone. Als je op jouw werk bijvoorbeeld ziet dat de verwarming nog aanstaat, kun je deze op afstand uitzetten. Dit geldt soms ook voor de elektronische apparatuur in huis.

Hierboven zie je meest gangbare functionaliteiten van een energieverbruiksmanager. Niet alle energieverbruiksmanagers hebben al deze opties. Daarom leggen we hieronder enkele energieverbruiksmanagers uit, zodat je tot een goede keuze komt. Een aantal energieverbruiksmanager hoort bij energieleveranciers. Als je bij een energieleverancier zit, is het soms handig om hun energieverbruiksmanager te kiezen, maar dit hoeft zeker niet!

Welke energieverbruiksmanager past bij mij?

Hier vind je een overzicht van een aantal energieverbruiksmanagers met de opties die daarbij horen.

BOKS van Greenchoice
BOKS is de gratis app van Greenchoice waarmee je snel inzicht krijgt in je energieverbruik: waar gaat je energieverbruik heen en wat betaal je daarvoor? Per apparaatgroep zie je bijvoorbeeld wat het sluipverbruik is en welke apparaten echte energievreters zijn. En hoeveel energieverbruik gaat er eigenlijk naar je douchebeurt? Deze app is dus een handige tool om eenvoudig energie te besparen.

BOKS kun je koppelen aan je slimme meter. De app leest vervolgens per kwartier de meterstanden uit, mits je hier toestemming voor geeft. Met deze data worden je verbruikspatronen herkend en in kaart gebracht wat aan energie wordt verbruikt per apparaatgroep. Ook als je geen slimme meter hebt, kun je de app
gebruiken en zelf de meterstanden doorgeven. De enige voorwaarde is dat je klant
bent bij Greenchoice. Met de app krijg je besparingstips en kun je de uitdaging
aangaan om zoveel mogelijk energie te besparen. Uiteindelijk zie je hoeveel je
bespaard hebt: in euro’s en in energie.


Toon van Eneco 
Toon is de energieverbruiksmanager van Eneco in de vorm van een touchscreen dat aan de muur hangt. Eneco beschrijft de Toon als een revolutionaire thermostaat en dat is het zeker. Maar het is meer dan een thermostaat. Het geeft je inzicht in je energieverbruik en kan alles wat we hierboven hebben genoemd, behalve het instellen van doelen. Je kunt Toon ook als applicatie op je smartphone installeren om de thermostaat op afstand te bedienen.

De Toon is alleen beschikbaar voor klanten van Eneco. Toon kost €120,- en je betaalt ook abonnementskosten.

Essent E-inzicht
De energieverbruiksmanager van Essent heet E-inzicht. Je kunt je elektriciteitsverbruik inzien op je computer, tablet, Android-smartphone en/of iPhone. Voor inzicht in het gasverbruik is er de E-thermostaat. Je kunt met het basispakket (€149,- + €3.95 per maand abonnementskosten) ook twee apparaten aan of uit zetten op afstand door middel van de bijgevoegde 'slimme stekkers'. Naast het inzicht in jouw elektriciteitsverbruik en de bediening op afstand krijg je ook besparingstips met E-inzicht en zie je per apparaat ook eventuele goedkopere alternatieven voor het apparaat. Bij deze alternatieven staat dan hoeveel deze apparaten verbruiken, zodat je weet hoeveel je kunt besparen door de aanschaf van deze alternatieven.

Essent E-inzicht is alleen voor klanten van Essent. Je kunt altijd even vergelijken of Essent de goedkoopste energieleverancier is.

Voor het meten van het gasverbruik kun je de E-thermostaat van Essent aanschaffen als klant. Naast het inzicht in jouw gasverbruik kun je ook de verwarming op afstand bedienen via een applicatie op jouw tablet of smartphone of via de computer. De E-thermostaat werkt ook op beweging en schakelt de verwarming uit als je niet thuis bent. De kosten voor de E-thermostaat zijn voor bestaande klanten nu tijdelijk €149,-. Als nieuwe klant van Essent betaal je €49,- bij het afsluiten van een driejarig contract.

Oxxio App
Met de Oxxio App heb je volgens Oxxio 'je energie in eigen hand'. De Oxxio App laat je elektriciteits- en gasverbruik zien en zet dit af tegen vorige periodes en tegen het energieverbruik van andere huishoudens. Ben je klant, dan kan je ook gebruikmaken van de Voorschotcheck: daarmee zie je hoeveel je afwijkt van je voorschotbedrag en kom je dus bij de jaarafrekening niet voor verrassingen te staan.

De gratis Oxxio App bestaat al een tijdje, maar is vanaf januari 2015 ook te gebruiken door consumenten die geen klant van Oxxio zijn. Vooralsnog werkt het voor hen alleen met een analoge meter, waarvan je de standen dus handmatig in moet voeren. Een koppeling met de slimme meter voor niet-klanten volgt op termijn.

Anna-inzicht van de Nederlandse Energie Maatschappij
De naam doet je denken dat het alleen voor de slimme thermostaat 'Anna' geschikt is, maar niets is minder waar.Net als de Oxxio App is de app 'Anna-inzicht' ook beschikbaar voor consumenten die geen klant zijn bij de Nederlandse Energie Maatschappij. Anna-inzicht helpt je slimme meter 'echt slim' te maken. In Anna-inzicht kan je de barcode op je slimme meter scannen en je postcode invoeren. Daarna kan je gemakkelijk je energieverbruik raadplegen.

De app Anna-inzicht is gratis en voor iedereen te downloaden in de App Store voor iOS of de Play Store voor Android.

Qurrent QBox Mini
De Qurrent QBox Mini is niet gebonden aan een energieleverancier. Deze energieverbruiksmanager geeft inzicht in jouw energieverbruik per dag, week, maand en real-time (op het moment zelf) op de computer, tablet en/of smartphone. Hetgeen de QBox onderscheidt van energieverbruiksmanagers van andere energieleveranciers is het inzicht in de opwekking door middel van zonnepanelen. Een groot nadeel hiervan is dat je wel zonnepanelen van Qurrent dient te hebben om het te kunnen inzien. Als je dus zonnepanelen van Qurrent hebt of in de toekomst wilt, is de QBox wellicht een goede optie. De QBox geeft ook besparingstips alleen mist het momenteel nog de functie om doelen te stellen en kun je ook geen apparaten aan en uit zetten op afstand.

De Qurrent QBox Mini is er voor €90,- en er worden geen abonnementskosten in rekening gebracht. De QBox Mini kun je ook gebruiken zonder slimme meter, maar dan kun je het gasverbruik helaas niet inzien.

i-Care Premium i-care verbruiksmanager
De i-Care is ook niet gebonden aan een energieleverancier. Het 'Premium' staat voor de uitvoering van de i-Care energieverbruiksmanager. Alleen met de 'Premium' uitvoering kun je realtime jouw verbruik inzien en wordt dit gebruik opgeslagen voor zes, twaalf of 24 maanden. Voor zes maanden betaal je €99,- en na deze zes maanden betaal je €4,95 per maand abonnementskosten. Voor twaalf maanden betaal je €123,95 met dezelfde abonnementskosten na twaalf maanden en voor 24 maanden betaal je €177,95 met dezelfde abonnementskosten na 24 maanden.

Met de i-Care heb je realtime inzicht in jouw energieverbruik en realtime inzicht in het weer op de computer, tablet en/of smartphone. Je kunt jouw verbruik afmeten tegen het weer, tegen andere vergelijkbare huishoudens en tegen jouw eigen eerdere verbruik. Verder kun je helaas geen apparaten op afstand bedienen.

Energiemanager Online energiemanager online verbruiksmanager
Een minder geavanceerde energieverbruiksmanager is de Energiemanager Online. Deze site is dan wel gratis en alleen te raadplegen op de computer. Het is niet nodig een slimme meter te installeren voor deze site om inzicht te krijgen in jouw energieverbruik. Het is wel handig om dit te doen om zo de site en de meter te koppelen. Als je geen slimme meter hebt, dien je handmatig de meterstanden in te voeren om te zien hoeveel je verbruikt. Met een slimme meter betaal je €12,- per jaar voor het abonnement, maar wordt jouw verbruik wel automatisch bijgewerkt.

Via Energiemanager Online kun je ook doelen stellen om jouw energieverbruik op die manier te reduceren. Bijkomend voordeel is dat je zowel elektriciteit, gas én water kunt meten. Nadeel is wel dat de gemeten waarden niet worden omgezet naar Euro's, zodat niet gelijk duidelijk wordt wat je bespaart.

Meer weten over energieverbruiksmanagers?

Wil je meer weten over energieverbruiksmanagers? Lees dan eens dit blog.