Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Gasverbruik

Het gasverbruik in huis wordt voor het grootste deel bepaald door de verwarming van het huis. Ongeveer 75 procent van het totale gasverbruik komt door de verwarming van het huis. De rest wordt verbruikt door verwarming van het water in huis (20 procent) en door het koken (5 procent). Naast het gasverbruik terugdringen, kun je ook energieprijzen vergelijken en overstappen om geld te besparen.

 

gasverbruik


Het gemiddelde gasverbruik in Nederland ligt rond de 1.500 kubieke meter (m3) per jaar. Gas is ongeveer drie keer zo duur als elektriciteit. Reden genoeg om eens kritisch naar het gasverbruik te kijken, want er valt veel te besparen op gas. Het gasverbruik is afhankelijk van onderstaande factoren:

 

 • Type woning
 • Isolatie van de woning
 • Bouwjaar van de woning
 • Woonoppervlakte
 • Aantal personen in de woning
 • Verbruiksgedrag van de personen in de woning
 • Het weer 

Gasverbruik per woningtype

Het type woning maakt voor een groot deel het gasverbruik uit. Een grote woning verbruikt meer dan een kleine woning, omdat de verwarming hier meer ruimte moet verwarmen en hierdoor harder moet stoken. Ook het aantal buitenmuren van een huis zorgt voor een hoger of lager gasverbruik. Woon je in een vrijstaand huis, dan kan de warmte weg via alle kanten. Isolatie is hier van groot belang om de energierekening betaalbaar te houden.

Een flat waarvan bijvoorbeeld alleen de voor- en achterkant van het huis buitenmuren zijn, verbruikt minder gas, omdat de warmte maar via twee muren naar buiten kan. Bij een vrijstaand huis moet de verwarming dus beter zijn best doen om het huis op temperatuur te houden dan bij bijvoorbeeld een flat of een tussenwoning. Hierdoor zien we ook vrij grote verschillen in het gemiddelde gasverbruik per type woning. Het elektriciteitsverbruik is veelal niet afhankelijk van de woningtype.

 

Flat (of etagewoning) 900 m3
Tussenwoning 1.325 m3
Hoekwoning 1.690 m3
2-onder-1-kapwoning 1.740 m3
Vrijstaande woning 2.170 m3

Isolatie en gasverbruik

Door je woning te isoleren, zorg je ervoor dat de warmte het huis niet makkelijk uit kan. De kachel hoeft dan niet zo hard te stoken om het huis op temperatuur te houden of te krijgen. We kennen meerdere vormen van isolatie:

 

 • Gevelisolatie (spouwmuurisolatie)
 • Dakisolatie
 • Vloerisolatie
 • Raamisolatie (dubbel- of driedubbelglas) 

Isolatie is bij huizen voor 1976 erg rendabel, omdat deze huizen niet of nauwelijks zijn geïsoleerd. Bij huizen met een later bouwjaar kan eerst bekeken worden wat de staat van de isolatie is en of het beter kan of dat het isolatiemateriaal wellicht aan vervanging toe is. De grootste besparing is te realiseren met gevel- en dakisolatie dat samen goed kan zijn voor een besparing tot wel €1.000,- per jaar. Tegenover de besparing die je realiseert met isolatie staat uiteraard wel een aanschafprijs. De investering in isolatie heb je er in ongeveer vier tot acht jaar uit, afhankelijk van het soort isolatie, het verkooppunt en het wel of niet zelf aanbrengen van isolatie. 

Gasverbruik en bouwjaar van de woning

Woningen die gebouwd zijn voor 1976 zijn, zoals gezegd, niet of nauwelijks geïsoleerd. Om dit te achterhalen kun je het vragen aan vorige bewoners of eventueel een isolatie-expert inschakelen die alle bovenstaande vormen van isolatie nagaat. Huishoudens in een woning gebouwd voor 1976 verbruiken significant meer gas dan huishoudens in een woning gebouwd na 1976.

In woningen na 1983 is de kans groot dat de woning volledig geïsoleerd is. In oudere nieuwbouwwoningen (1983-1990) kan het zo zijn dat het isolatiemateriaal aan vervanging toe is. Dit kan een afspraak met een isolatie-expert uitwijzen. Deze kan dan ook nagaan of er naden en kieren zijn, waardoor er eventueel warme lucht wegstroomt en of er genoeg ventilatie in het huis aanwezig is.

Gasverbruik en woonoppervlakte

De woonoppervlakte speelt een zeer grote rol in het gasverbruik. Hoe groter de woning, hoe harder de verwarming moet branden om het hele huis te verwarmen. Een kleine ruimte is snel warm, maar hoe groter de ruimte hoe langer het duurt en hoe meer gas het dus kost. Het gemiddelde verbruik van een woning met een woonoppervlakte tot 50 vierkante meter (m2) is ongeveer 870 m3, terwijl het gemiddelde verbruik van een woning met een oppervlakte van ongeveer 200 m2 ongeveer 2.020 m3 is.

Gasverbruik en het aantal personen in een woning

Het aantal personen speelt ook een rol in het gasverbruik, al weegt het minder zwaar dan het type woning, de isolatie en de woonoppervlakte. We zien bij het aantal personen in een woning vooral de verwarming van het water in de woning en het kookgas wat stijgen. Het gasverbruik dat tot stand komt bij de verwarming van een woning wordt niet direct beïnvloed door het aantal personen in de woning.

We zien hieronder even een overzicht van het gasverbruik bij het aantal personen in een woning. De verschillen zijn groot, maar er moet rekening gehouden worden met het feit dat wanneer er meer personen in een huis wonen, het huis over het algemeen ook meer woonoppervlakte heeft.

 

1 persoon 1.000 m3
2 personen 1.100 m3
3 personen 1.500 m3
4 personen 1.700 m3
5 personen of meer 1.800 m3

Uiteraard heeft het er ook mee te maken wanneer de personen thuis zijn. Als er iemand in het huishouden de gehele dag thuis is en daarbij de kachel ’s winters de hele dag aan heeft, zal dat het gasverbruik verhogen. In een huishouden waarbij er overdag bijvoorbeeld niemand thuis is, zal er ook minder gas worden verbruikt als de kachel overdag uit staat.

Gasverbruik en verbruiksgedrag

Het scheelt natuurlijk behoorlijk als je een beetje let op je gasverbruik. Aangezien 70 tot 75 procent van het gasverbruik wordt bepaald door de verwarming van het huis, kun je op dat gebied veel besparen. Zo bespaar je ongeveer 7% gas voor elke graad dat je de kachel lager zet. Zeker de moeite waard om dat eens te proberen als de gasrekening hoog uit is gevallen. Ook een kortere douchetijd en eventuele waterbesparende artikelen maken de gasrekening betaalbaar.

Lees meer over energie besparen.

Stadsverwarming, blokverwarming of wijkverwarming

Met deze drie vormen van verwarming kun je niet overstappen. In de meeste gevallen verbruik je helemaal geen gas als je één van deze vormen van verwarming hebt. Het huis en het water wordt dan verwarmd met bijvoorbeeld stadsverwarming en het koken gebeurt dan veelal elektrisch. In sommige gevallen wordt er alsnog gas verbruikt, maar dan enkel kookgas wat slechts vijf procent van het gemiddelde totale gasverbruik is. Er bestaan ook situaties waarbij er een elektrische boiler in de woning is, waardoor het water elektrisch verwarmd wordt in plaats van met bijvoorbeeld stadsverwarming. Een elektrische boiler verhoogt het elektriciteitsverbruik.

Gasverbruik in winter en zomer

In de zomer wordt er significant minder gas verbruikt dan in de winter. Dat is logisch, omdat het huis dan niet verwarmd hoeft te worden. In de periode van april tot en met september wordt ongeveer twintig procent van het totale gasverbruik in een jaar verbruikt. Dat wil zeggen dat de maanden oktober tot en met maart goed zijn voor tachtig procent van het gasverbruik in een jaar. Een verschil dat uiteraard met de kou te maken heeft. Hieronder een verdeling van het gasverbruik over een jaar.

 

gasverbruik percentage