Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Kilowattuur

Stroom wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh). Als je ooit eens je stroomverbruik hebt opgezocht op de energierekening weet je dat het veelal uit vier cijfers bestaat. Dat is dan het jaarverbruik. Een kilowattuur is het gemiddeld verbruiksvermogen in een uur. Een kilowatt is 1.000 watt en dat is het vermogen van een bepaald apparaat. Een apparaat van 500 watt (0,5 kilowatt) verbruikt 0,5 kilowatt per uur dat het aanstaat. Uitgaande van gemiddeld €0,21 per kilowattuur, zou dat apparaat €0,11 per uur kosten. Een makkelijk hulpmiddeltje om de kosten van een apparaat te berekenen. 

Gemiddeld aantal kilowattuur elektriciteit

In Nederland ligt het gemiddelde stroomverbruik op ongeveer 3.500 kilowattuur. Dat betekent dat gemiddeld in Nederland per huishouden ongeveer 400 watt per uur wordt verbruikt, wat goed is voor ongeveer 8,5 cent per uur per huishouden. Leuk om te weten is dat Nederland ongeveer 7,5 miljoen huishoudens heeft en we dus samen goed zijn voor ongeveer €637.500 aan stroomverbruik per uur. En dan hebben we het nog niet eens over het zakelijke verbruik in Nederland! Lees meer over de Nederlandse energiemarkt.

Opwekking kilowattuur elektriciteit

Gezien het feit dat alle huishoudens bij elkaar ongeveer 26 miljard kilowattuur verbruiken in een jaar, is er veel opwekking van stroom nodig. We kennen groene en grijze energie. In Nederland is het merendeel van de opgewekte kilowatturen nog grijs. Naar verwachting wordt 10,3% van onze energievraag gedekt met energie uit hernieuwbare bronnen in 2019. De doelstelling voor 2020 ligt op een aandeel van 14% dat duurzaam (en in Nederland) opgewekt moet zijn.

De meeste elektriciteit in Nederland wordt opgewekt vanuit kolen en aardgas. Een klein deel wordt opgewekt met windenergie, zonne-energie en biomassa. Een zeer klein deel komt vanuit de zes waterkrachtcentrales die Nederland telt. Je kunt er ook van uitgaan dat als jouw elektriciteit uit waterkracht wordt gewonnen, dat dit groene energie is vanuit het buitenland. 

Elektriciteitsverbruik in kilowattuur

Wil je alles weten over het elektriciteitsverbruik? Heb je zelf een hoog verbruik? Wil je misschien weten hoe je eraan komt? Lees dan meer over het elektriciteitsverbruik.