Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Kubieke meter

Gas wordt gemeten in kubieke meters (m3). In de volksmond spreken we ook wel van een 'kuub' gas. Een kubieke meter dankt zijn naam aan de vorm, een kubus. Je kunt een kubieke meter gas dus zien als een kubus vol gas dat via een gasleiding het huis binnenkomt. Een kubieke meter is gelijk aan 1.000 liter. Gas meten we niet in liters, omdat het niet vloeibaar is en het in kubieke meters nauwkeuriger kan worden gemeten. 

 

kubieke meter gas

Gemiddeld aantal kubieke meters gas

In Nederland ligt het gemiddelde gasverbruik rond 1.500 kubieke meter. Vooral in de wintermaanden worden er veel kubieke meters gas gestookt. Eerder verkregen wij een groot deel van onze gasvoorziening door de gaswinning in Groningen. Echter was dit niet veilig voor de regio. Daardoor heeft het kabinet maatregelen getroffen om de gaswinning in Groningen te beëindigen en zal deze worden afgebouwd.

Correctiefactor en calorische waarde

Zoals gezegd wordt het gasverbruik in kubieke meters uitgedrukt. Hier zit, als je op de jaarafrekening kijkt, vaak ook een correctiefactor op aan de hand van de calorische waarde van het gas. De calorische waarde kun je zien als de kwaliteit van het gas dat aangeleverd wordt in huis. Hoe hoger deze zogenoemde calorische waarde is, hoe meer warmte er vrij komt bij de verbranding ervan. Zo heb je met een hoge calorische waarde uiteindelijk minder gas nodig om het huis te verwarmen, het water te verwarmen of om op te koken. Vandaar dat er op de energierekening soms een correctie wordt toegepast op het gasverbruik. 

Gasverbruik in kubieke meter

Wil je meer weten over het gasverbruik, waar het mee samenhangt en hoe je hier eventueel op kunt besparen? Kijk dan eens op deze pagina over het gasverbruik.