Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Op gas of elektriciteit koken

op gas koken

Bij koken op gas verbruik je gemiddeld 60 kubieke meter gas per jaar. Kook je op elektriciteit? Dan ligt dit verbruik op ongeveer 450 kilowattuur. In de toekomst zal koken op gas verdwijnen, omdat Nederland tot 2050 stapsgewijs geen gebruik meer gaat maken van gas. Bij de verbranding van aardgas komt namelijk CO2 vrij wat een negatieve invloed heeft op het milieu. Ook is aardgas een energiebron die niet eindeloos voorradig is. Aangezien stroom de komende jaren steeds meer duurzaam geproduceerd wordt, is koken op elektriciteit beter voor het milieu. 

Elektrisch koken: waar kies je voor?

Met alle verschillende manieren van elektrisch koken is het lastig om een keuze te maken. Waarom kiezen we voor elektrisch, keramisch, halogeen of inductie koken? We leggen de voor- en nadelen hieronder uit. Elektrische kookplaten
zijn gemakkelijk te bedienen en redelijk makkelijk schoon te houden. Daarnaast kosten ze behoorlijk wat elektriciteit. Elektrisch koken wordt als ouderwets gezien. Het bereiden van het eten duurt langer dan met gas koken of inductie koken en de elektrische kookplaat blijft na de bereiding nog erg lang warm. 


Keramische kookplaten
zijn makkelijk schoon te houden. Dat is dan ook ongeveer het enige voordeel van de keramische kookplaat. Weinig mensen gebruiken het tegenwoordig nog. Een keramische kookplaat heeft veel tijd nodig om warm te worden, blijft daarna ook nog lang warm en kost erg veel elektriciteit. Nog een nadeel van de keramische kookplaat is dat warme water- of vetdruppels in het glas kunnen branden. 


Halogeen koken
werkt met een lamp die zo warm wordt dat het eerst de keramische plaat verhit en daarna de onderkant van de pan. Halogeen kookplaten worden bloedheet, maar koelen tijdens het koken langzaam af. Halogeen kookplaten zijn van alle kookplaten het goedkoopst, maar gaan ook relatief gezien het snelst kapot. Zowel de hittebron als de plaat slijten harder dan bij andere kookplaten. Wel is de halogeen kookplaat makkelijk schoon te houden. De bereidingstijd is iets langer dan bij het koken op gas, maar wel wat sneller dan bij keramisch koken. 

inductie kookplaten
Inductie kookplaten
werken op magnetisme. De magnetische kookplaat in combinatie met speciale pannen zorgen voor het verwarmen van de pan. Hierdoor is de pan het snelst warm bij inductie koken, sneller nog dan bij het koken op gas. Bij inductie koken wordt de pan nooit zo warm als bij keramisch, elektrisch en op gas koken. De grote voordelen van inductie koken, zijn het snel afkoelen van de kookplaat, het automatische stopsysteem, waardoor de kookplaat nooit aan blijft staan als er geen pan op staat en het gemak om het schoon te maken. Van alle elektrische kookplaten is inductie koken de meest voordelige optie. Ze gebruiken 20 procent minder aan energie ten opzichte van keramische kookplaten en halogeen kookplaten. 

Besparen met koken

Hieronder zie je een opsomming van wat je allemaal kunt doen om energie te besparen en dus geld te besparen!

 

  • Gebruik zo min mogelijk water in de pan, hoe meer water, hoe langer het duurt voordat het kookt, waardoor je dus meer gas of elektriciteit verbruikt.
  • Houd de deksels op de pannen tijdens het koken, zodat je geen warmte verliest.
  • Kies het juiste formaat pan. Pak voor kleine gerechten een kleinere pan, want dan wordt deze sneller warm. Kies ook voor de juiste pit.
  • Zet het vuur lager als het eten kookt. Dan verbruik je een stuk minder gas of elektriciteit, terwijl het toch blijft koken.
  • Gebruik vaker de magnetron in plaats van de kookplaat. Dat is een stuk energiezuiniger.
  • Kies voor een zuinige afzuigkap. Dit kan flink wat energie en dus geld schelen.