Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Sluipverbruik: wat doe je ertegen?

Iedereen heeft het, maar hoe kom je er vanaf: sluipverbruik. Veel apparaten in en om het huis verbruiken energie terwijl je ze helemaal niet gebruikt. Denk aan een tv op stand-bystand of een apparaat dat uitstaat met de stekker nog in het stopcontact. Maar hoe verminder je het sluipverbruik in huis? Wij geven je een aantal tips.

 

sluipverbruik

Sluipverbruik

De schatting is dat een huishouden gemiddeld 450 kWh aan energie kwijt is aan sluipverbruik. Zonde natuurlijk. Een groot deel daarvan kun je voorkomen door apparaten ook echt uit te zetten wanneer je ze niet gebruikt.

Hoe herken je sluipverbruik?

Bij je tv zie je het vrij makkelijk als die nog op stand-by staat, dan brandt het rode lampje nog. Maar denk bijvoorbeeld ook aan het klokje van de magnetron. Dat verbruikt ook energie terwijl je deze helemaal niet gebruikt. Maar ook de oplader van je telefoon of de adapter van je laptop die nog in het stopcontact zit. Deze zijn dan vaak nog helemaal warm.

Voorkom sluipverbruik

Een aantal tips om sluipverbruik te voorkomen of verminderen:

Tip 1: Stekkers uit het stopcontact

Als je de stekker in het stopcontact laat zitten terwijl je een apparaat niet gebruikt,  wordt er nog steeds energie verbruikt. Denk aan opladers, maar ook aan je waterkoker of koffiezetapparaat. Als je het apparaat niet gebruikt, haal dan de stekker uit het stopcontact. Vind je het een gedoe om elke keer de stekker in en uit het stopcontact te doen? Dan is een contactdoos met een aan/uit-schakelaar een goed alternatief voor jou. Daarmee kun je in een keer meerdere apparaten uitschakelen. Het is dan wel zo handig als dit apparaten zijn die je in combinatie gebruikt, zoals je computer en je printer bijvoorbeeld.

Tip 2: Zet een apparaat uit in plaats van in stand-by

Heel veel mensen laten hun tv in stand-by staan, maar als je de tv toch niet gebruikt kun je deze net zo goed uitzetten. Dat geldt ook voor andere apparaten met een stand-bystand. Gebruik je het apparaat niet, zet het dan gewoon uit.

Tip 3: Bespaarstekker

Het kan ook best een gedoe zijn om elke keer de stekker uit het stopcontact te halen. Een goed alternatief voor jou is misschien een bespaarstekker. Deze zet je tussen de stekker en het stopcontact en deze zorgt ervoor dat er geen onnodige energie wordt verspild.

Tip 4: energieverbruik-app

Veel energieleveranciers bieden tegenwoordig een app aan waarin je precies ziet wat je verbruikt. Heb je een slimme meter? Dan kun je met sommige apps zelfs het verbruik per uur terugzien. Je ziet gelijk op welke momenten van de dag je energieverbruik erg hoog of laag is.

Besparen op je energierekening

Met het voorkomen van sluipverbruik bespaar je natuurlijk ook op je energierekening. Een andere manier om te besparen op je energierekening is een voordelig energiecontract afsluiten. Dus ga snel energie vergelijken en kijk welk energiecontract het beste bij jou past.