Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Vereenvoudigd energielabel

Momenteel is het verplicht om een energielabel te hebben bij de verkoop of verhuur van een woning. Dit kost enkele honderden euro’s. Om dit goedkoper te maken zal vanaf 1 januari 2015 een vereenvoudigd energielabel (indicatief energielabel) op de markt komen. Dit is besloten in het Energieakkoord. Het vereenvoudigde label wordt beschikbaar voor alle woningen waar momenteel nog geen energielabel aanwezig is. Dit zijn ongeveer 5 miljoen huizen.

Wat is een energielabel?

Het energielabel van een huis bestaat uit zeven verschillende klassen.

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig iets is. Een energielabel voor een woning laat dus zien hoe energiezuinig een huis is, in vergelijking met andere woningen van hetzelfde type. Het energielabel is verdeeld in zeven klassen. Het beste energielabel is energielabel A. Deze is zeer energiezuinig. Het slechtste label is energielabel G. Een woning met energielabel G is erg onzuinig.

Waarom een vereenvoudigd energielabel?

Een energielabel aanvragen is momenteel relatief duur. Gemiddeld is dit zo’n €200,- en is dan geldig voor maximaal 10 jaar. Het is momenteel wettelijk verplicht om een energielabel te hebben bij de verkoop of verhuur van een huis. Maar door deze hoge drempel hebben veel mensen dit nog niet. Het vereenvoudigde energielabel moet een laagdrempelige oplossing worden, die ook nog eens minder geld kost. Het vereenvoudigde energielabel moet ook stimulerend gaan werken om energie te gaan besparen. Woningen met een goed energielabel zijn waardevaster, hebben een lagere energierekening en zijn over het algemeen sneller te verkopen.

Hoe duur wordt het vereenvoudigde energielabel?

De bedoeling is dat het vereenvoudigde energielabel ‘slechts’ enkele tientjes zal gaan kosten. Het vereenvoudigde energielabel wordt online ingevuld en vervolgens keurt een deskundige het energielabel goed. Het energielabel wordt vervolgens geregistreerd in een landelijke database. 

Hoe zal het vereenvoudigde energielabel gaan werken?

Het is de bedoeling dat een woningeigenaar vanaf begin 2015 met een internetapplicatie een vereenvoudigd energielabel kan aanvragen. Dit wordt beoordeeld op juistheid en wanneer dit is goedgekeurd, voldoet het vereenvoudigd energielabel aan de Europese energielabelverplichting. Hiermee voldoet de eigenaar aan de wettelijke plicht om op een transactiemoment (verhuren of verkopen van een woning) een energielabel te kunnen overhandigen.

Hoe wordt het vereenvoudigde energielabel bepaald?

Het vereenvoudigde energielabel zal bepaald worden aan de hand van drie vragen over de woning en negen vragen over energetische kenmerken, zoals de isolatie van het huis. Hieronder staan de vragen die gesteld zullen worden:

 

 1. Wat is het woningtype? (bijv.: vrijstaande woning, appartement)
  1. Wat is de woningsubtype? (bijv.: tussenwoning, hoekwoning onderste bouwlaag)
 2. Wat is het bouwjaar? (bijv.: 1946 t/m 1964)
 3. Wat is het gebruiks/woonoppervlak? (bijv. 98 m2)

Over de energetische kenmerken van het huis zullen de volgende vragen gesteld gaan worden:

 

 1. Hoe is de beglazing van de leefruimte?
 2. Hoe is de beglazing van de slaapruimte?
 3. Wat is de isolatiewaarde van de gevel?
 4. Wat is de isolatiewaarde van het dak?
 5. Wat is de isolatiewaarde van de vloer?
 6. Is er een opwekkingstoestel voor de warmte?
 7. Is er een opwekkingstoestel voor tapwater?
 8. (Alleen bij woningen vanaf 2000) Is er sprake van een gebalanceerd ventilatiesysteem?
 9. Is er een zonneboiler of zonnepanelen aanwezig?

Wanneer is een ‘verfijnd’ energielabel verplicht?

Het daadwerkelijke, verfijnde energielabel zoals die nu bestaat, blijft bestaan. Deze worden door woningcorporaties op grote schaal al toegepast. In twee situaties zal het uitgebreide energielabel verplicht blijven:

 

 • Wanneer een corporatie bij een energieproject aan zittende huurders een huurverhoging vraagt
 • Om een A+, A++ of A+++ label te krijgen

 Het vereenvoudigde energielabel gaat namelijk maar tot label A.

Hoe kan je het energielabel van je huis verbeteren?

Het energielabel van je huis is te verbeteren. Wanneer je een hoekwoning hebt, kun je hier vrij weinig aan veranderen. Maar je kunt wel de energetische kenmerken van je huis verbeteren. Door dubbel glas of isolatie aan te brengen aan je huis, kun je het huis energiezuiniger maken. Hierdoor wordt de energie-index lager en wordt het energielabel beter.

Een andere manier om slimmer met je energie om te gaan is je aan te melden bij The Power Generation. Zij helpen je om slimmer met energie om te gaan. Ook kun je, in samenwerking met hen, zonnepanelen aanschaffen of andere energiebesparende producten kopen. Ook kun je bij The Power Generation je aanmelden voor het PersonelPowerPlan. Dit is een meerjarig stappenplan dat inzicht geeft hoe je in een aantal jaar energie onafhankelijk kan worden.