Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Energie uit aardgas

Aardgas is een van de drie fossiele brandstoffen, samen met steenkool en aardolie. Fossielen zijn resten van planten en dieren die miljoenen jaren geleden zijn ontstaan. Fossiele brandstoffen zijn dus overblijfselen hiervan. In Nederland wordt 64% van de elektriciteit uit aardgas opgewekt. Aardgas raakt logischerwijs een keer op en valt dus niet onder groene energie.

Hoe produceer je energie uit aardgas?

Nederlands aardgas wordt door een boortoren uit een diepte van 3 tot 4 kilometer naar boven gehaald. Het gas wordt eerst gescheiden van water, zand en schadelijke stoffen. In een energiecentrale wordt het gas verbrand. De warmte die vrijkomt, verwarmt een grote ketel met water. De stoom die het water produceert zorgt ervoor dat een turbine aangedreven wordt. De turbine geeft de energie door aan het elektriciteitsnet. De stoom wordt weer opgevangen en opnieuw gebruikt.

Bij verbranding van aardgas komt het schadelijke CO2 vrij, maar wel minder dan bij steenkoolcentrales. Ook wordt aardgas direct getransporteerd naar huizen en bedrijven, die het verstoken voor de centrale verwarming of het gasfornuis. De aardgasleverancier voegt een vieze geur toe aan het aardgas. Hierdoor kun je meteen ruiken of er een gaslek is of als je het gasfornuis hebt aan laten staan.

Waarom is energie uit aardgas niet duurzaam?

Aardgas is weliswaar schoner dan steenkool en goedkoper dan duurzame bronnen, maar het is zelf niet duurzaam. Aan het eind van deze eeuw is het winbare aardgas op de wereld misschien wel op. In tegenstelling tot bijvoorbeeld zonne-energie of windenergie is aardgas dus niet duurzaam. Zon en wind raken immers nooit op.