Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Kernenergie

Kernenergie is een van de meest besproken energiesoorten. Er zijn uitgesproken voor- en tegenstanders. Maar hoe komt dit? En hoe groen of gevaarlijk is kernenergie? Hier geven wij op deze pagina uitleg over.

 

Voor het maken van kernenergie is uranium nodig. Er komt bijna geen CO2 vrij bij het produceren van kernenergie. Er komt wel schadelijke radioactieve straling vrij. Daarom is er bij de bouw van kerncentrales en produceren van kernenergie veel aandacht voor veiligheid. Als het fout gaat, bijvoorbeeld tijdens de rampen in Fukushima en Tsjernobyl, kunnen de gevolgen zeer ernstig zijn. 

Hoe wordt kernenergie geproduceerd?

Een afbeelding van een kerncentrale.

Alles op de wereld bestaat uit atomen. Dit zijn met het oog niet waarneembare deeltjes. Deze kleine deeltjes zitten in de kern aan elkaar verbonden, door middel van kernenergie. Door stukjes atoom (neutronen) in een vat met water tegen staven uranium aan te schieten, scheiden de atomen van het uranium. Hierbij komt energie vrij.

 

Daarbij komen in een kettingreactie steeds nieuwe neutronen vrij. Deze neutronen zorgen er dan weer voor dat andere atomen splitsen. De energie die er voor zorgde dat de kern bij elkaar hield, komt vrij. De vrijgekomen warmte verwarmt het water in een grote ketel. Hierbij ontstaat stoom. De energie kan dan worden opgewekt door een turbine die door de stoom aangedreven wordt. De turbine voedt de energie in het elektriciteitsnetwerk. Vervolgens wordt de stoom opgevangen en kan dan opnieuw worden gebruikt.

Is kernenergie duurzaam?

De CO2-uitstoot bij het maken van kernenergie is nagenoeg nihil. Maar het afval die ontstaat bij het produceren van kernenergie blijft nog vele jaren radioactief. Het wordt voorlopig nog veilig opgeslagen, maar men weet nog niet hoe dit afval verwerkt kan worden. Als er een ongeluk gebeurt, bijvoorbeeld tijdens de ramp in Tsjernobyl, kunnen de gevolgen zeer ernstig zijn. Ook is het vervoer van radioactief afval is niet zonder risico’s. Dit is voor veel mensen een reden om tegen kernenergie te protesteren.

Kerncentrale in Nederland

Nederland heeft één kerncentrale, namelijk de Kerncentrale Borssele. De kerncentrale is eigendom van de Elektriciteits Produktiemaatschappij Zuid-Nederland (EPZ). Delta en RWE zijn op hun beurt weer de eigenaar van de EPZ. De kerncentrale is in 1973 geopend en blijft (voorlopig) geopend tot 2034. De kerncentrale bevat zo’n 6 procent van de gehele energieproductie in Nederland. De rest wordt uit andere bronnen geproduceerd of geïmporteerd uit het buitenland.