Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Energie uit kolen

Steenkool is een fossiele brandstof. Samen met aardgas en aardolie vormt steenkool de drie fossiele brandstoffen die er zijn. Fossielen zijn dieren- en plantenresten. Deze zijn miljoenen jaren geleden ontstaan. Fossiele brandstoffen zijn dus overblijfselen hiervan. Ongeveer een kwart van de elektriciteitsproductie in Nederland wordt opgewekt met steenkool. Energie uit kolen valt in de categorie grijze energie.

Hoe win je energie uit steenkool?

Steenkolen worden gewonnen uit mijnen.

Steenkool uit mijnen wordt naar energiecentrales getransporteerd. Daar wordt het vermalen tot fijn stof. Het fijne stof wordt vervolgens verbrand. De warmte die vrijkomt, verwarmt een grote ketel met water. De stoom die het water produceert zorgt ervoor dat een turbine aangedreven wordt. De turbine geeft de energie door aan het elektriciteitsnet. Het as dat overblijft wordt opgevangen en bijvoorbeeld gebruikt in asfalt. 

 

Steenkool is goedkoop te winnen. Bijna overal ter wereld is het te vinden, maar niet in Nederland. Hier in Nederland zijn geen kolenmijnen meer. Steenkool is ook vrij veilig en goedkoop te vervoeren.  

Is energie uit steenkolen milieuvriendelijk en duurzaam?

De gassen (CO2) die vrijkomen bij de verbranding van steenkool worden zoveel mogelijk gefilterd. Maar voor het schadelijke CO2 is er nog geen goede filtermethode. Wel onderzoekt men mogelijkheden om CO2 op te vangen en onder de grond op te slaan. Waarschijnlijk is de steenkool die in miljoenen jaren werd gevormd over een paar honderd jaar op. Energie uit steenkolen is daarom niet duurzaam en milieuvriendelijk te noemen.

Biologisch steenkool

Het is tegenwoordig ook mogelijk om van (natte) biomassa steenkool te maken. In een grote snelkookpan wordt de biomassa tot 200 graden Celsius verwarmt. Een druk van 20 bar splitst vervolgens water in waterstof en zuurstof. Er blijft zwarte smurrie die bijna alle energierijke koolstof bevat. Deze smurrie wordt geperst en gedroogd, waarna er pillen van gemaakt worden. Deze pillen kunnen bijgestookt worden in de elektriciteitscentrales. 

 

Momenteel is het nog veel duurder om biologisch steenkool in te zetten in plaats van normale steenkool. Het wordt daarom ook nog niet ingezet. Men verwacht dat in de toekomst, bij opschaling van de productie, de kostprijs zal gaan zakken.