Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Groene energie

Je kunt tegenwoordig kiezen tussen groene stroom en grijze stroom, groen gas en grijs gas. Groene energie wordt opgewekt uit duurzame energiebronnen. Hierdoor kan deze energie oneindig geproduceerd worden. Maar hoe groen zijn de energieproducten van energiemaatschappijen nou eigenlijk? Wij geven dit op Energievergelijken.nl aan met de Groenwaarde.

Groenwaarde

In Nederland is er steeds meer aandacht voor groene energie. De Groenwaarde op Energievergelijken.nl geeft bij ieder product aan voor hoeveel procent het is opgewekt uit duurzame energiebronnen. Dit kan 0, 50 of 100% zijn.

Hieronder zijn drie verschillende contracten te zien. Deze hebben elk een andere Groenwaarde. In het voorbeeld hieronder is het contract van Delta Comfort te zien. Deze heeft een Groenwaarde van 0%.

groene energie

 

Het contract van EnergieDirect.nl (hieronder) heeft een Groenwaarde van 50%. Zij bieden alleen groene stroom aan.

groene energie

 

Qurrent (hieronder) heeft een contract met een Groenwaarde van 100%. Dit betekent dat zij zowel groene stroom als groen gas aanbieden. 

groene energie

Groene stroom

Groene stroom is stroom die uitsluitend is opgewekt uit milieuvriendelijke bronnen: 

 

Bij de opwekking van deze soorten stroom komen geen schadelijke gassen vrij, waardoor zij minder schadelijk zijn voor het milieu. De bouw van bijvoorbeeld een windmolen heeft namelijk wel nadelige gevolgen voor de natuur.

Groen gas

Enkele leveranciers in Nederland leveren groen gas. Maar wat is groen gas precies? Hieronder sommen we de soorten op:

 

Het échte groene gas wordt slechts op zeer kleine schaal geproduceerd. Dit is opgewaardeerd biogas. Het is nu nog te duur om dit grootschalig te produceren.

Veel meer wordt er gekozen voor CO2-neutraal- of klimaatgecompenseerd gas. Dit is gewoon aardgas, maar waarbij de schadelijke stoffen (die bij de opwekking ontstaan) worden gecompenseerd. Dat kan bijvoorbeeld gedaan worden door het planten van bomen of het investeren in duurzame projecten. Energievergelijken.nl houdt in de vergelijking van energieproducten rekening met duurzaamheid. Er wordt duidelijk aangegeven hoe groen de leverancier is. Hoe groener hoe milieuvriendelijker.