Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Energie uit biomassa

Meer dan de helft van de duurzame energie die in Nederland wordt geproduceerd, komt uit biomassa. Met biomassa worden alle dierlijke en plantaardige afvalproducten bedoeld. Hieronder vallen bijvoorbeeld groente-, fruit-, en tuinafval (GFT), maar ook koeienmest, rioolslib en houtafval.

Hoe produceer je energie uit biomassa?

Biomassa wordt geproduceerd uit afvalproducten.

In dierlijke en plantaardige afvalproducten zit energie opgeslagen. Deze energie komt uiteindelijk van de zon, die ervoor zorgt dat planten groeien. Dieren die planten eten produceren mest. Hier zit dus ook energie in. Om de energie uit biomassa te halen, wordt dit meestal verbrandt in een elektriciteitscentrale. 

 

De biomassa wordt eerst in zogenaamde pallets gedrukt, die daarna worden vermalen tot fijn stof. Het fijne stof wordt vervolgens verbrand. De warmte die vrijkomt, verwarmt een grote ketel met water. De stoom die het water produceert zorgt ervoor dat een turbine aangedreven wordt. De turbine geeft de energie door aan het elektriciteitsnet. 

 

In het Energieakkoord, die op 6 september 2013 is getekend door de Rijksoverheid, energiesector en Milieuorganisaties, is besloten dat kolencentrales niet meer dan 25 petajoules biomassa mogen bijstoken. Biomassa moet in de toekomst voldoen aan duurzaamheidscriteria. Nog niet alle biomassa is momenteel aantoonbaar duurzaam.

Waarom is energie uit biomassa duurzaam?

De CO2-uitstoot van de verbrande biomassa wordt weer opgenomen door nieuwe gewassen aan te planten. Zo wordt de CO2-uitstoot gecompenseerd. Dit kan bijvoorbeeld niet met kolen, omdat deze niet onuitputtelijk zijn. Biomassa kan in kolencentrales worden verbrand, samen met het steenkool. Zo worden bestaande energiecentrales dus duurzamer. Tot slot is biomassa, na waterkracht, de goedkoopste vorm van duurzame energie.

Groen gas

Uit biomassa is ook groen gas te winnen. Ruw biogas kan namelijk ontstaan door plantenresten te vergisteren of vergassen. Dit biogas kan dan worden omgezet naar gas met aardgaskwaliteit. 

Biobrandstoffen in benzine en diesel

Soms wordt er van bepaalde soorten planten en afval met behulp van bacteriën eerst een gas of vloeistof gemaakt. Het brandbare methaangas wordt gebruikt in een elektriciteitscentrale. De vrijkomende vloeistof ethanol kan worden gebruikt als brandstof voor auto's. Momenteel kan deze brandstof voor een deel de gewone benzine of diesel vervangen. Het is verplicht om een klein gedeelte biobrandstof toe te voegen aan benzine of diesel. Momenteel zijn dit slechts enkele procenten, maar in 2020 moet dit 10% zijn.