Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

CO2-neutraal gas

CO2-neutraal gas is aardgas dat na verbranding gecompenseerd wordt met bijvoorbeeld het aanplanten van bomen. Bomen nemen de CO2 op, en daarmee wordt de netto CO2 uitstoot van de verbranding van het aardgas tot nul teruggebracht. CO2-neutraal gas wordt ook wel klimaat gecompenseerd gas genoemd, omdat de CO2-uitstoot wordt gecompenseerd.

Hoe produceer je CO2-neutraal gas?

CO2-neutraal gas kan niet geproduceerd worden. In feite wordt er ‘gewoon’ aardgas geproduceerd. Dit wordt naderhand gecompenseerd door bomen te planten. Bij het verbranden van aardgas wordt er CO2 uitgestoten. Door bomen te planten wordt de CO2 weer opgenomen door deze bomen. De bomen zetten de CO2 vervolgens om in zuurstof. Door deze constructie is de netto CO2-uitstoot nul. 

Hoe duurzaam is CO2-neutraal gas?

Het produceren van CO2-neuraal gas (aardgas) is niet duurzaam. Er wordt namelijk nog steeds aardgas gestookt. Dit is een fossiele brandstof die ooit een keer opraakt. Het duurzame zit hem in het feit dat de schadelijke uitstoot wordt gecompenseerd. CO2-neutraal gas is dus minder duurzaam dan groen gas, omdat de productie daarvan onder duurzame energie valt. 

 

Energieleveranciers kiezen voor deze vorm van ‘groene’ energie, omdat de techniek momenteel nog niet zo ver is. Het op grote schaal produceren van groen gas is voorlopig nog niet aan de orde. Omdat de energieleveranciers toch willen bijdragen aan een beter milieu, kiezen zij er voor om de CO2-uitstoot te compenseren door middel van certificaten. Groen gas is wel duurzaam, maar is momenteel nog te duur om op grote school te produceren.

Welke leveranciers bieden CO2-neutraal gas aan?

Momenteel bieden Greenchoice en Qurrent CO2-neutraal gas aan via deze website. Greenchoice biedt bosgecompenseerd gas aan. Zij kopen hiervoor geen certificaten in, maar investeren in bosprojecten in bijvoorbeeld Brazilië of Ecuador. Qurrent biedt projectgecompenseerd gas aan via deze website. Hier kopen zij VER’s voor in. 

Certificaten

Om de CO2-uitstoot te kunnen compenseren, kiezen energieleveranciers ervoor om certificaten te kopen. Particulieren kunnen dit ook doen. Er zijn verschillende soorten certificaten beschikbaar:

 

  • Verified Emission Reductions (VER)
  • Certified Emission Reductions (CER)
  • Emission Reduction Units (ERU)
  • European Allowances (EA)

De meest voorkomende certificaat is de VER. Wanneer een energieleverancier VER’s koopt, financiert de energieleverancier een duurzame ontwikkeling en reduceert het de CO2-uitstoot. Door evenveel certificaten te kopen dan dat er door de klanten verbruikt wordt, kan de energieleverancier ervoor zorgen dat zij CO2-neutraal gas kunnen leveren.