Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Groen gas

Groen gas is biogas dat zo is bewerkt dat het als aardgas gebruikt kan worden. Hierdoor kan groen gas gewoon gebruikt worden voor alle apparaten die normaal aardgas verbruiken. Voor een huishouden betekent dit dat je gewoon kunt blijven koken op groen gas. Het is eigenlijk de duurzame variant van aardgas. Groen gas is de verzamelterm voor opgewaardeerd biogas en Bio-Substitute Natural Gas (Bio-SNG). 

Hoe produceer je groen gas?

Groen gas wordt geproduceerd uit biogas. Biogas wordt op zijn beurt weer geproduceerd uit stortafval, GFT-afval, slib, koeienmest en andere dierlijke restproducten. Deze organische producten leveren na vergisting methaan en CO2 op, waaruit biogas ontstaat. Dit biogas wordt vervolgens gedroogd en gezuiverd. Zo ontstaat groen gas. 

 

Bio-SNG ontstaat door een chemisch proces. Er wordt een synthesegas geproduceerd door vergassing van biomassa. Hierna wordt er door methanisering (methaanvorming) voor gezorgd dat er Bio-Substitute Natural Gas ontstaat. 

 

Groen gas wordt momenteel geproduceerd door kleine bedrijven. De doelstelling is om in 2014 zo’n 300 miljoen kubieke meter groen gas te produceren. De totale productie ligt gemiddeld tussen de 60 en 70 miljard kubieke meter. De totale productie van groen gas ligt nu dus nog onder de halve procent. 

 

Deskundigen voorspellen dat in 2050 de helft van het totaal geleverde gas volledig groen is.

Hoe duurzaam is groen gas?

Groen gas wordt schoon geproduceerd en is compleet hernieuwbaar, wat betekent dat groen gas zeer duurzaam is. Het wordt alleen nog niet op grote schaal aangeboden. Net zoals bij normaal aardgas wordt er bij groen gas geurstof toegevoegd. 

 

Groen gas heeft dezelfde eigenschappen als aardgas. Het kan dus gewoon in het gasnet worden gepompt en kan door iedereen met een aansluiting gebruikt worden. Zelfs de apparaten in het huishouden hoeven niet aangepast te worden, omdat groen gas dezelfde eigenschappen heeft als aardgas. Groen gas wordt nationaal, maar ook regionaal ingevoerd op het net. Het kan dus voorkomen dat je groen gas gebruikt dat bij jou in de buurt is geproduceerd. 

 

Uiteindelijk merk je niks van groen gas, iedereen krijgt namelijk een mix van groen gas en aardgas thuis geleverd. Er hoeft dus geen aparte leiding voor aangelegd te worden. Door het aanvragen van groen gas stimuleer je wel de productie van groen gas. Hierdoor wordt er meer groen gas geproduceerd en in het gasnet gepompt.

 

Groen gas wordt in Nederland gecertificeerd geleverd. Vertogas geeft in Nederland de certificaten uit. Zij controleren of het gas voldoet aan alle eisen voor een groen gas certificaat. Op die manier ben je er altijd zeker van dat jouw groene gas ook écht groen is.