Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Waterkrachtenergie

Waterkracht is de naam voor energie die ontstaan is door het gebruik van water. De energie kan gegenereerd worden door hoogteverschil (vallend water) of door de stroomsnelheid van het water (stromend water). Meer dan 10% van alle Europese elektriciteit wordt door waterkracht gegenereerd. Meer dan de helft van alle duurzame energie in de wereld komt van waterkracht.

 

Nederland heeft slechts drie middelgrote en twee kleine waterkrachtcentrales. Waterkracht is de kleinste duurzame energiebron in Nederland.

Hoe produceer je energie uit waterkracht?

Een waterkrachtcentrale.

Door de zwaartekracht wil water altijd van boven naar beneden. Hoe harder water stroomt, hoe meer energie eruit te halen valt. In Nederland is dat moeilijker dan in landen met veel bergen en dus meer hoogteverschil. Er is een waterkrachtcentrale nodig om energie uit stromend water te halen. Het is een soort watermolen die door het stromende water een turbine laat draaien. Een generator zet deze draaibeweging om in elektriciteit. De turbine in een waterkrachtcentrale is eigenlijk een vergrote dynamo van een fiets.

Waarom is energie uit water duurzaam?

Waterkracht is een schone en goedkope energiebron. Het water dat door de waterkrachtcentrales stroomt, zal op het laagste punt weer verdampen door de zon. Hierdoor komt het weer in hogere gedeeltes terecht, in de vorm van regen. Hierdoor ontstaat een kringloop. Vaak worden stuwmeren aangelegd, waarmee je een voorraad energie kunt opslaan. Waterkracht is op deze manier minder afhankelijk van het weer, terwijl windenergie en zonne-energie dit wel zijn.

 

Een nadeel van waterkrachtenergie is de waterkrachtcentrales. Deze hebben een grote impact op de omgeving. Wanneer er een dam wordt aangelegd, beperkt dit de verplaatsingsruimte voor de vissen. De levenskringloop van bijvoorbeeld de zalm wordt hiermee ernstig aangetast. Een oplossing hiervoor zijn vistrappen, die worden ingebouwd in de dam. Hiermee krijgen vissen de mogelijkheid om een dijk of dam door te gaan.

Waterkrachtcentrales in Nederland

In Nederland staan drie middelgrote waterkrachtcentrales. Deze staan in Maurik, Alphen/Lith en Linne. Er zijn ook nog twee kleine centrales in Roermond en Gramsbergen. Bij elkaar opgeteld hebben deze vijf waterkrachtcentrales een totaal maximaal vermogen van 37 megawatt. In de tabel hieronder staat extra informatie over de vijf waterkrachtcentrales in Nederland.

 

Waar?

Vermogen

Vistrap

Visgeleidingssysteem

Eigenaar

Alphen/Lith

14 MW

Ja

Nee

Nuon

Linne

11 MW

Ja

Nee

Essent

Maurik

10 MW

Ja

Nee

Nuon

Roermond

0,2 MW

In ontwerp

Nee

Nuon

Gramsbergen

0,1 MW

Ja

Nee

Essent

Waterkrachtcentrales in de toekomst

In Nederland zal waterkracht geen grote rol gaan spelen in de toekomst. Zelfs wanneer alle rivieren afgedamd zouden worden, kan er niet meer dan 5% van de elektriciteitsbehoefte geproduceerd worden. In Nederland zijn namelijk geen grote hoogteverschillen te vinden door het ontbreken van bergen. Het grootste verval in de Maas en de Rijn is slechts vier meter. Hierdoor kunnen we alleen gebruikmaken van grote hoeveelheden water die in korte tijd passeren.