Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Zonne-energie

De energie van de zon bereikt ons in de vorm van licht en warmte. In de kern van de zon is het zo'n 15 miljoen graden Celcius. In die hitte ontstaat helium als de waterstofdeeltjes van de zon met elkaar botsen. Dit proces heet kernfusie en hierbij komt energie vrij. In een uur stuurt de zon zoveel energie naar de aarde als alle mensen samen in een jaar gebruiken. 

Hoe produceer je zonne-energie?

Om zonne-energie op te wekken, heb je zonnepanelen of zonnecollectoren nodig. Zonnepanelen bestaan uit rijen met zonnecellen, die weer bestaan uit twee lagen silicium, een stof die in zand zit. Zodra er zonlicht op de zonnecellen schijnt, gaat er tussen de lagen silicium een elektrische stroom lopen. Het rendement van een gemiddeld zonnepaneel is ongeveer 20%. Dit is het deel van het zonlicht dat daadwerkelijk omgezet wordt in elektriciteit. Zonnecollectoren leveren warmte in plaats van elektriciteit. Er wordt in dit proces water door metalen buizen heen gepompt. De metalen buizen warmen snel op door het zonlicht. Het rendement van zonnecollectoren is een stuk hoger dan dat van zonnepanelen: 40% tot 70% van de zonnewarmte wordt benut.

Waarom is zonne-energie duurzaam?

Zonne-energie raakt nooit op en het is schoon. Bij het opwekken van elektriciteit met een zonnepaneel komen namelijk geen milieuvervuilende stoffen of broeikasgassen vrij. Als 1% van de Sahara volgezet wordt met zonnepanelen, kan er voldoende elektriciteit worden opgewekt voor de hele wereld.

Zonnepanelen en salderen

Als je zonnepanelen op je dak hebt, kun je salderen. Dit betekent dat je de opwekking vanuit de zonnepanelen van het verbruik af kunt halen. Het verbruik dat overblijft, moet dan nog betaald worden aan de leverancier maar is vaak aanzienlijk meer dan zonder zonnepanelen. Lees meer over het salderen van de opbrengst vanuit zonnepanelen.

Zonnepanelen en energie terugleveren

Als je zonnepanelen bezit en je wekt zelfs meer op dan je verbruikt, kun je energie terugleveren aan het net. Hiervoor krijg je een vergoeding, de zogenaamde terugleververgoeding. Deze terugleververgoeding verschilt per energieleverancier. Lees meer over energie terugleveren en de hoogte van de terugleververgoedingen. 

Zelf zonnepanelen aanschaffen?

Denk je er over om zelf zonnepanelen aan te schaffen? Doe dan de dakcheck van Greenem! Hiermee krijg je een vrijblijvende offerte voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen op jouw dak. De offertes zijn vrijblijvend, zodat je rustig kunt vergelijken. Daarna kies je de beste aanbieding.