Alles over energie

Alles wat je wilt weten over energie

Gaan je vragen niet per se over energiecontracten of overstappen? Wil je misschien wat meer achtergrondinformatie over energie zelf hebben? Dan kun je dit overzicht met informatie over raadplegen. Hier behandelen we informatie over bijvoorbeeld de energierekening, die voor veel consumenten onoverzichtelijk en daardoor moeilijk te begrijpen is. Ook behandelen we alle energiesoorten, zodat je weet waar jouw energie vandaan komt en of je het milieu een handje helpt of niet. De energiemarkt leggen we graag voor je uit, maar ook de technische kant van energie belichten we voor de geïnteresseerden.

 

Kom je er toch niet uit? Raadpleeg dan gerust een overstapcoach: 088 1100 888.

 

Energierekening ⇓

De energierekening is voor veel mensen een nachtmerrie. Er staat ontzettend veel informatie en het is geschreven in lastige woorden. Moet je ook nog eens bijbetalen? Dan is dat helemaal een domper. We bieden je alle informatie aan over de energierekening, zodat je precies weet waarvoor je betaalt en hoe je de energierekening het beste kan lezen. We nemen je stap voor stap mee, zodat je nooit meer wakker hoeft te liggen van de energierekening.

Energiesoorten ⇓

We kennen meerdere opwekkingsmethoden voor energie, zodat het bij jou binnen kan komen. In Nederland wordt het grootste gedeelte nog op een milieu-onvriendelijke manier opgewekt, denk aan opwekking door middel van aardgas en kolen. Toch streven we in Nederland naar een duurzame energievoorziening door te investeren in bijvoorbeeld windenergie en zonne-energie. Ook biomassa is in Nederland een veelgebruikte milieuvriendelijke opwekkingsmethode. Je ontdekt hier per soort hoe het wordt opgewekt en de gevolgen voor het milieu.

Energiemarkt ⇓

De Nederlandse energiemarkt is geliberaliseerd sinds 2004. Dit betekent dat we nu zelf een energieleverancier mogen kiezen, terwijl je voorheen altijd vastzat aan de leverancier die in jouw regio leverde. Dit opent deuren voor nieuwe energieleveranciers die, in tegenstelling tot de oude regioleveranciers, de prijzen vaak lager kunnen houden vanwege lage kosten. De energiemarkt is sinds de liberalisering interessanter geworden en de concurrentie is uitgebreider. Als vergelijkingssite proberen we de energiemarkt in kaart te brengen. We zorgen voor een helder overzicht van energiecontracten, zodat je in één oogopslag ontdekt welk energiecontract het beste bij je past.

Aansluiting van energie ⇓

Benieuwd wat er gebeurt in de meterkast en onder de grond? In Nederland hebben de meeste huizen een standaard aansluiting. Deze aansluiting brengt standaard netwerkkosten met zich mee. Er bestaan ook grotere en kleinere aansluitingen voor gas en elektriciteit die respectievelijk meer of minder kosten met zich mee brengen. Lees alles over aansluitingen, netbeheerders en energiemeters.

Overige informatie energie ⇓

Hierin behandelen we zaken die met energie te maken hebben, maar in geen enkele andere categorie passen. Het zijn leuke, niet-alledaagse onderwerpen die voor jou zomaar waardevol kunnen zijn. Wil je bijvoorbeeld alles weten over elektrisch rijden? Dan zit je hier goed, maar ook andere onderwerpen zoals elektronisch afval (e-waste), energie in de toekomst, de warmtewet en de colportagewet (deurverkoop)komen aan bod. Ben je op zoek naar de betekenis van een bepaald energiebegrip? Raadpleeg dan onze begrippenlijst.

Berekening van de besparing ⇓

We berekenen de besparing op basis van je energieverbruik of een gemiddeld verbruik op basis van het aantal inwoners dat je hebt ingevuld. Omdat we de kosten en voorwaarden van je huidige contract of eventuele verlengingsaanbieding niet precies weten, wordt de besparing berekend ten opzichte van de voor ons beschikbare energietarieven van een contract voor onbepaalde tijd van je huidige leverancier. In be berekening van de besparing wordt er geen rekening gehouden met tijdelijke kortingen, cadeaus, acties, cashbacks of contractverlengingen die je wellicht rechtstreeks krijgt aangeboden van je energieleverancier. Deze aanbiedingen kunnen namelijk per adres, klant en verbruik verschillen. Als je geen leverancier hebt of je hebt onbekend ingevuld, dan wordt er vergeleken met een gemiddelde van een vast eenjarig contract van Nuon, Eneco en Essent.