Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

E-waste

Energie is tegenwoordig overal. Ieder huishouden staat vol met elektronische apparaten, zoals televisies, computers, wasmachines en lampen. Deze apparaten bevatten schadelijke stoffen en elektronische aansluitingen om ze te laten functioneren. Dit betekent dat een speciaal proces nodig is om afgedankte apparaten te verwerken. Hierbij ligt ook een deel van de verantwoordelijkheid bij de consument.

Wat is E-waste?

E-waste is een andere benaming voor elektronisch afval (electronic waste). Dit zijn defecte en verouderde elektronische apparaten die weggegooid worden. Hierbij kan je denken aan apparaten met een stekker, batterijen of energiezuinige en tl-verlichting. In Nederland wordt er per jaar ruim 100 miljoen kilo e-waste ingezameld.

Inzamelen e-waste

Er zijn een aantal redenen om aandacht te besteden aan het apart inzamelen en het gecontroleerd recyclen van e-waste. De belangrijkste motivaties zijn:

  • E-waste bevat schadelijke stoffen die bij recycling uit de apparaten gehaald kunnen worden en gerecycled of opgeslagen kunnen worden. Dit afval kan gevaarlijk zijn voor mens, dier en milieu.
  • Door te recyclen kunnen bruikbare materialen uit de e-waste gehaald en hergebruikt worden. Dit vermindert de noodzaak van nieuwe productie.
  • Gedumpt in plaats van gerecycled afval wordt vaak verwerkt in ontwikkelingslanden waar geen regels zijn voor gezondheids- en milieuomstandigheden.

Om beter om te gaan met afvalwerking op aarde hebben vele landen in 1989 de Conventie van Bazel getekend. Deze conventie stimuleert dat landen hun afval milieuvriendelijk verwerken en niet verschepen naar ontwikkelingslanden waar de bevolking onder slechte werkomstandigheden het afval verwerkt.

Energiezuinige verlichting inleveren

Veel mensen weten niet wat ze met hun kapotte spaarlampen moeten doen en gooien ze in de glasbak of de vuilnisbak. Energiezuinige verlichting moet echter gerecycled worden, omdat het product schadelijke stoffen zoals kwik en lichtgevende poeders bevat. Deze stoffen worden hergebruikt of veilig opgeslagen. Daarnaast kan al het glas en het metaal uit de fitting hergebruikt worden. Spaarlampen en tl-verlichting kan je inleveren bij speciale inzamelpunten bij vestigingen van de Gamma en de Blokker of de milieustraat van de gemeente.

Elektronische apparaten inleveren

Oude of kapotte huishoudelijke apparaten zoals wasmachines en televisies kan je gratis inleveren bij de gemeente. Het verschilt per gemeente hoe de inzameling precies in zijn werk gaat. De meest voorkomende opties zijn:

  • De apparaten inleveren bij een milieustraat van de gemeente
  • De apparaten bij het vuil op de stoep zetten
  • Een afspraak maken met de gemeente om de apparaten op te laten halen

Deze inzamelpunten van gemeenten hebben geen eenduidige naam. De inzamelpunten staan vaak bekend als milieustraten, afvalscheidingsstations, ecostations en grofvuil. Daarnaast beschikken winkels en scholen vaak ook over afgiftepunten. Je kan de huishoudelijke apparaten bijvoorbeeld inleveren bij de winkel waar je een nieuw elektronisch apparaat koopt of bij een reparatiebedrijf. Dit heet de oud-voor-nieuwregeling. Dit inleveren is altijd gratis.

Na het inzamelen

In Nederland is Wecycle verantwoordelijk voor de inzameling en recycling van de e-waste. Hiervoor werkt het bedrijf samen met andere instellingen, scholen en bedrijven in Nederland. Wecycle verzamelt alle e-waste die wordt ingeleverd bij de inzamelpunten. Vervolgens wordt de e-waste gesorteerd op soort product. Per productgroep wordt dan de juiste recyclingfabriek geselecteerd.

Kosten recycling

De verwijderingsbijdrage op elektronische apparaten is de afgelopen jaren afgeschaft. Producenten van elektronische apparaten en importeurs zijn nu verantwoordelijk voor de kosten van recycling. Het recyclen van e-waste is duur. Deze kosten worden gemaakt op het verwijderen van schadelijke stoffen, voorlichting, het inzamelen en het realiseren van inzamelpunten. Het geld dat de herbruikbare metalen in e-waste oplevert is niet genoeg om deze kosten te dekken. De netto kosten van het inzamelen van e-waste waren in 2010 zo`n 30 miljoen euro.