Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Warmtewet 2014

warmtewetDe Warmtewet is ingevoerd op 1 januari 2014 om consumenten met stadsverwarming, blokverwarming of wijkverwarming te beschermen. Consumenten met één van deze vormen van warmtelevering kunnen niet kiezen voor hun warmteleverancier. Omdat warmte wordt gezien als een basisbehoefte en de leverancier ervan niet gekozen kan worden, is er bescherming nodig voor consumenten. De bescherming krijgt vorm door de Warmtewet en wordt gecontroleerd door de ACM (Autoriteit Consument en Markt).

Waarom deze Warmtewet?

Omdat warmte, net als stroom en gas, wordt gezien als basisbehoefte bestaat er deze wet die je moet beschermen bijvoorbeeld tegen oneerlijke energietarieven of slechte dienstverlening of informatievoorziening. De warmteleverancier heeft eigenlijk een monopolie op het leveren van warmte in jouw buurt of regio. Je kunt immers niet overstappen met warmte. Om die reden vindt de ACM dat het een gecontroleerde levering dient te worden met vaste afspraken. De consument merkt overigens van de invoering van de wet niet veel.

Inhoud warmtewet 2014

Er zijn zes hoofdpunten opgesteld in de Warmtewet:

   1. Maximumtarieven voor warmte
    De tarieven voor warmte kennen vanaf 1 januari 2014 een plafond. Deze ligt op €24,03 per gigajoule (gJ). Warmteleveranciers mogen hier niet overheen. Het maximumtarief is vastgesteld aan de hand van de gemiddelde besteding van een huishouden aan gas per jaar. Dit wordt ook wel het ‘Niet-meer-dan-anders-principe’ genoemd. Zo betaal je dus in een jaar niet meer voor warmte dan je voor gas zou doen en dat is wel zo eerlijk.

   2. Afsluiting van warmtelevering
    In de Warmtewet wordt bepaald wanneer je van warmte mag worden afgesloten. Dit kan bijvoorbeeld komen door een betalingsachterstand (voor een lange periode), bij onveilige situaties of als je fraude pleegt.

   3. Warmte-overeenkomst met de leverancier
    Je vindt in de wet ook terug hoe de leveringsovereenkomst er met de leverancier uitziet. Hierin moet bijvoorbeeld de kwaliteitseisen van de warmte staan en de dienstverlening op dat gebied.

   4. Compensatie bij een warmtestoring
    Als een storing langer duurt dan vier uur krijg je hiervoor een vergoeding van €35,-. Voor elke vier uur die daarbij komt, komt er telkens €20,- bovenop. Er wordt nog volop gewerkt aan dit onderdeel van de Warmtewet, omdat er momenteel nog niet precies bekend is wat er wordt verstaan onder een storing.

   5. Geschillencommissie
    Met de nieuwe Warmtewet is het mogelijk om eventuele geschillen die er zijn voor te leggen aan de Geschillencommissie. Als je er als consument niet samen met de warmteleverancier uitkomt, kun je ermee naar de Geschillencommissie om de klachten op te lossen.

   6. Meten van het warmteverbruik
    Er zijn drie officiële meetmethoden vastgesteld voor het meten van het warmteverbruik: de warmtekostenverdeler, de kostenverdeelsystematiek en de eigen warmtemeter. Bij de warmtekostenverdeler kan er per radiator het verbruik worden afgelezen. Met de kostenverdeelsystematiek wordt er aan de hand van een formule het verbruik van alle bewoners in een bepaald gebied berekend. En de eigen warmtemeter waarop je zelf het warmteverbruik kunt aflezen.

Gevolgen van de Warmtewet voor de consument

Je merkt in huis en op de rekening eigenlijk niets van de invoering van deze wet. Je blijft gewoon een voorschotbedrag betalen en een jaarafrekening ontvangen. Ook wordt het niet goedkoper of duurder door de invoering van de Warmtewet. De tarieven hebben enkel een bovengrens gekregen, zodat er niet te veel betaald wordt voor de levering van warmte. Op de achtergrond ben je als consument beter beschermd tegen eventuele oneerlijke handel in de vorm van de zes hoofdpunten hierboven.