Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Starter op de woningmarkt

In vijf stappen een energiecontract

Als starter op de woningmarkt moet je veel zaken regelen en contracten tekenen. Het energiecontract is er daar eentje van. Om het wat eenvoudiger te maken vind je hier een overzicht van de vijf belangrijkste stappen rondom het kiezen van de juiste energieleverancier.

1. Bepaal je situatie

Het is belangrijk om van te voren een inschatting van je energieverbruik te maken en daarop je vergelijking te baseren. Het verbruik is afhankelijk van jouw leefomstandigheden, maar ook van de woning. Als nieuwe bewoner heb je altijd recht op het energielabel van de woning. Dit energielabel bevat informatie over de energiezuinigheid van de woning. Je kunt daarnaast gebruik maken van de energieverbruik rekentool om een inschatting te maken. 

2. Kies het soort contract

Er zijn verschillende soorten energiecontracten waar je een keuze uit moet maken. Ze verschillen met betrekking tot de looptijd van het contract en het energietarief.

 

Bepaalde of onbepaalde tijd

Voor een contract met bepaalde tijd betaal je een opzegvergoeding wanneer je deze eerder stop wilt zetten. Een contract met onbepaalde tijd kan je altijd stopzetten. Het grote voordeel van een contract met bepaalde tijd is dat je hierbij vaak korting krijgt wanneer je deze afsluit. Met een jaarcontract kan je ieder jaar opnieuw overstappen en profiteren van korting.

 

Vaste of variabele prijs

Je kan voor de looptijd van je contract een vaste prijs laten vastleggen of voor een variabele prijs kiezen die energiebedrijven mogen wijzigen. Wanneer de energieprijs erg daalt is een vaste prijs ongunstig, maar wanneer de prijzen erg stijgen is dit juist gunstig. Het is een inschatting en een persoonlijke keuze voor zekerheid. Soms biedt een energieleverancier een combinatie, bijvoorbeeld een vaste prijs voor stroom en een variabele voor gas.

3. Kies de soort energie

Groene stroom is stroom die milieubewust wordt opgewekt door bijvoorbeeld gebruik te maken van zon en windenergie. Grijze stroom komt van vervuilende kolen- en gascentrales. Je kan aanbieders vergelijken op de goedkoopste prijs en de energie kiezen die het goedkoopste is. Je kan ook bewust voor een van de twee soorten stroom kiezen.
 
Let op: er bestaan twee varianten groene stroom: de echte groene stroom uit Nederland en grijze stroom die door buitenlandse milieucertificaten groen is gemaakt.

4. Vergelijk de prijzen

Wanneer je prijzen van energieaanbieders online vergelijkt krijg je een vergelijking gebaseerd op jaarkosten. Houdt hierbij rekening met het volgende:

 

  • De jaarkosten zijn een schatting. Je betaalt natuurlijk wat je daadwerkelijk aan energie verbruikt.
  • De jaarkosten zijn soms gebaseerd op een variabel tarief. Wanneer de prijs in de loop van het jaar omhoog gaat stijgen ook de jaarkosten.
  • In de jaarkosten zijn vaak de actiekortingen verwerkt. Wanneer je tussentijds het contract opzegt vervalt deze korting meestal en betaal je deze alsnog.
  • Controleer of de geboden prijs inclusief of exclusief BTW, energiebelasting en regiotoeslag is.

5. Controleer het contract

Maak wanneer je een aanbieding hebt gevonden die je bevalt een printscreen van de prijs waarmee je akkoord gaat. Controleer vervolgens wanneer je het contract thuisgestuurd krijgt of de prijzen overeenkomen. Je hebt nadat je het contract thuisgestuurd hebt gekregen altijd nog zeven werkdagen om het contract te annuleren. Wanneer je nog vragen hebt over het contract of wanneer er onduidelijkheden zijn is het daarom verstandig om dit meteen uit te zoeken.