Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Energieverbruik restaurant

Wanneer je een restaurant gaat beginnen of een restaurant hebt overgenomen, dan wil je natuurlijk weten hoeveel je kwijt bent aan de energierekening. Dit is erg lastig in te schatten. Als je een restaurant overneemt of een restaurant opent op een plek waar al een restaurant heeft gezeten, dan kun je bij de vorige eigenaar vragen wat zijn/haar verbruik was. Daarmee is te berekenen wat de kosten gaan worden. 

Vaak is het niet te achterhalen wat de vorige eigenaar verbruikt heeft. In dat geval kun je voorlopig werken met een schatting. Door te werken met gemiddelden kunnen we een inschatting maken van de energiekosten per jaar voor een restaurant. Daarnaast vind je op deze pagina tips om energieverbruik en kosten te besparen. Tot slot wordt er aandacht besteed aan de mogelijkheid om de BTW van energierekening af te trekken. 

Gemiddeld energieverbruik restaurant 

Uit onderzoek van Ecofys in 2010 blijkt dat een gemiddeld restaurant een energieverbruik heeft van 19.320 kWh aan elektriciteit en 4.830 m3 aan gas. Van de volgende restaurantsoorten zijn de gemiddelde vloeroppervlaktes bekend:

 

 • Café restaurant - 111 m2
 • Luxe restaurant - 78 m2
 • Wegrestaurant - 205 m2
 • Chinees/Indisch restaurant - 260 m2

Uit onderzoek van SenterNovem uit 2007 is gebleken dat een restaurant gemiddeld het volgende verbruikt per m2:

 • 120 kWh
 • 20 m3

Een gemiddeld luxe restaurant (78 m2) zou dus gemiddeld zo’n 9.360 kWh elektriciteit en 1.560 m3 gas verbruiken per jaar. Deze gegevens zijn, samen met de postcode en huisnummer van het restaurant, in te vullen in onze energievergelijker. Hiermee kan gelijk geschat worden wat de kosten voor energie gaan worden.

Zakelijk of consumentencontract?

Of een zakelijk- of consumentencontract voordeliger is, hangt af van het verbruik. Bij een (geschat) verbruik lager dan 10.000 kWh en 5.000 m3 is het voordeliger om een consumentencontract (kleinverbruikerscontract) af te sluiten. Een consumentencontract is via onze website aan te vragen. Het is mogelijk om een consumentencontract op de bedrijfsnaam aan te vragen. Dit kun je doen door bij de achternaam ook de bedrijfsnaam mee te geven. Wil je een zakelijk energiecontract afsluiten, kijk dan eens bij onze zakelijke vergelijker.

 

Voorbeeld: 

Dhr. C. H. Efkok / Chinees Restaurant Amsterdam B.V. Wanneer het (geschatte) verbruik hoger is dan 10.000 kWh en 5.000 m3 gas, is het waarschijnlijk voordeliger om een zakelijk contract af te sluiten. Dat is helaas (nog) niet op onze website te realiseren. 

Energie bespaartips restaurant

Steeds meer restaurants zetten zich in om duurzamer te ondernemen. Dit kan op twee manieren. De eerste manier is om te kiezen voor groene energie. Zo wordt namelijk de productie van duurzame energie gestimuleerd. De tweede manier is om minder energie te verbruiken. Om energie te besparen hebben wij hieronder enkele tips verzameld die toe te passen zijn in een restaurant:

 

1. Bespaartips verlichting

 • Gebruik moderne TL-buizen. Hiermee kun je tot 40% besparen en de terugverdientijd is een jaar.
 • Breng een reflector aan in de TL-bak. Hiermee heb je een dubbele lichtopbrengst en heb je maar de helft van het aantal TL-buizen nodig.
 • Gebruik spaarlampen of LED-verlichting in plaats van gloeilampen of halogeenspot.
 • Zet een tijdschakelaar op de etalage- en buitenverlichting.
 • Kies voor een tijdschakelaar voor ruimtes waar weinig verlichting nodig is, zoals een magazijn of de toiletten. 
2. Bespaartips apparaten
 • Sluit de vaatwasser aan op het warmwatercircuit. Hiermee kun je zo’n 15% besparen.
 • Laat de gaspitten nooit onnodig aanstaan. Dit zorgt voor een besparing van honderden m3 gas.
 • Dek koel- en vriesmeubelen af wanneer je gesloten bent. Hiermee kun je tot 50% besparen.
 • Koop energiezuinige apparaten. Let op het energielabel en koop geen producten die veel energie slurpen.
3. Bespaartips verwarming
 • Isoleer de cv-leidingen en maak de kieren dicht. Door goed te isoleren kun je flink besparen op de stookkosten.
 • Probeer gebruik te maken van warmteterugwinning. Hiermee kun je 50% besparen.
 • Probeer een oude Cv-ketel (ouder dan 12 jaar) te vervangen door een Hr-ketel.

Voor meer tips om energie te besparen kun je kijken op onze pagina over energie besparen. Hier zijn veel tips te vinden die ook in jouw restaurant toe te passen zijn!

Fiscale voordelen

1. BTW aftrek

Wanneer je uitgaven hebt voor de onderneming, zoals energiekosten, mag de BTW hierover worden afgetrokken. Soms wordt dit ook aftrekken als voorbelasting genoemd. Het aftrekken van de BTW wordt gedaan op de Btw-aangifte.


Voor de Belastingdienst maakt het niet uit welk energiecontract je hebt afgesloten. Dit kan een kleinverbruikerscontract (consumentencontract) zijn of een grootverbruikerscontract (zakelijk contract). Bij beide contracten is het mogelijk om de BTW die over de energie betaald is af te trekken. Hiervoor hoef je dus niet per se een zogenaamd ‘zakelijk’ contract af te sluiten.2. Energie-investeringsaftrek

De overheid probeert energiebesparende bedrijfsmiddelen te stimuleren door de energie-investeringsaftrek (EIA). Dit is een fiscale aftrekregeling die financieel voordeel biedt aan ondernemers die investeren in duurzame bedrijfsmiddelen. 

Niet alleen de investering (aanschafkosten en voortbrengingskosten) is aftrekbaar, maar er is 41,5% extra aftrekbaar van de fiscale winst. Je komt in aanmerking voor de EIA als je voldoet aan deze vier eisen:

 

 • De investering is minimaal €2.500,-
 • Het bedrijfsmiddel is nog niet eerder gebruikt
 • Het bedrijfsmiddel staat op de energielijst
 • Het bedrijfsmiddel is niet aangemeld voor milieu-investeringsaftrek