In de energiemarkt worden veel zaken voor je geregeld. Er zijn echter uitzonderingen waar je helaas echt zelf achteraan moet. Denk aan nare situaties, zoals scheidingen, de energiezaken bij een sterfgeval of wat er precies gebeurt als je betalingsachterstand hebt opgelopen en je met spoed een nieuwe leverancier moet zoeken. Bij een overstap dien je alleen zelf je meterstanden door te geven. Voor de rest wordt alles geregeld. Lees hieronder meer over de energiezaken die je zelf dient te regelen.
Bij een scheiding is het belangrijk even te letten op de energiezaken. Van belang is te achterhalen wie de contracthouder is, dus op wiens naam het energiecontract staat. Het kan zijn dat de contracthouder de woning verlaat, de ander de woning verlaat of dat beiden de woning verlaten. In elke situatie dient er anders gehandeld te worden en dat bespreken we via de onderstaande link.
Lees alles over energiezaken bij een scheiding
Bij een overstap zal alles voor je geregeld worden. Het enige dat je zelf nog dient te doen, is de meterstanden doorgeven wanneer de nieuwe energieleverancier daarom vraagt. Dit zal rond de daadwerkelijke ingangsdatum van het contract gebeuren bij een overstap. Overstap of niet, jaarlijks zal de leverancier vragen om de meterstanden door te geven om het jaarverbruik te kunnen achterhalen.
Lees alles over meterstanden doorgeven
Bij een sterfgeval zijn meerdere scenario's mogelijk en dienen er, helaas in deze moeilijke tijd, wat energiezaken geregeld te worden. De scenario's lopen uiteen na een sterfgeval, vandaar dat we er meer informatie over geven via onderstaande link.
Lees alles over energiezaken bij overlijden
Als je ooit een betalingsachterstand hebt gehad bij een energieleverancier of bekend staat als een mogelijke wanbetaler, bestaat de kans een borg te moeten betalen bij een aanmelding. Energieleveranciers dekken zich op die manier in om zo geen risico te lopen dat de zogenaamde risicoklant niet betaalt. Voor een overzicht van energieleveranciers met de hoogten van de borgen kun je de onderstaande link aanklikken.
Lees alles over borg bij betalingsachterstand
Overstappen is in principe gratis en kan eigenlijk altijd. Het is van belang te achterhalen wat voor soort contract je op het moment hebt als je wilt overstappen. Als dit een vast contract is waarvan de einddatum verder dan drie maanden in de toekomst ligt, zal de oude energieleverancier een opzegvergoeding in rekening brengen. Ligt de einddatum binnen drie maanden of heb je een maandelijks opzegbaar contract? Dan kun je altijd kosteloos weg in de meeste gevallen met een opzegtermijn van een maand.
Lees alles over een opzegvergoeding of boete
Nee, bij een overstap hoef je nooit zelf je energiecontract op te zeggen. Het opzeggen wordt namelijk geregeld door de nieuwe energieleverancier. De nieuwe leverancier houdt automatisch rekening met de wettelijke bedenktijd van 14 dagen en de opzegtermijn bij de oude leverancier. Je dient wel zelf het energiecontract op te zeggen bij het wisselen van energieleverancier als je verhuist. De energieleverancier die je kiest, kan dan niet weten wie de leverancier is op het oude adres en kan het dus ook niet voor je opzeggen.
Lees alles over het energiecontract opzeggen