Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Moet ik borg betalen bij een energieleverancier?

U heeft net een nieuw energiecontract aangevraagd en uw nieuwe energieleverancier vraagt u om een waarborgsom. Dat betekent u voor de leverancier een betalingsrisico vormt. Dit kan voorkomen als u bijvoorbeeld schulden of een betalingsachterstanden heeft.

Externe kredietcheck

Iedere nieuwe klant wordt onderworpen aan een kredietcheck. Dit laten energieleveranciers uitvoeren door externe onderzoekbureaus. Zij kijken op basis van persoonlijke en statische informatie hoe groot de kans is dat u een betalingsrisico kunt vormen in de toekomst voor de leverancier. U krijgt op basis van het onderzoek een kredietscore. Hoe hoger de score, hoe hoger de kans dat u een waarborgsom krijgt opgelegd.

De hoogte van de waarborgsom

Elke energieleverancier heeft eigen voorwaarden omtrent de kredietcheck en het opleggen van een waarborgsom. De hoogte van een waarborgsom verschilt per leverancier en kan oplopen tot € 1.000. Sommige leverancier hanteren een waarborgsom per product, dus als u alleen stroom of gas afneemt betekent dat de waarborgsom lager zal zijn. De hoogte van de waarborgsom bepalen energieleveranciers zelf.

Wat is de schuldgrens?

Als u boven deze grens uitkomt dan valt u in de betalingsrisicogroep. Een energieleverancier zal u dan alleen accepteren als klant als u de waarborgsom betaalt. De schuldgrens verschilt per leverancier, daardoor kan het zijn dat u bij een andere leverancier welk wordt geaccepteerd zonder dat u een waarborgsom hoeft te betalen.

Heeft u onterecht een waarborgsom gekregen?

Onderzoeksbureau gebruiken informatie uit openbare bronnen over wanbetalers, faillissementen en informatie van incassobureau om de kredietcheck uit te voeren. Soms is deze informatie niet up to date. Het kan gebeuren dat een schuld die vijf jaar geleden is afgelost nog steeds voor problemen zorgt bij het aanvragen van een nieuw energie contract.

 

Een onterechte kredietcheck kan ook gebeuren doordat er in uw postcodegebied veel wanbetalers wonen, de vorige bewoners van de woning schulden hebben of dat uw naam overeenkomt met iemand met een schuld.

Herbeoordeling

Vindt u dat u onterecht een waarborgsom opgelegd heeft gekregen? Neem eerst contact op met uw leverancier en vraag wat de reden is. Als uw leverancier u deze informatie niet verstrekt, meld dit dan bij de Autoriteit Persoonsgegevens. U kunt ook vragen om een herbeoordeling van de kredietscore als de gegevens incorrect zijn.