Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Opzegvergoedingen en boetes

Ben je bang dat je een opzegvergoeding moet betalen? Meestal kun je zonder boete overstappen. Je moet wel weten wat voor soort energiecontract je hebt.

Wat voor energiecontract heb je?

Energiecontracten met een onbepaalde tijd, kun je altijd per direct opzeggen. Contracten met een bepaalde looptijd kunnen boetevrij opgezegd worden op of na de einddatum. Weet je niet wat voor energiecontract je hebt? Lees meer>>

Opzegtermijn energiecontract

Er geldt wel altijd een opzegtermijn van maximaal 30 dagen. Veel energieleveranciers vergoeden eventuele opzegvergoedingen als je toch vóór de einddatum wilt overstappen naar een andere leverancier. Dit kun je terugvinden in de voorwaarden bij ieder energiecontract op deze website. Wel moet je rekening houden dat eventeel ontvangen kortingen of cashbacks bij je huidige contract kunnen komen te vervallen als je vroegtijdig je huidige contract opzegt. In sommige gevallen nemen leveranciers zelfs eventueel vervallen kortingen van je over. Let hier dus goed op bij het energie vergelijken en aanmelden.

Maximale boetes

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft maximale opzegvergoedingen vastgesteld. Energieleveranciers mogen dus niet zelf weten hoe hoog de opzegboete is als je een energiecontract voortijdig opzegt. Dit zijn de maximale boetes per product:

 

opzegvergoeding

 

Het energiebedrijf mag geen BTW bovenop deze opzegvergoedingen berekenen. De energieleverancier die je gaat verlaten is verplicht om binnen zes weken na de overstap/opzegging de opzegvergoeding in rekening te brengen. Is de leverancier te laat? Dan hoef je de opzegvergoeding niet te betalen. Let op! Als je van de energieleverancier die je gaat verlaten een welkomstkorting, cashback-korting of welkomstgeschenk ontvangt of hebt ontvangen, kunnen zij dit volledige bedrag terugeisen en daarbij ook nog eens een boete in rekening brengen van maximaal €100,-.

Overstappen kan lonen, zelfs mét een opzegvergoeding

Overstappen terwijl je huidige energiecontract nog niet is afgelopen, kan nog steeds lonen. Je moet de maximale boete die je kunt krijgen, aftrekken van de geschatte besparing die je met een goedkoper energiecontract kan halen. Let wel op dat de nieuwe energieleverancier vaak van je verwacht dat je eerst zelf de opzegvergoeding betaalt. Je wordt dan terugbetaald zodra je klant bent.