Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Wat te doen bij een scheiding?

scheiden energie

Een van de belangrijkste objecten waarover afspraken gemaakt dienen te worden bij een scheiding is de woning. Het energiecontract hoort hier ook bij. Wat vaak vergeten wordt, is dat een energiecontract op naam staat en niet op de woning. Eén van de twee is dus de eigenaar van het contract. 

Naam op energiecontract

Een energiecontract wordt altijd afgesloten op een woning. Er is dus in een woning maar één energiecontract, waarvan een van de partners de eigenaar is. Wie na de scheiding waar gaat wonen is dus een belangrijk punt om rekening mee te houden wanneer het om het energiecontract gaat. Daarnaast is een goed energiecontract afgestemd op de woning en het aantal mensen met wie je die woning deelt. Bij een wijziging in de gezinssamenstelling is het verstandig om dit opnieuw te bekijken. In dit artikel lees je meer over de gevolgen van verschillende leefsituaties voor het energiecontract. 

Leefsituaties na scheiding

Bij een scheiding waarbij één of beide ex-partners de woning verlaten, zijn er eigenlijk drie scenario's mogelijk.

1. Contracthouder verhuist, de ander blijft

• Degene in de woning sluit zo snel mogelijk een nieuw contract af en kiest bij het aanvragen van het contract voor de optie `Ik heb geen energieleverancier`.
• Degene die verhuist kan het contract behouden of vrijwillig een nieuw contract afsluiten.

In dit scenario is het van belang dat degene die in de woning blijft, een energieleverancier kiest. Degene die verhuist, kan zijn of haar energiecontract meenemen, of ook een nieuw contract afsluiten dat beter bij de nieuwe woonsituatie past. Het is dan wel belangrijk om te weten of het oude contract kosteloos kan worden opgezegd, zodat een opzegvergoeding vermeden kan worden.

Degene die in het huis blijft, dient op het aanmeldformulier te kiezen voor de optie 'Ik heb geen energieleverancier'. Dan weet de nieuwe energieleverancier dat ze voor die persoon geen opzegging hoeft te regelen bij een oude energieleverancier. Het is zaak om dit zo snel mogelijk te regelen, om zo problemen met de netbeheerder te voorkomen. Wanneer de contracthouder namelijk verhuist, is er geen geldig energiecontract in het huis. De netbeheerder kan na een lange periode waarin er geen energieleverancier in huis is de boel afsluiten.

2. Contracthouder blijft, de ander verhuist

• Degene in de woning behoudt het contract of sluit naar wens een ander contract af.
• Degene die verhuist moet voor de nieuwe woning een nieuw contract afsluiten en kiezen voor de optie `Ik heb geen energieleverancier`.

In dit scenario hoeft alleen degene die de woning verlaat een nieuwe energieleverancier te kiezen. De contracthouder kan wel kiezen voor een ander energiecontract, als dat beter bij de nieuwe woonsituatie past. Een energiecontract dat geschikt is voor de ene woning, is namelijk misschien minder perfect voor een andere woning. Ook kan de contracthouder er voor kiezen om het voorschotbedrag te verlagen. De gezinssituatie verandert, waardoor er (waarschijnlijk) minder energie verbruikt zal gaan worden. De maandlasten kunnen hierdoor wat worden teruggedrongen.

Degene die de woning verlaat, moet voor de nieuwe woning een nieuw energiecontract aanvragen. Dit hoeft niet als de huur ‘inclusief’ is. Dan zitten de energiekosten er al bij inbegrepen. Bij het aanvragen van een nieuw contract dient op het aanmeldformulier gekozen te worden voor de optie 'Ik heb geen energieleverancier'. Dan weet de nieuwe energieleverancier dat ze voor die persoon geen opzegging hoeft te regelen bij een oude energieleverancier.

3. Beiden verlaten de woning

• De contracthouder kan het energiecontract behouden, maar mag ook een nieuw contract afsluiten.
• De niet-contracthouder moet een nieuw contract afsluiten en kiezen voor de optie `Ik heb geen energieleverancier`.

Als beide personen het huis verlaten, kan de contracthouder het huidige energiecontract meenemen naar de nieuwe woning. Vaak verandert de woonsituatie en kan het verstandig zijn om uit te zoeken of er een ander energiecontract bestaat dat beter past.

De niet-contracthouder kan de energievergelijker gebruiken voor een aanmelding voor het meest voordelige contract in de nieuwe woonsituatie. Er kan hierbij gekozen worden voor de optie 'Ik heb geen energieleverancier'. Dan weet de nieuwe energieleverancier dat ze voor die persoon geen opzegging hoeft te regelen bij een oude energieleverancier.

Wijzigen tenaamstelling

Het is ook mogelijk om in bovenstaande scenario’s de situatie om te draaien. Een energiecontract kan bij een scheiding namelijk op een andere naam gezet worden. In scenario 1 is het dus mogelijk dat degene die blijft het contract overneemt. Degene die verhuist moet in dat geval dan een nieuw contract aanvragen.

Wanneer de tenaamstelling van het contract wordt gewijzigd, wordt het huidige contract beëindigd. Gelijk hierna wordt er een nieuw contract opgesteld en afgesloten. Hiervoor dien je ook de meterstanden door te geven bij het wijzigen van de naam. Ook krijg je een eindafrekening van het contract die beëindigd is. De energieleverancier zorgt ervoor dat de naamswijziging ook wordt doorgegeven aan de netbeheerder.