Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Alles over zonnepanelen

Wie een groen hart heeft, heeft er vast eens aan gedacht: zonnepanelen. Met zonnepanelen op je dak (of andermans dak) wek je op een duurzame manier energie op. De zon zal immers, voor zover we weten, niet stoppen met schijnen. Via deze zonnepanelen (ook wel PV-panelen genoemd) krijg je elektriciteit binnen, groene elektriciteit. Naast de duurzame opwekkingsmethode is de voornaamste reden voor zonnepanelen het rendement. Je bespaart met zonnepanelen namelijk op elektriciteit, alleen is daar wel eerst een investering voor nodig. Voor meer informatie over zonnepanelen kun je bellen naar 020 262 6228.

Offertes vergelijken

Waarom zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en goed voor de portemonnee. De opwekking van de zonnepanelen kun je namelijk aftrekken van het stroomverbruik. Dit noemen we ook wel salderen. Hiermee haal je de energierekening dus flink omlaag. Echter staat hier wel een aanschafprijs tegenover. Eén zonnepaneel kost tussen de €350,- en €450,- afhankelijk van het verkooppunt, het laten installeren of zelf installeren en afhankelijk van de hoeveelheid zonnepanelen je in één keer koopt. Uiteindelijk ligt de terugverdientijd van zonnepanelen tussen zeven en tien jaar, een investering voor de toekomst dus. Nog even een overzicht van de voordelen van zonnepanelen op een rijtje:

 

  • Hoog rendement (besparing direct zichtbaar op energierekening)
  • Duurzame energie
  • Na ongeveer tien jaar aanschafprijs eruit (vanaf tien jaar na aankoop gratis stroom)
  • Minder of niet afhankelijk van stroomprijs 

Wat kosten zonnepanelen en wat brengen ze op?

Zoals gezegd, kosten zonnepanelen ongeveer tussen €350,- en €450,- per paneel. De prijzen lopen nogal uiteen en met één zonnepaneel merk je geen bijzonder groot verschil op de energierekening. Een zonnepaneel brengt tussen 200 en 250 Wattpiek (Wp) op. Om tot kilowatturen (kWh) te komen dien je het aantal Wp te vermenigvuldigen met 0,85. Als we even uitgaan van een opbrengst van 250 Wp, wek je met een zonnepaneel  ongeveer 213 kWh op (250 x 0,85).

Een gemiddeld huishouden verbruikt zo’n 3.500 kWh. Om dit verbruik te dekken met zonnepanelen dien je 16 tot 20 zonnepanelen op je dak te installeren afhankelijk van het aantal Wp dat wordt opgebracht per paneel. Dit betekent dat er een aanschafprijs nodig is tussen €5.600,- en €7.200,- om het hele verbruik te dekken met de opbrengst van zonnepanelen. In dit voorbeeld gaan we even uit van een elektriciteitsprijs van €0,21 per kWh. Dit betekent dat je na de investering jaarlijks €735,- bespaart, waarmee je de investering er na zeven tot tien jaar uit hebt. Hierna heb je de elektriciteit dus gratis. Met een levensduur van ongeveer 25 jaar, krijg je dus ongeveer 15 jaar gratis stroom vanuit de zonnepanelen. Globaal gezien zal je dus over een periode van 25 jaar een winst behalen vanuit de zonnepanelen van ongeveer €11.000,- (15 jaar x €735,-).

In het voorbeeld hebben we geen rekening gehouden met de eventuele stijging of daling van de energieprijzen. Een stijging van de energieprijzen zou gunstig zijn voor iedereen met zonnepanelen, omdat de investering er op die manier sneller uit is en er meer bespaard kan worden. Uiteraard hoef je, als je zonnepanelen neemt, niet gelijk heel je stroomverbruik te dekken. Een deel van het stroomverbruik dekken, kan al een grote besparing met zich meebrengen. Zie hieronder een tabel waarin de besparing duidelijk wordt bij een bepaald aantal zonnepanelen.

 

Hoe werken zonnepanelen?

Een zonnepaneel vangt licht op en zet dit om in elektriciteit. Zonnepanelen bevatten blauwe anti-reflectielagen die ervoor zorgen dat er geen licht verloren gaat. Het licht komt in twee lagen silicium (kiezel) terecht. Leuk feit over silicium is dat Silicon Valley hiernaar vernoemd is. Silicium is ook de basisgrondstof van glas en computerchips en dus een zeer belangrijk onderdeel van zonnepanelen.

Tussen de twee lagen silicium ontstaat er spanning als er licht op schijnt. Deze spanning wordt door een omvormer omgezet in bruikbare stroom voor bijvoorbeeld in huis. Dit wordt aangesloten op het elektriciteitsnetwerk en op de meterkast die de opwekking van de zonnepanelen registreert zodat je stroom kunt besparen en misschien zelfs kan terugleveren als je meer opwekt dan je verbruikt.

Opwekking zonnepanelen salderen

Als je zonnepanelen op je dak hebt liggen, kun je salderen. Dat betekent de opbrengst van de zonnepanelen van het elektriciteitsverbruik afhalen. Zo wordt berekend hoeveel je opgewekt hebt en hoeveel je verbruikt hebt om te zien wat je hebt bespaard door middel van de zonnepanelen.

Lees meer over salderen

Energie terugleveren

Wek je zelfs meer op met je zonnepanelen dan je verbruikt? Dan kun je alles wat je teveel opwekt ‘verkopen’  aan het elektriciteitsnetwerk in de grond. Je krijgt hiervoor een vergoeding van de energieleverancier waarbij je bent aangesloten. De hoogte van deze zogenoemde terugleververgoeding verschilt per leverancier.

Lees meer over energie terugleveren

 

Zonnecollectoren

Zonnecollectoren werken eigenlijk hetzelfde als zonnepanelen, alleen zetten zonnecollectoren zonlicht om in warmte in plaats van stroom.

Lees meer over zonnecollectoren

 

Zonnegrond

Zonnegrond is een stuk grond die bedekt is met zonnepanelen. Vooral in Duitsland komt dit veel voor. 


Lees meer over zonnegrond