Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Opwekking zonnepanelen salderen

Als je zelf energie opwekt, kun je de opwekking met bijvoorbeeld zonnepanelen salderen (aftrekken van het verbruik)Wie zonnepanelen heeft of op een andere manier zelf elektriciteit opwekt en teruglevert aan het net, komt in aanraking met het begrip 'salderen'. Salderen is de eigen opwekking van elektriciteit van het stroomverbruik aftrekken. Op deze pagina nemen we als voorbeeld zonnepanelen en leggen we je stap voor stap uit hoe salderen werkt. Voor meer informatie over zonnepanelen kun je bellen naar 020 262 6228.

Hoe werkt salderen precies? 

Het is eigenlijk vrij gemakkelijk. Het deel dat je opwekt tot een maximum van 5.000 kilowattuur (kWh) en maximaal het eigen stroomverbruik mag je altijd salderen tegen de volledige prijs per kWh inclusief energiebelasting, opslag duurzame energie en BTW.

Even een rekenvoorbeeld: Stel, je verbruikt 4.000 kWh per jaar en je wekt 1.000 kWh op met zonnepanelen. Dan kun je 1.000 kWh salderen (van 4.000 kWh aftrekken), zodat je nog slechts 3.000 kWh betaalt. Als we dit in geld uitdrukken en even uitgaan van een elektriciteitsprijs van €0,21, zou je met de eigen opwekking €210,- per jaar besparen (1.000 kWh x €0,21). 

Vergelijk alle aanbieders van zonnepanelen

 

Wat als ik meer opwek dan ik verbruik?

Het is wettelijke vastgesteld dat je tot 5.000 kWh moet kunnen salderen bij de energieleverancier. De meeste energieleveranciers salderen tot een verbruik hoger dan 5.000 kWh. In de meeste gevallen kun je salderen tot je eigen stroomverbruik. Wek je meer op dan je verbruikt? Dan lever je de te veel opgewekte stroom gewoon terug aan het energienet. Hier krijg je een vergoeding voor, de zogenaamde terugleververgoeding. Let wel op dat als je meer opwekt dan je verbruikt, je een slimme (digitale) meter dient te hebben.

Het verschil tussen salderen en terugleveren zit hem in de vergoeding die je ervoor krijgt. Als je teruglevert, krijg je in de meeste gevallen slechts de prijs per kWh exclusief energiebelasting, opslag duurzame energie en BTW. De hoogte van de terugleververgoeding is voor elke energieleverancier anders. 

 

Door zonnepanelen op het dak te installeren, kun je de opgewekte stroom salderen met de verbruikte stroom.

 

Welke energieleverancier moet ik kiezen met zonnepanelen?

Als je niet meer opwekt dan je verbruikt en de opwekking onder 5.000 kWh blijft, kun je bij elke leverancier probleemloos terecht. Als tip geven we dan mee alvast de (verwachte) opwekking van de zonnepanelen van het verbruik af te halen om tot de goedkoopste energieleverancier te komen. Je kunt het verbruik minus de opwekking invullen op de homepage om tot de beste energieleverancier in jouw situatie te komen. Dekt de opwekking van de zonnepanelen zo goed als heel jouw stroomverbruik? Dan zul je zien dat de leveranciers met de laagste gasprijs en het laagste vastrecht het goedkoopst voor je uitvallen. Hieronder een tabel waarin duidelijk wordt welke energieleveranciers salderen tot een verbruik van 5.000 kWh.

 

Energieleverancier Saldeert boven 5.000 kWh? Hoogte terugleververgoeding Site leverancier
Anode    Maximaal eigen verbruik Kale leveringsprijs van contract excl. BTW Lees meer
Budget Energie    Maximaal eigen verbruik Kale leveringsprijs van contract incl. BTW Lees meer
Delta Comfort    Maximaal eigen verbruik Kale leveringsprijs van contract incl. BTW Lees meer
Eneco    Maximaal eigen verbruik Kale leveringsprijs van contract incl. BTW; boven het verbruik van afname €0,092 Lees meer
Energiedirect.nl    Maximaal eigen verbruik Kale leveringsprijs van contract (Incl. of excl. BTW onbekend) -
EnergieFlex    Maximaal eigen verbruik Kale leveringsprijs van contract (Incl. of excl. BTW onbekend)
Vanaf 5.000 kWh: 75% van de kale leveringsprijs conform contract en een hoger vastrecht van € 9,50 per maand
-
Essent X    Maximaal eigen verbruik Kale leveringsprijs van contract excl. BTW Lees meer
Greenchoice    1.000 kWh boven eigen verbruik* Voor de eerste 10.000 kWh ontvangt u €0,11 per kWh. Wanneer u meer teruglevert, biedt de leverancier u het kale leveringstarief voor het hele volume.  Lees meer
Huismerk Energie    Maximaal eigen verbruik Kale leveringsprijs van contract (Incl. of excl. BTW onbekend) Lees meer
MAIN Energie    Maximaal eigen verbruik (tot 50.000 kWh) €0,045 (piek: € 0,05 per kWh; dal: € 0,03 per kWh) Lees meer
Nederlandse Energie Maatschappij    Maximaal eigen verbruik Kale leveringsprijs van contract excl. BTW Lees meer
Nuon    Maximaal eigen verbruik €0,07 Lees meer
Oxxio X    Maximaal eigen verbruik

Tot verbruik afname: Kale leveringsprijs van contract
Boven verbruik afname: 70% van kale leveringsprijs van contract
(Incl. of excl. BTW onbekend)

Lees meer
Qurrent    Maximaal eigen verbruik

Tot verbruik afname: Kale leveringsprijs van contract
Boven verbruik afname: €0,10

Lees meer
Qwint    Maximaal eigen verbruik 70% van kale leveringsprijs van contract (Incl. of excl. BTW onbekend) -
Raedthuys Pure Energie    Maximaal eigen verbruik Tot 1500 kWh terguleveren tegen €0,12 (Incl. of excl. BTW onbekend). Vanaf 1500 kWh wordt het restant vergoed tegen het levertarief in het contract. -
Robin Energie    Maximaal eigen verbruik Kale leveringsprijs van contract (Incl. of excl. BTW onbekend) -
Vandebron    Maximaal eigen verbruik Kale leveringsprijs van contract (Incl. of excl. BTW onbekend) -* Greenchoice kent een margeregel. Greenchoice saldeert tot 1.000 kWh boven het eigen verbruik. Dat wil zeggen dat je voor de opwekking tot 1.000 kWh boven het eigen verbruik de prijs per kWh inclusief energiebelasting, opslag duurzame energie en BTW krijgt. 

Verbruik je meer dan 5.000 kWh en wek je ook meer dan 5.000 kWh op? Dan vallen er wat leveranciers af. De volgende leveranciers salderen dus tot 5.000 kWh en zijn allicht niet de beste keuze als je meer dan 5.000 kWh verbruikt en opwekt:

  • Essent
  • Oxxio

Alle andere energieleveranciers salderen tot maximaal het eigen verbruik. Greenchoice saldeert zelfs tot 1.000 kWh boven het eigen verbruik als je een slimme meter hebt. 

Heb ik een andere stroommeter nodig?

De kans is klein dat je een andere stroommeter nodig hebt. Alleen als je meer opwekt dan je verbruikt, heb je een slimme meter nodig. De analoge meter (meter met de draaischijf) draait in vrijwel alle gevallen gewoon terug als je zelf energie opwekt. Hierdoor wordt ook automatisch de opgewekte stroom gesaldeerd. Met een slimme meter kun je zowel salderen als terugleveren. Als je een analoge meter hebt, is het raadzaam eens bij je netbeheerder te informeren of de meter geschikt is om te kunnen salderen.