Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Zonnecollectoren

Naast zonnepanelen bestaan er ook zonnecollectoren. Deze zijn eigenlijk het vergeten ‘broertje van’. Beiden worden gebruikt om energie op te wekken uit de zon. Waar zonnepanelen de zon omzetten in elektriciteit, gebruikt een zonnecollector de energie uit de zon om warmte te produceren. Op deze pagina wordt uitgelegd wat een zonnecollector is, welke soorten er zijn en worden de twee populairste zonnecollectoren onder de loep genomen.

Wat is een zonnecollector?

Zonnecollectoren zetten zonlicht om in warmte.

Een zonnecollector bestaat uit een paneel die zonnestralen absorbeert. Een zwarte plaat (de absorber) vangt zonnestralen op en zet deze om in warmte. Deze warmte wordt vervolgens gebruikt voor de verwarming van ruimtes, tapwater en proceswarmte. 

 

Er bevinden zich leidingen achter de absorber, waardoor het leidingwater snel opgewarmd kan worden. Het water blijft circuleren door de leidingen. In de boiler zit water, die over het algemeen wat koeler is. Hierdoor duurt het lang voordat de temperaturen gelijk aan elkaar zijn. Pas dan stopt het water met circuleren.

 

Een zonnecollector bestaat uit een collector en een boiler. De collector kan uit verschillende onderdelen bestaan, maar zorgt er altijd voor dat zonlicht wordt opgevangen. Het opgevangen zonlicht verwarmt water en dit wordt afgegeven en opgeslagen in een boiler.

Welke soorten zonnecollectors zijn er?

Zonnecollectoren bestaan er in veel verschillende vormen. Ze werken allemaal via hetzelfde principe, alleen de uitvoering is anders. Zo werken vacuümbuizen met reflectors via buizen in het asfalt, terwijl vlakkteplaatcollectoren met een grote glazen plaat werken.

 

Een parabolische trog is een langgerekte spiegel in een paraboolvorm. De vloeistof in het brandpunt van de parabool wordt opgewarmd tot 400 graden. Dit wordt omgezet in stoom en drijft zo een turbine aan. Hieronder een lijst met de verschillende soorten zonnecollectoren:

 

 • Vacuümbuizen met reflectors
 • Vlakkeplaatcollector
 • Ondiepe zonnevijver
 • Diepe zonnevijver
 • CPC-collector
 • Buizenregisters verwerkt in grote oppervlakken
 • Cilindrische reflector
 • Fresnelreflector met brandlijn
 • Parabolische trog
 • Centrale ontvangers in een veld met spiegels
 • Heteluchtcollectoren
 • Parabolische kom

Vlakkeplaatcollector

Een vlakkeplaatcollector is de meest gebruikte zonnecollector.De vlakkeplaatcollector is de populairste collector die in Nederland gebruikt wordt. Er zijn kleine en grote collectoren. Kleine collectoren (2 tot 5m2) worden ingezet om huishoudens warm water te verschaffen. Grotere collectoren worden ingezet om grotere gebouwen te voorzien van warmte.

 

De vlakkteplaatcollector werkt als volgt. Op de absorber (de zwarte plaat) ligt een plaat van glas. Het zonlicht wordt gevangen tussen deze twee platen. De absorber ligt in een bak die isoleert, waardoor de warmte goed vast te houden is. De temperatuur in de absorber neemt hierdoor enorm toe. Er ontstaat een temperatuurverschil tussen de absorber en de omgeving. De warmtestroom tussen de omgeving en de absorber kan hierdoor groter worden. Pas wanneer de omgeving en de absorber een gelijke temperatuur hebben zal deze warmtestroom stoppen.

 

Om de warmte af te vangen zijn er leidingen geplaatst. Deze zijn bevestigd aan de absorber, aan de achterkant. Hier stroomt water doorheen. Er wordt warmte afgegeven door de absorber aan het water, die rondgaat tussen de boiler en de collector. Ook wanneer de zon niet schijnt is het water in de boiler te gebruiken.

Heteluchtzonnecollector

Heteluchtcollectoren worden veel gebruikt in utiliteitsgebouwen.

Een heteluchtcollector bestaat uit een voorzetwand van metaal of glas met hierachter een luchtspouw. Er wordt verse buitenlucht door de wand naar binnen gehaald. De lucht, die zich nu achter de voorzetwand bevindt, wordt vervolgens opgewarmd door de zon. De verwarmde lucht kan vervolgens verdeeld worden over het gebouw. Heteluchtzonnecollectoren worden over het algemeen in utiliteitsgebouwen gebruikt. Heteluchtzonnecollectoren hebben een zeer hoog rendement.