Stappenplan overstappen:

Vergelijken en
overstappen
Je huidige contract
wordt opgezegd
Je hebt 14 dagen
bedenktijd
Je overstap
is geregeld

Overstappen energie

Sinds de liberalisering van de energiemarkt in 2004, kun je zelf kiezen van welke energieleverancier je stroom en gas wilt ontvangen. Hierdoor is de mogelijkheid ontstaan om energiecontracten met elkaar te vergelijken, zodat je de laagste energietarieven kunt vinden. Energiekosten zijn namelijk niet bij elke energieleverancier en in elk energiecontract hetzelfde. Met het overstappen van energie kun je daarom op jaarbasis veel geld besparen. Wel moet je rekening houden met een aantal zaken als je van energie wilt overstappen.

 

Overstappen energieleverancier

Als je gaat overstappen, dan kun je uit twee opties kiezen: een nieuw contract bij de huidige energieleverancier afsluiten of overstappen naar een andere energiemaatschappij. In onze energievergelijker kun je energie vergelijken en ontdekken welke contracten voor jou het voordeligst bij ons zijn. Dat kan ook een contract zijn bij je huidige energieleverancier. Je kunt dus overstappen zonder van energieleverancier te wisselen. Heb je stadsverwarming? Dan kun je kiezen over overstappen van stroom. Kook je wel op gas, dan stap je over voor gas en stroom.

 

Energie overstappen: hoe werkt dat?

Hoe werkt overstappen van energie? Het is eigenlijk hartstikke simpel en het kost maar een paar minuten van je tijd. Wat moet je doen om over te kunnen stappen?

  • Als eerst maak je een energievergelijking. Daarvoor vul je je postcode, huisnummer en (geschat) energieverbruik in onze energievergelijker.
  • Kies uit het overzicht het energiecontract dat het beste bij je past.
  • Vul je persoonlijke gegevens in en stap over.
  • De huidige en de nieuwe energieleverancier regelen de overstap verder onderling.

Overstappen van energie is dus heel erg makkelijk. Het kost maar een paar minuten van je tijd, maar je kunt er veel geld mee besparen. In het overzicht van energiecontracten dat wij je geven, zie je de maand- of jaarkosten die je kwijt bent aan energie, de hoogte van energietarieven, de leveringskosten (vastrecht) en de welkomstkorting. Je kunt zelf eenvoudig filteren op de looptijd van het energiecontract en of je groene stroom wilt (uit Nederland).

 

Waarom overstappen energie?

Veel mensen denken dat overstappen veel moeite kost, en dat het overstappen van energieleverancier vaak verkeerd gaat. Niets is minder waar. Het 'gedoe' van overstappen wordt grof overschat. Overstappen van energie kost namelijk maar een paar minuten van je tijd. Het is een kwestie van je gegevens invullen en bepalen welk energiecontract bij ons het voordeligst is. Met die paar handelingen profiteer je van een aantal voordelen:

  • Je bespaart soms wel honderden euro’s per jaar op de energierekening.
  • Je kunt profiteren van hoge kortingen (welkomstkortingen) en exclusieve acties.
  • Je kiest zelf de leverancier die het beste bij je past, en kunt dat elk jaar opnieuw doen als je een 1-jarig contract kiest.

 

Wanneer overstappen energie?

Overstappen van energie kun je altijd doen, maar het is verstandig om wel rekening te houden met het opzegtermijn van je huidige energieleverancier. Als je een contract hebt met een vaste looptijd, dan kun je meestal kosteloos overstappen in de laatste 2 maanden van het contract. Stap je voor die tijd over, dan loop je het risico een opzegboete te krijgen en/of de welkomstkorting niet te ontvangen. Kijk bij die contracten daarom altijd naar de opzegtermijn van het energiecontract en het kijkvenster - de periode die een leverancier wil wachten tot jij de overstap kunt maken - van je nieuwe leverancier.

Einddatum binnen 2 maanden

Als jouw energiecontract binnen 2 maanden afloopt, kun je overstappen zonder een boete te krijgen. Is de looptijd nog langer dan 2 maanden, dan kun je een boete krijgen voor het maken van de overstap. Dit hangt af van de huidige energieleverancier. Soms wil een leverancier waarnaar je overstapt langer dan 2 maanden op je wachten. Dat is het kijkvenster. Kun je het energiecontract met dezelfde (gunstige) voorwaarden later in laten gaan? Dan hoef je je huidige contract niet voortijdig te verbreken. Zo krijg je geen boete, en wel de gunstige energietarieven van de nieuwe leverancier.

Is de looptijd van je contract verstreken, of zit je in die laatste 2 maanden van het contract, dan kun je kosteloos overstappen. Je hebt dan altijd een maand opzegtermijn. Ook kan het zo zijn dat die boete niet in verhouding staat tot de besparing die je kunt doen; de boete incasseren kan dus soms alsnog een besparing opleveren. Hiervoor moet je voor jezelf even een berekening maken.

 

Overstappen energie boete 

De boete die je moet betalen, is afhankelijk van hoelang het contract nog loopt. En of je stroom én gas opzegt. De opzegboete hiervoor wordt namelijk apart uitgedeeld. Die boetes werken als volgt: is de looptijd minder dan 1,5 jaar? Dan betaal je per onderdeel (gas en stroom) € 50,-. Bij 1,5 tot 2 jaar ligt dit bedrag op € 75,-, bij 2 tot 2,5 jaar op € 100,- en bij een looptijd die nog langer is dan 2,5 jaar is de boete per energiesoort € 125,-. De hoogste boete die je kunt krijgen, is dus in totaal € 250,-.

 

Overstappen energie met cadeau

Als je via ons overstapt, is het enige cadeau dat je kunt krijgen de welkomstkorting. Als een energieleverancier deze korting aanbiedt, dan zie je dat in het vergelijkingsoverzicht. In plaats van zo’n welkomstkorting, bieden sommige energieleveranciers je soms andere cadeaus aan. Zoals een bon voor een winkel of een ‘gratis’ tablet. Dit soort cadeaus vind je niet bij ons in de vergelijker. Uiteindelijk betaal je namelijk vaak zelf voor zo’n cadeau, omdat de tarieven bij zulke contracten hoger zijn. Daar komt bij dat je zulke cadeaus vaak krijgt bij een contract van 3 jaar of langer. Kies je voor een voordelig 1-jarig energiecontract, dan heb je lage tarieven én het voordeel dat je elk jaar kunt profiteren van een welkomstkorting. Dat betekent dat je met het energiecontract met cadeau vaak een stuk duurder uit bent dan wanneer je elk jaar overstapt. Je zou voor het geld dat je daarmee bespaart vaak makkelijk het ‘cadeau’ kunnen aanschaffen dat je bij het andere contract zou krijgen. En daarbij hou je dan nog geld over ook. Energie met een cadeau kiezen, is dus vaak niet voordelig.

 

Meterstanden doorgeven

Maak je de overstap naar een ander energiecontract, vergeet dan niet je meterstanden door te geven aan je nieuwe leverancier. De nieuwe leverancier geeft de meterstanden door aan de oude leverancier. Die maakt daarmee de eindafrekening op. De voorschotnota is gebaseerd op het historisch verbruik van de woning. Wijkt dit bedrag heel erg af van het daadwerkelijke verbruik, dan kun je deze tegenwoordig vaak aanpassen via een energieverbruik-app. Vaak neemt de leverancier zelf al contact op als het verbruik heel erg afwijkt van het voorschotbedrag.

 

Overstapservice Energievergelijken.nl

Energievergelijken.nl biedt een gratis overstapservice aan. Dat houdt in dat jij niets betaalt voor je overstap van energie. Je huidige energiecontract wordt voor je opgezegd en het nieuwe aangevraagd. Daarbij houden we rekening met de einddatum van je contract als deze korter dan 2 maanden loopt, zodat je energiecontracten naadloos op elkaar aansluiten. Zelf merk je niets van je overstap, want je blijft continu aangesloten op het energienet.

 

Hulp bij overstappen van energie

Eigenlijk is overstappen van energie dus niets anders dan een administratieve handeling waarmee je fors kunt besparen op je energierekening! Heb je hulp nodig bij het kiezen van het juiste energiecontract of bij het maken van de overstap? Wij helpen je van maandag tot en met vrijdag, tussen 9:00 en 20:00 uur via 088 1100 888.

 

Energie vergelijken

Kiezen energiecontract

Ga je overstappen van energie, dan is het belangrijk om te weten wat de looptijd van je contract is, welk van de 2 soorten tarieven je kiest en wat de vaste leveringskosten zijn per contract. Ook moet je eraan denken de meterstanden door te geven aan de nieuwe energieleverancier.

 

Looptijd energiecontract

Er worden energiecontracten aangeboden met een verschillende looptijd. 1-jarige contracten komen veel voor, maar er zijn ook contracten voor 2, 3, 4 en 5 jaar. Ook kun je kiezen voor een contract van onbepaalde tijd. Naar welk energiecontract jij het beste kunt overstappen, hangt af van je persoonlijke situatie en je huidige contract. Datzelfde geldt voor het type tarief.

 

Energietarieven

Welk energietarief moet je kiezen? Je kunt kiezen tussen een vast en variabel energietarief. Een vast tarief verandert niet gedurende de looptijd van je contract, een variabel tarief mogelijk wel. Dat kan 2 keer per jaar gebeuren, namelijk in januari en juli. Wij adviseren altijd een 1-jarig contract met een vast tarief te kiezen. Je betaalt dan het hele jaar dezelfde tarieven en ben je verzekerd van goedkope energie. Daarnaast kun je elk jaar opnieuw overstappen én profiteren van een welkomstkorting.

 

Vaste leveringskosten

Naast het soort tarief dat je kiest, is het verstandig om ook naar de andere kosten te kijken rondom het energiecontract. Naast de energietarieven, zijn er namelijk ook nog de vaste leveringskosten. Ook wel vastrecht genoemd. Deze leveringskosten verschillen flink per leverancier en kunnen dus ook een groot verschil maken in de vaste maandlasten. Vooral voor kleinverbruikers is het interessant om lage vaste leveringskosten te hebben, in verhouding maken deze kosten een groter deel van je energierekening uit. Grootverbruikers hebben juist voordeel bij lage energietarieven. Die vaste leveringskosten zie je per energiecontract in de energievergelijker bij ‘Bekijk details’.

 

Check de kleine lettertjes

We raden je aan om altijd de algemene voorwaarden van je nieuwe energiecontract goed door te lezen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

 

Opzeggen energiecontract

Na het overstappen van energie, moet je het energiecontract bij de huidige leverancier niet zelf opzeggen. De leveranciers regelen de overstap namelijk onderling. Anders is het bij een verhuizing, het energiecontract moet je in dat geval wél zelf opzeggen.

 

14 dagen bedenktijd

Heb je na het maken van de energie-overstap toch je twijfels en wil je de overstap annuleren? Dan kan dat binnen de wettelijke 14 kalenderdagen bedenktijd. Die gaan in op het moment dat je de bevestigingsbrief of mail van je nieuwe energieleverancier hebt ontvangen. Je kunt de overstap binnen die 2 weken kosteloos en zonder het opgeven van een reden annuleren bij de leverancier.

 

96% van onze klanten beveelt ons aan
Overstapgemak
8,8
Klantvriendelijkheid
8,6
Reactiesnelheid
8,6