Stappenplan overstappen:

Vergelijken en
overstappen
Je huidige contract
wordt opgezegd
Je hebt 14 dagen
bedenktijd
Je overstap
is geregeld

Overstappen energie

Sinds de liberalisering van de energiemarkt in 2004, kun je zelf kiezen van welke energieleverancier je stroom en gas wilt ontvangen. Hierdoor is de mogelijkheid ontstaan om energiecontracten met elkaar te vergelijken, zodat je de laagste energietarieven kunt vinden. Energiekosten zijn namelijk niet bij elke energieleverancier en in elk energiecontract hetzelfde. Met het overstappen van energie kun je daarom op jaarbasis veel geld besparen. Wel moet je rekening houden met een aantal zaken als je van energie wilt overstappen.

 

Overstappen energieleverancier

Als je gaat overstappen, dan kun je uit twee opties kiezen: een nieuw contract bij de huidige energieleverancier afsluiten of overstappen naar een andere energiemaatschappij. In onze energievergelijker kun je energie vergelijken en ontdekken welke contracten bij ons voor jou het voordeligst zijn. Dat kan ook een contract zijn bij je huidige energieleverancier. Je kunt dus overstappen zonder van energieleverancier te wisselen. 

 

Energie overstappen: hoe werkt dat?

Hoe werkt overstappen van energie? Het is eigenlijk hartstikke simpel en het kost maar een paar minuten van je tijd. Wat moet je doen om over te kunnen stappen?

1. Vul je postcode, huisnummer en verbruik in

Vul je postcode, huisnummer, en energieverbruik in. Wij laten jou onze beste energiedeals zien op basis van jouw gegevens. Als je je verbruik niet weet, kun je ook een schatting maken op basis van het aantal personen in jouw huishouden. Dan wordt er gerekend met een gemiddeld verbruik.

2. Vergelijk aanbieders

In de resultatenlijst zie je automatisch onze beste energie-aanbiedingen. Je kunt daarna nog verder je voorkeuren instellen. Je kunt aan de linkerkant, naast de resultatenlijst, bijvoorbeeld kiezen of je een vast of variabel tarief wilt hebben. Ook kun je filteren op de looptijd van het contract of op duurzaamheid. Kies vervolgens het energiecontract dat het beste bij je past.

3. Stap over en bespaar

Als je een energiecontract hebt gevonden, kun je deze gemakkelijk via ons aanvragen. Vul je persoonlijke gegevens en de einddatum van je huidige contract in het aanvraagformulier. Wij sturen je aanvraag dan gratis door naar de door jou gekozen energieleverancier. Zo simpel is het! Binnen een week krijg je al een officiële bevestiging van de nieuwe leverancier. Dit geldt niet wanneer je ook gaat verhuizen. Dan dien je dit nog wel zelf door te geven aan de oude energieleverancier.

 

Overstappen van energie is dus heel erg makkelijk. Het kost maar een paar minuten van je tijd, maar je kunt er veel geld mee besparen. In het overzicht van energiecontracten dat wij je geven, zie je de maand- of jaarkosten die je kwijt bent aan energie, de hoogte van energietarieven, de leveringskosten (vastrecht) en de welkomstkorting. Je kunt zelf eenvoudig filteren op de looptijd van het energiecontract en of je groene stroom wilt (uit Nederland).

 

Waarom overstappen energie?

In de huidige markt is het zo dat nieuwe klanten meer beloond worden dan bestaande klanten. Nieuwe klanten krijgen lagere tarieven en hogere welkomstkortingen dan klanten die bijvoorbeeld al 30 jaar trouw zijn aan hun energieleverancier. Daarom is het in bijna alle gevallen voordeliger om over te stappen. 

 

Veel mensen denken dat overstappen veel moeite kost, en dat het overstappen van energieleverancier vaak verkeerd gaat. Niets is minder waar. Het 'gedoe' van overstappen wordt grof overschat. Overstappen van energie kost namelijk maar een paar minuten van je tijd. Het is een kwestie van je gegevens invullen en bepalen welk energiecontract bij ons het voordeligst is. Met die paar handelingen profiteer je van een aantal voordelen:

  • Je bespaart soms wel honderden euro’s per jaar op de energierekening.
  • Je kunt profiteren van hoge kortingen (welkomstkortingen) en exclusieve acties.
  • Je kiest zelf de leverancier die het beste bij je past, en kunt dat elk jaar opnieuw doen als je een eenjarig contract kiest.

Gratis overstapservice Energievergelijken.nl

Energievergelijken.nl biedt een gratis overstapservice aan. Dat houdt in dat jij niets betaalt voor je overstap van energie. Er hoeven ook geen aansluitkosten betaald te worden bij een overstap. Je huidige energiecontract wordt voor je opgezegd en het nieuwe aangevraagd. Daarbij houden we rekening met de einddatum van je contract als deze korter dan twee maanden loopt, zodat je energiecontracten naadloos op elkaar aansluiten. Zelf merk je niets van je overstap, want je blijft continu aangesloten op het energienet.

 

14 dagen bedenktijd

Heb je na het maken van de energie-overstap toch je twijfels en wil je de overstap annuleren? Dan kan dat binnen de wettelijke 14 kalenderdagen bedenktijd. Die gaan in op het moment dat je de bevestigingsbrief of mail van je nieuwe energieleverancier hebt ontvangen. Je kunt de overstap binnen die twee weken kosteloos en zonder het opgeven van een reden annuleren bij de leverancier.

 

Hulp bij overstappen van energie

Eigenlijk is overstappen van energie dus niets anders dan een administratieve handeling waarmee je fors kunt besparen op je energierekening! Heb je hulp nodig bij het kiezen van het juiste energiecontract of 17:30 uur via 088 1100 888.

 

Energie vergelijken

Wanneer overstappen energie?

Hoe lang van tevoren kun je overstappen van energie? Overstappen van energie kun je altijd doen, maar het is verstandig om wel rekening te houden met de eventuele opzegtermijn van je huidige energieleverancier. Heb je een energiecontract voor onbepaalde tijd, dan maakt het niet uit wanneer je de overstap regelt. Als je een contract hebt met een vaste looptijd, dan kun je meestal kosteloos overstappen in de laatste twee maanden van het contract. Stap je voor die tijd over, dan loop je het risico een opzegvergoeding te moeten betalen en/of de welkomstkorting niet te ontvangen. Kijk bij die contracten daarom altijd naar de opzegtermijn van het energiecontract en het kijkvenster - de periode die een leverancier wil wachten tot jij de overstap kunt maken - van je nieuwe leverancier.

Overstappen met een energiecontract voor onbepaalde tijd

Een groot deel van Nederland heeft een energiecontract zonder einddatum. In dit geval kun je ieder moment van de dag de overstap regelen. Je moet  alleen rekening te houden met een opzegtermijn van een maand. Dit hoef je niet eens zelf te doen, je nieuwe energieleverancier houdt rekening met deze opzegtermijn. Je overstap wordt voor je geregeld. Bij een energiecontract zonder einddatum is elk moment het juiste moment om over te stappen. 

Overstappen met een energiecontract voor bepaalde tijd

Als jouw energiecontract binnen twee maanden afloopt, kun je overstappen zonder een boete te krijgen. Is de looptijd nog langer dan twee maanden, dan kun je een boete krijgen voor het maken van de overstap. Dit hangt af van de huidige energieleverancier. Soms wil een leverancier waarnaar je overstapt langer dan twee maanden op je wachten. Dat is het kijkvenster. Kun je het energiecontract met dezelfde (gunstige) voorwaarden later in laten gaan? Dan hoef je je huidige contract niet voortijdig te verbreken. Zo krijg je geen boete, en wel de gunstige energietarieven van de nieuwe leverancier.

 

Overstappen energie boete 

De opzegvergoeding die je moet betalen, is afhankelijk van hoelang het contract nog loopt. En of je stroom én gas opzegt. De opzegboete hiervoor wordt namelijk apart uitgedeeld. Die boetes werken als volgt: is de looptijd minder dan anderhalf jaar? Dan betaal je per onderdeel (gas en stroom) € 50,-. Bij anderhalf tot twee jaar ligt dit bedrag op € 75,-, bij twee tot tweeënhalf jaar op € 100,- en bij een looptijd die nog langer is dan tweeënhalf jaar is de boete per energiesoort € 125,-. De hoogste boete die je kunt krijgen, is dus in totaal € 250,-. Het kan zo zijn dat de boete die je moet betalen niet in verhouding staat tot de besparing die je kunt doen. De boete incasseren kan dus soms alsnog een besparing opleveren. Hiervoor moet je voor jezelf even een berekening maken.

 

Hoe vaak kan ik overstappen?

Je mag zo vaak overstappen als je wilt. Het is wel belangrijk te weten wat voor soort energiecontract je hebt en of dit zomaar opgezegd kan worden. Met een contract voor onbepaalde looptijd ben je altijd vrij om over te stappen. Je kunt dan direct een energievergelijking maken en per direct een overstap aanvragen. Houd hierbij wel rekening met een opzegtermijn van 30 dagen. Als je een contract voor een bepaalde looptijd hebt, dan moet je in principe wachten totdat de looptijd is verstreken. Als je een contract met een bepaalde looptijd vóór de einddatum wilt opzeggen, dan mag je oude leverancier een boete in rekening brengen. Deze boete kan oplopen tot een paar honderd euro. Controleer dus altijd eerst de einddatum van je contract. Regelmatig overstappen loont. Energieleveranciers bieden nieuwe klanten namelijk vaak aantrekkelijke kortingen. Door regelmatig je energie te vergelijken ben je altijd verzekerd van de beste energie-aanbieding. 

Aandachtspunten bij overstappen energie

Ga je overstappen van energie, dan is het belangrijk om te weten wat de looptijd van je contract is, welk van de twee soorten tarieven je kiest en wat de vaste leveringskosten zijn per contract. Ook moet je eraan denken de meterstanden door te geven aan de nieuwe energieleverancier.

 

Looptijd energiecontract

Er worden energiecontracten aangeboden met een verschillende looptijd. eenjarige contracten komen veel voor, maar er zijn ook contracten voor twee, drie, vier en vijf jaar. Ook kun je kiezen voor een contract van onbepaalde tijd. Eenjarige contracten zijn doorgaans het voordeligst, omdat je hierbij elk jaar kunt overstappen. Zo kun je elk jaar opnieuw profiteren van de laagste energieprijzen en een welkomstkorting.

 

Energietarieven

Welk energietarief moet je kiezen? Je kunt kiezen tussen een vast en variabel energietarief. Een vast tarief verandert niet gedurende de looptijd van je contract, een variabel tarief mogelijk wel. Dat kan 2 keer per jaar gebeuren, namelijk in januari en juli. Wij adviseren altijd een 1-jarig contract met een vast tarief te kiezen. Je betaalt dan het hele jaar dezelfde tarieven en ben je verzekerd van goedkope energie. Daarnaast kun je elk jaar opnieuw overstappen én profiteren van een welkomstkorting.

 

Vaste leveringskosten

Naast het soort tarief dat je kiest, is het verstandig om ook naar de andere kosten te kijken rondom het energiecontract. Naast de energietarieven, zijn er namelijk ook nog de vaste leveringskosten. Ook wel vastrecht genoemd. Deze leveringskosten verschillen flink per leverancier en kunnen dus ook een groot verschil maken in de vaste maandlasten. Vooral voor kleinverbruikers is het interessant om lage vaste leveringskosten te hebben, in verhouding maken deze kosten een groter deel van je energierekening uit. Grootverbruikers hebben juist voordeel bij lage energietarieven. Die vaste leveringskosten zie je per energiecontract in de energievergelijker bij ‘Bekijk details’.

 

Overstappen met twee contracten

Wanneer je voor elektriciteit en gas bij twee verschillende leveranciers een contract hebt, is naar een nieuwe leverancier overstappen met twee contracten ook mogelijk. Het is ook mogelijk om voor alleen elektriciteit of alleen gas over te stappen.

 

Stadsverwarming en overstappen

Sommige woningen zijn aangesloten op stadsverwarming. Het is niet mogelijk om over te stappen van de leverancier voor stadsverwarming. Deze blijft altijd hetzelfde. Het is nog wel mogelijk om over te stappen van de leverancier van elektriciteit.

 

Overstappen energie met cadeau

Als je via ons overstapt, is het enige cadeau dat je kunt krijgen de cashback energie. Als een energieleverancier deze korting aanbiedt, dan zie je dat in het vergelijkingsoverzicht. In plaats van zo’n welkomstkorting, bieden sommige energiebedrijven je andere cadeaus aan. Zoals een bon voor een winkel of een ‘gratis’ tablet. Dit soort cadeaus vind je niet bij ons in de vergelijker. Uiteindelijk betaal je namelijk vaak zelf voor zo’n cadeau, omdat de tarieven bij zulke contracten hoger zijn. Daar komt bij dat je zulke cadeaus vaak krijgt bij een contract van drie jaar of langer. Kies je voor een voordelig eenjarig energiecontract, dan heb je lage tarieven én het voordeel dat je elk jaar kunt profiteren van een welkomstkorting. Dat betekent dat je met het energiecontract met cadeau vaak een stuk duurder uit bent dan wanneer je elk jaar overstapt. Je zou voor het geld dat je daarmee bespaart vaak makkelijk het ‘cadeau’ kunnen aanschaffen dat je bij het andere contract zou krijgen. En daarbij hou je dan nog geld over ook. Energie met een cadeau kiezen, is dus vaak niet voordelig.

 

Meterstanden doorgeven

Maak je de overstap naar een ander energiecontract, vergeet dan niet je meterstanden door te geven aan je nieuwe leverancier. De nieuwe leverancier geeft de meterstanden door aan de oude leverancier. Die maakt daarmee de jaarafrekening op. Het termijnbedrag dat je maandelijks betaalt, is gebaseerd op het historisch verbruik van de woning. Wijkt dit bedrag heel erg af van het daadwerkelijke verbruik, dan kun je deze tegenwoordig vaak aanpassen via een energieverbruik-app. Vaak neemt de leverancier zelf al contact op als het verbruik heel erg afwijkt van het termijnbedrag.

 

Opzeggen energiecontract

Na het overstappen van energie, is zelf je energiecontract opzeggen niet nodig. De leveranciers regelen de overstap namelijk onderling. Anders is het bij een verhuizing, in dat geval moet je het energiecontract wél zelf opzeggen.

 

Check de kleine lettertjes

We raden je aan om altijd de algemene voorwaarden van je nieuwe energiecontract goed door te lezen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

96% van onze klanten beveelt ons aan
Overstapgemak
8,8
Klantvriendelijkheid
8,6
Reactiesnelheid
8,8