Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Colportagewet

Energiecontracten worden soms ook aan de deur verkocht. Dit wordt ook wel colportage genoemd. Niet alleen huis-aan-huis-verkoop valt onder colportage, maar ook verkoopdemonstraties en verkoopparty’s behoren hiertoe. Colporteurs moeten zich altijd houden aan de Colportagewet. Telefonische verkoop valt niet onder colportage, dit valt onder de verkoop op afstand.

 

Colportagewet

Wat is colportage ?

Colportage betekent letterlijk: verkoop van producten of diensten buiten een winkel om. Een voorbeeld van colportage in de energiewereld is bijvoorbeeld het verkopen van een energiecontract aan de deur, ook wel huis-aan-huis-verkoop. Of je sluit een energiecontract af op een verkoopdemonstratie. Vaak zijn dit impulsaankopen en mist achtergrondinformatie. Daarom heeft de overheid de Colportagewet in het leven geroepen.

Wat is de colportagewet?

De Colportagewet heeft als doel de consument te beschermen tegen onwettige verkooppraktijken. Een colporteur kan agressieve verkooptechnieken toepassen waardoor een consument zich overrompeld kan voelen en hierdoor iets koopt zonder er goed over na te denken. Om deze reden heeft de overheid de Colportagewet ingevoerd. Wil je afzien van een aankoop aan deur? Je kan dankzij de Colportagewet de koop (die zij meestal impulsief doen) ongedaan maken binnen veertien dagen; de wettelijke bedenktijd.

Colportage: regels

De overheid heeft regels gemaakt voor colporteurs. Dit zijn de belangrijkste regels en gelden alleen als iemand iets aan de deur koopt dat duurder is dan € 34,-. De regels voor colporteren zijn:

  • Als de colporteur iets wil verkopen, moet deze dit meteen duidelijk maken.
  • Als je het niet kan betalen, mag de verkoper je niet proberen iets te verkopen.
  • De colporteur mag niet misleiden en bijvoorbeeld doen alsof hij/zo voor een ander bedrijf werkt. Hij/zij moet zich legitimeren.
  • Wanneer er een contract ondertekend wordt, moet je daar meteen een kopie (akte) van krijgen. Zonder kopie is het contract namelijk niet geldig.
  • In het contract staat dat je een bedenktijd hebt van veertien dagen. Als deze bedenktijd niet in het contract is opgenomen, is de overeenkomst niet geldig.
  • In het contract staat ook hoe je af kunt zien van de overeenkomst. De naam en het adres van het bedrijf moeten vermeld zijn. Als je afziet van de overeenkomst bekijkt het bedrijf of je dit op tijd hebt laten weten. De datum van het verzenden van de brief of mail is dan geldend.

Colportage bedenktijd

Het kan voorkomen dat je spijt hebt dat je een energiecontract aan de deur hebt afgesloten, omdat je je overvallen voelt door de verkoper en een impulsaankoop doet. Of bijvoorbeeld omdat het toch niet de goedkoopste energieleverancier voor jouw situatie blijkt te zijn. Maak dan gebruik van de wettelijke bedenktijd. Als je de koop wil ontbinden, dan kan je een aangetekende brief versturen aan je energieleverancier. Dit moet wel binnen veertien dagen na het sluiten van de overeenkomst. De bedenktijd gaat in op het moment dat je de overeenkomst sluit, bijvoorbeeld wanneer je je handtekening onder de overeenkomst zet.

Wet Koop op Afstand

Telefonische verkoop valt niet onder colporteren. Wil je afzien van telefonische aanbieding? Dan valt dit niet onder de Colportagewet, maar onder de Wet Koop op Afstand. Ook hiervoor geldt een wettelijke bedenktijd van veertien kalenderdagen. Energieleveranciers moeten zich aan regels houden als ze je bellen om een energiecontract af te sluiten. Ze mogen je ongevraagd bellen, maar moeten wel duidelijk zijn over hun intenties. Als je niet ongevraagd gebeld wilt worden, kun je je inschrijven in het Bel-me-niet Register. Telefonische verkopers moeten altijd vragen of ze nogmaals mogen bellen (recht van verzet) en of je ingeschreven wil worden in het Bel-me-niet Register. Sta je ingeschreven in dit register, dan mag je niet gebeld worden door telefonische verkopers.

Bij ons heb je ook bedenktijd

Ook bij het afsluiten van een contract op internet heb je altijd 14 kalenderdagen wettelijke bedenktijd. Deze bedenktijd gaat in wanneer je de officiële bevestiging vanuit de leverancier hebt ontvangen, of wanneer je de bevestiging per post hebt ontvangen. De wettelijke bedenktijd gaat dan in met ingang van de dagtekening. Wanneer je gaat overstappen via onze energie vergelijker heb je dus altijd recht op 14 kalenderdagen wettelijke bedenktijd. Mocht je je nog bedenken, dan kun je altijd je contract annuleren bij de desbetreffende leverancier. Dit moet meestal schriftelijk, maar kan soms via de telefoon geregeld worden.