Energiecontracten worden soms ook aan de deur verkocht. Dit wordt ook wel colportage genoemd. Niet alleen huis-aan-huis-verkoop valt onder colportage, maar ook verkoopdemonstraties en verkoopparty’s behoren hiertoe. Colporteurs moeten zich altijd houden aan de Colportagewet. Telefonische verkoop valt niet onder colportage, dit valt onder de verkoop op afstand.
Colportage betekent letterlijk: verkoop van producten of diensten buiten een winkel om. Een voorbeeld van colportage in de energiewereld is bijvoorbeeld het verkopen van een energiecontract aan de deur, ook wel huis-aan-huis-verkoop. Of je sluit een energiecontract af op een verkoopdemonstratie. Vaak zijn dit impulsaankopen en mist achtergrondinformatie. Daarom heeft de overheid de Colportagewet in het leven geroepen.
De Colportagewet heeft als doel de consument te beschermen tegen onwettige verkooppraktijken. Een colporteur kan agressieve verkooptechnieken toepassen waardoor een consument zich overrompeld kan voelen en hierdoor iets koopt zonder er goed over na te denken. Om deze reden heeft de overheid de Colportagewet ingevoerd. Wil je afzien van een aankoop aan deur? Je kan dankzij de Colportagewet de koop (die zij meestal impulsief doen) ongedaan maken binnen veertien dagen; de wettelijke bedenktijd.
De overheid heeft regels gemaakt voor colporteurs. Dit zijn de belangrijkste regels en gelden alleen als iemand iets aan de deur koopt dat duurder is dan € 34,-. De regels voor colporteren zijn:
Het kan voorkomen dat je spijt hebt dat je een energiecontract aan de deur hebt afgesloten, omdat je je overvallen voelt door de verkoper en een impulsaankoop doet. Of bijvoorbeeld omdat het toch niet de goedkoopste energieleverancier voor jouw situatie blijkt te zijn. Maak dan gebruik van de wettelijke bedenktijd. Als je de koop wil ontbinden, dan kan je een aangetekende brief versturen aan je energieleverancier. Dit moet wel binnen veertien dagen na het sluiten van de overeenkomst. De bedenktijd gaat in op het moment dat je de overeenkomst sluit, bijvoorbeeld wanneer je je handtekening onder de overeenkomst zet.
Telefonische verkoop valt niet onder colporteren. Wil je afzien van telefonische aanbieding? Dan valt dit niet onder de Colportagewet, maar onder de Wet Koop op Afstand. Ook hiervoor geldt een wettelijke bedenktijd van veertien kalenderdagen. Energieleveranciers moeten zich aan regels houden als ze je bellen om een energiecontract af te sluiten. Ze mogen je ongevraagd bellen, maar moeten wel duidelijk zijn over hun intenties. Als je niet ongevraagd gebeld wilt worden, kun je je inschrijven in het Bel-me-niet Register. Telefonische verkopers moeten altijd vragen of ze nogmaals mogen bellen (recht van verzet) en of je ingeschreven wil worden in het Bel-me-niet Register. Sta je ingeschreven in dit register, dan mag je niet gebeld worden door telefonische verkopers.
Ook bij het afsluiten van een contract op internet heb je altijd 14 kalenderdagen wettelijke bedenktijd. Deze bedenktijd gaat in wanneer je de officiële bevestiging vanuit de leverancier hebt ontvangen, of wanneer je de bevestiging per post hebt ontvangen. De wettelijke bedenktijd gaat dan in met ingang van de dagtekening. Wanneer je gaat overstappen via onze energie vergelijker heb je dus altijd recht op 14 kalenderdagen wettelijke bedenktijd. Mocht je je nog bedenken, dan kun je altijd je contract annuleren bij de desbetreffende leverancier. Dit moet meestal schriftelijk, maar kan soms via de telefoon geregeld worden.