Het kan gebeuren dat een energieleverancier je klant maakt zonder dat je daar toestemming voor hebt gegeven. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren nadat je een telefonische aanbieding hebt gehad van een energieleverancier. Ook al heb je 'nee' gezegd op het aanbod, kan het gebeuren dat de energieleverancier toch de administratieve handeling tot overstappen in gang zet - zonder jouw toestemming.
Hoe kan je energiecontract ongedaan maken?
Ben je onterecht klant gemaakt bij een energieleverancier, volg dan de volgende stappen:
Neem contact op met de nieuwe energieleverancier en vraag of ze het probleem willen oplossen. Stuur ook een aangetekende brief naar de betreffende energieleverancier waarin je kenbaar maakt dat je zonder toestemming klant bent gemaakt, en dat je niet overgezet wil worden naar het nieuwe energiebedrijf. Laat de energieleverancier in de brief ook weten dat je de voorschotrekeningen niet gaat betalen omdat er volgens jou geen overeenkomst is, en dat je binnen een bepaalde termijn een reactie wil ontvangen, bijvoorbeeld binnen vier weken. Door een aangetekende brief te sturen heb je bewijs dat je de brief hebt gestuurd.
Neem ook contact op met je huidige energieleverancier en leg uit wat de situatie is: dat je geen opdracht hebt gegeven tot de overstap en dat je gewoon klant wil blijven. Dan weet je huidige energieleverancier dat ze geen eindafrekening op hoeven te maken en de melding van je nieuwe energieleverancier niet hoeven te accepteren.
Ben je het niet eens met de beslissing die je nieuwe energieleverancier heeft genomen na verzending van de brief? Neem dan contact op met de Geschillencommissie. Zij kunnen je helpen met het oplossen van het probleem.
Opname van telefonisch contact
Ben je ongewenst overgestapt na een telefoongesprek met een energieleverancier? De meeste energieleveranciers leggen tegenwoordig hun telefoongesprekken vast. Als je zeker weet dat je geen toestemming hebt gegeven, dan kun je proberen de opname van het telefoongesprek te achterhalen.