Hoe werkt overstappen?

Vergelijken en
overstappen
Je huidige contract
wordt opgezegd
Je hebt 14 dagen
bedenktijd
Je overstap
is geregeld

Waarom verschillen de prijzen per vergelijkingssite?

Soms zul je merken dat de prijzen op energievergelijkingssites van elkaar verschillen, ook al voer je hetzelfde gas- en stroomverbruik in. Hier zijn een aantal verklaringen voor. Sommige energievergelijkers vergelijken maar een beperkt aantal energieleveranciers, die relatief dure producten aanbieden omdat ze hiervoor een hogere vergoeding krijgen. Deze vergelijkers zijn dus niet volledig onafhankelijk.

 

Er kan ook een verschil zijn tussen prijzen op onafhankelijke vergelijkers, ook al gaat het hier vaak om dezelfde aanbiedingen. Het verschil bedraagt in die gevallen hooguit een paar tientjes. Dit ligt vaak aan afrondingsverschillen en/of een andere manier van het berekenen van de netwerkkosten. Sommige vergelijkers gaan uit van standaardkosten, anderen gebruiken de werkelijke kosten, afhankelijk van de grootte van de energieaansluiting van jouw woning. De leverancier heeft echter geen invloed op de netwerkkosten: deze worden bepaald door de netbeheerder.

Energie vergelijken Radar

Het Consumentenprogramma Tros Radar heeft diverse keren het onderwerp energie en de onafhankelijkheid van de energievergelijkers onderzocht en behandeld. Daarnaast hebben zij in meerdere onderzoeken gekeken naar de energiemarkt en hoe de consument kan besparen op de energierekening. Energievergelijken.nl ontvangt van elke energieleverancier dezelfde vergoeding en biedt een duidelijk overzicht van energieleveranciers.

 

Tros Radar heeft in het verleden ook onderzoek gedaan naar het overstap moment. Waar een overstap op het verkeerde moment tot honderden euro’s extra kosten kan leiden. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) – de toezichthouder van de energiemarkt – heeft vastgesteld dat je binnen twee maanden voor het einde van je contract kosteloos kunt overstappen. Daarbij willen wij aangeven als je de overstap zes tot acht weken voor het einde van je contract aanvraagt dat je overstap kosteloos per einddatum die je zelf doorgeeft, voor je wordt verzorgd. Wil je weten wanneer jij het beste kunt overstappen? Neem gerust contract op met een van onze energie-experts.

Aandachtspunten bij overstappen

Wil je overstappen via een vergelijkingssite? Dan is het verstandig om op de volgende punten te letten:

  • Let er goed op of de getoonde energieprijzen inclusief alle kosten zijn. Je energierekening bestaat namelijk niet alleen uit het leveringstarief, maar ook uit vastrecht, netwerk- en transportkosten, energiebelasting, opslag duurzame energie (ODE) en BTW.
  • Bekijk altijd of er een groot aantal energieleveranciers met elkaar wordt vergeleken. 
  • Voor een goede energievergelijking hoef je eigenlijk alleen je postcode, huisnummer en energieverbruik in te vullen. Verstuur nooit persoonlijke informatie voordat je een definitieve keuze hebt gemaakt.
  • Veel energieleveranciers bieden exclusieve actiecontracten aan op energievergelijkers. Vaak wordt hierbij een welkomstkorting of cash-backkorting gegeven. Bekijk goed wanneer deze korting wordt uitbetaald en welke voorwaarden hiervoor gelden.
  • Let op de keurmerken op de vergelijkingssite. Zie je zelfverzonnen stempels met kreten als 'laagste prijs garantie' en '100% onafhankelijk', probeer dan te controleren of deze keurmerken door een onafhankelijke instantie zijn uitgegeven.
  • Let op dat je bij de overstap zelf de einddatum van je huidige energiecontract doorgeeft. Energieleveranciers kunnen deze einddatum niet zelf inzien en laten het nieuwe contract direct ingaan als het niet goed wordt doorgegeven. Op deze manier riskeer je een opzegboete.

Waarmee verdienen wij ons geld?

Energievergelijken.nl biedt een gratis overstapservice aan voor consumenten. Op onze website kun je simpel energietarieven vergelijken en overstappen naar de leverancier die het beste bij je past. Heb je een keuze gemaakt voor een bepaalde energiemaatschappij en is de switch in gang gezet? Dan ontvangen wij van die leverancier een vergoeding. Immers: wij leveren een nieuwe klant aan bij het betreffende energiebedrijf. Als klant betaal je hiervoor niets extra's. De vergoeding is voor iedere leverancier hetzelfde. Daardoor kunnen wij als energievergelijker volledig onafhankelijk blijven.

96% van onze klanten beveelt ons aan
Overstapgemak
8,8
Klantvriendelijkheid
8,6
Reactiesnelheid
8,8