Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Slimme meter

Deze pagina is voor het laatst in 2020 geüpdatet.

 

Elk huishouden in Nederland krijgt gratis een slimme meter aangeboden. Netbeheerders zijn in 2012 begonnen met het plaatsen van slimme meters door heel Nederland. De laatste huishoudens krijgen de slimme meter dit jaar. Deze slimme meter vervangt de analoge gas- en elektriciteitsmeter. 

 

slimme meter

Wat is een slimme meter?

De slimme meter is een nieuw type energiemeter. Met een slimme meter hoef je je meterstanden niet meer door te geven en hoeft er niemand meer langs te komen om de meterstanden op te nemen. De netbeheerder en energieleverancier kunnen het energieverbruik van de slimme meter uitlezen. De slimme meter zal in heel Nederland de analoge meter vervangen. Zo wordt het energieverbruik in Nederland inzichtelijker. Ook wordt het energienet hierdoor efficiënter. Het aanbod van energie kan namelijk afgestemd worden op de vraag naar energie. Daarnaast kun je met een slimme meter zelf meer inzicht krijgen in je energieverbruik en energie besparen

Slimme meter verplicht 2020?

De slimme meter is niet verplicht. Je kunt de slimme meter weigeren. Wel moest volgens een Europese richtlijn minstens 80% van de Nederlandse huishoudens op 31 december 2020 een slimme meter hebben. Er is dus ruimte voor maximaal 20% van de huishoudens om de slimme meter te weigeren. Weigert meer dan 20% de slimme meter? Dan zullen er andere maatregelen getroffen moeten worden. Nederland handelt dan namelijk in strijd met de Europese richtlijn. 

Slimme meter uitlezen

De netbeheerder en energieleverancier kunnen de slimme meter uitlezen. Dit betekent dat je energieverbruik op afstand door slimme meter wordt doorgestuurd naar de netbeheerder of energieleverancier. Het uitlezen van de slimme meter gebeurt op een aantal vaste momenten:

 

  • standaard twaalf keer per jaar, je ontvangt op basis hiervan maandelijks een overzicht van je verbruik en de energiekosten;
  • één keer per jaar voor het opmaken van de jaarrekening;
  • als je gaat verhuizen of overstappen van energieleverancier;
  • bij beheer of onderhoud van het energienet (indien nodig).

Je kunt er ook voor kiezen om de uitleesfunctie van de slimme meter uit te schakelen. Dat kan bij de installatie, maar ook daarna nog. Je moet dan wel zelf je meterstanden doorgeven.

Slimme meter zelf uitlezen

Van je energieleverancier krijg je maandelijks een overzicht van je energieverbruik. Wil je dagelijks of realtime inzicht in je energieverbruik? Dan kun je je slimme meter zelf uitlezen met een een energieverbruiksmanager. Zo kun je achterhalen wanneer je de meeste energie verbruikt en welke apparaten daar verantwoordelijk voor zijn. Ook kun je bijvoorbeeld eens kijken wat er gebeurt als je de kachel een wintermaand lang een graadje lager zet. Je zult zien dat het verbruik en daarmee ook de kosten flink afnemen.

Slimme meter onbetrouwbaar?

De Universiteit van Twente deed in 2017 een onderzoek naar slimme meters. Er werd namelijk geconstateerd dat sommige slimme meters een verbruik van tot wel 600% hoger dan het werkelijke verbruik aangaven. HIerdoor kregen veel consumenten twijfels over de betrouwbaarheid van slimme meters. Netbeheer Nederland heeft naar aanleiding hiervan onderzoek gedaan naar het hogere verbruik. Het bleek dat het niet ging om technische problemen, maar om verwarring onder slimme-meter-gebruikers. Oorzaken die Netbeheer Nederland noemde zijn: 

 

  • Door plaatsing van de slimme meter in de wintermaanden, lijkt het verbruik veel hoger dan het gemiddelde over een jaar
  • Hoger energieverbruik door gezinsuitbreiding of aanschaf nieuwe apparaten
  • Hogere jaarrekening door een schatting van de meterstanden in de jaren ervoor
  • Meetafwijking van de oude analoge energiemeter die vervangen is
  • Onduidelijkheid over het verschil in de opbrengst en teruglevering van zonnepanelen

 

Heb je nog steeds het vermoeden dat je slimme meter onbetrouwbaar is? Neem dan contact op met je energieleverancier. 

Wel of geen slimme meter?

Er zitten veel voordelen aan de slimme meter. Maar er is ook veel kritiek geweest op de slimme meter. Het kan dus zijn dat je twijfelt of je wel of niet een slimme meter wil. Je kunt de slimme meter ook weigeren. Wij hebben de voor- en nadelen van de slimme meter voor je op een rij gezet. Zo kun je hopelijk wat makkelijker een keuze maken. Waarom een slimme meter, of juist niet?

Voordelen slimme meter

Met een slimme meter hoef je nooit meer je meterstanden door te geven. De energieleverancier vraagt het energieverbruik op wanneer deze de meterstanden nodig heeft, bijvoorbeeld om de jaarafrekening of de eindafrekening op te maken. Je energieverbruik wordt nooit meer geschat. Dit gebeurde bij de analoge meter als je vergeten was je meterstanden door te geven of deze niet op tijd doorgaf. Je kunt met een slimme meter gemakkelijk inzicht krijgen in het energieverbruik. Doordat je precies ziet hoeveel je verbruik, kun je daar je termijnbedrag op aanpassen. Zo hoef je niet onverwachts bij te betalen op de jaarafrekening of eindafrekening. 

Nadelen slimme meter

Veelgenoemde nadelen zijn de privacy en veiligheid van de slimme meter. De slimme meter zou de privacy schenden, doordat de energieleverancier en netbeheerder hiermee inzicht krijgen in het energieverbruik. Daarnaast zijn mensen bang dat de slimme meter makkelijk gehackt kan worden. Goed om te weten: Nederlandse slimme meters zijn nog nooit gehackt. Deze digitale meters moeten aan strenge eisen voldoen op het gebied van privacy en veiligheid. Het is ook mogelijk de slimme meter te weigeren of de uitleesfunctie uit te zetten. Je moet dan wel zelf je meterstanden doorgeven.

 

Voor zonnepanelengebruikers kan de slimme meter in de toekomst wel een groot nadeel hebben. De salderingsregeling is verlengt tot 2023, maar wordt daarna geleidelijk afgebouwd. Het kan dan zo zijn dat je geen of minder geld krijgt voor de stroom die je teruglevert.

Slimme meter en zonnepanelen

Heb je een slimme meter en zonnepanelen? Dan kun je direct de opbrengst van de zonnepanelen salderen, waardoor je ook direct een lager maandbedrag betaalt vanwege de aanwezigheid van zonnepanelen. De slimme meter registreert namelijk zowel het verbruik als de opwekking. De energieleverancier krijgt dit inzicht direct en kan ook direct de opwekking van het verbruik aftrekken. Dit wordt salderen genoemd.. Wek je meer op dan je verbruikt? Dan kun je voor het zogenoemde oververbruik de stroom terugleveren en een vergoeding krijgen. Tot het eigen verbruik wordt dan gewoon gesaldeerd. Bij veel analoge meters is het niet eens mogelijk om te registreren wat er meer opgewekt is dan verbruikt. In dat geval is een slimme meter naast makkelijk ook financieel aantrekkelijker. 

 

In de toekomst zou de slimme meter wel nadelig uit kunnen pakken voor zonnepanelengebruikers. Als de salderingsregeling wordt afgeschaft of ingeperkt, krijgen mensen met zonnepanelen geen of minder geld voor de teruggeleverde stroom. Met een analoge meter kun je wel altijd blijven salderen. Je moet de meterstanden dan namelijk zelf doorgeven. De energieleverancier ziet dan niet zo nauwkeurig wanneer stroom teruggeleverd en verbruikt wordt. 

Hoe werkt een slimme meter?

Een slimme meter heeft software die het mogelijk maakt verbruiksgegevens door te sturen naar de energieleverancier en netbeheerder. Dit gebeurt via een GPRS- of CDMA-netwerk; netwerken die ook gebruikt worden voor het verzenden van mobiele data. De slimme meter is dus niet afhankelijk van jouw internetverbinding. 

Heb ik een slimme meter?

Je kunt niet zo makkelijk aan de buitenkant van je meter zien of het een slimme meter is. Er bestaan namelijk ook digitale meters die niet ‘slim’ zijn. Als je energiemeter onlangs vervangen is door de netbeheerder, heb je een slimme meter. Ook als je regelmatig een verbruiksoverzicht van je energieleverancier krijgt, kun je er vanuit gaan dat je een slimme meter hebt. Twijfel je nog of je een slimme meter hebt, dan kun je het best even contact opnemen met je netbeheerder. Die kan je vertellen wat voor type meter je hebt.

Wanneer krijg ik een slimme meter? 

Iedereen in Nederland krijgt gratis een slimme meter aangeboden. Netbeheerders zijn in 2012 gestart met het plaatsen van slimme meters. In 2020 wil de Nederlandse overheid in alle huizen een slimme meter hebben geplaatst. Als je nog geen slimme meter aangeboden hebt gekregen, krijg je dus dit jaar een slimme meter. Op de website van je netbeheerder kun je controleren wanneer je een slimme meter krijgt. 

Slimme meter aanvragen

Wil je niet wachten tot je gratis een slimme meter krijgt aangeboden? Dan kun je een prioriteitsplaatsing aanvragen bij je netbeheerder. De slimme meter wordt dan binnen drie maanden geplaatst door je netbeheerder. Hier zijn wel kosten aan verbonden. 

Wat kost een slimme meter?

Een slimme meter wordt gratis geplaatst. Een prioriteitsplaatsing kost wel geld. Als je zowel een meter voor gas als elektriciteit hebt, betaal je €72,60 voor een prioriteitsplaatsing. Heb je alleen een elektriciteits- of gasmeter? Dan betaal je €67,76 voor een prioriteitsplaatsing. Er kunnen ook kosten in rekening worden gebracht als je je slimme meter hebt uitgezet en deze toch aan wil laten zetten. Of als je een slimme meter hebt geweigerd, maar je toch bedenkt. Je moet altijd betalen voor de meterhuur. Net zoals bij een analoge meter.