Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Slimme meter weigeren

De landelijke uitrol van de slimme meter ging op 1 januari 2015 van start. In 2021 moeten alle Nederlandse huizen voorzien zijn van een slimme meter. Dankzij de slimme meter hoef je je meterstanden niet meer handmatig door te geven aan de netbeheerder. Bovendien is het met de slimme meter en een energieverbruiksmanager gemakkelijk om je eigen energieverbruik inzichtelijk te maken. Toch wil niet iedereen een slimme meter. Maar ben je verplicht om een slimme meter te nemen? Nee. Je kunt de slimme meter weigeren. Ook zijn er een aantal andere opties. Wij vertellen je hierover.

 

slimme-meter-weigeren

Waarom slimme meter weigeren?

De slimme meter heeft voordelen, maar komt soms ook negatief in het nieuws. Een journalist ontdekte een aantal jaar terug een groot privacylek: het opvragen van verbruiksdata van anderen bleek heel gemakkelijk te zijn. Al mag de netbeheerder het verbruik maar op bepaalde momenten in het jaar uitlezen. Ook kwam er uit een onderzoek van de Universiteit Twente en Hogeschool van Amsterdam dat slimme meters niet altijd goed werken. Waardoor het verbruik onjuist wordt geregistreerd. Bovendien kwam aan het licht dat ruim tien procent van de Nederlanders helemaal geen slimme meter wilt.

Slimme meter weigeren: hoe?

De slimme meter is niet verplicht. Als je geen slimme meter wilt, dan is het mogelijk om de slimme meter te weigeren. Je geeft dat dan door een je netbeheerder. De netbeheerder communiceert de geplande plaatsing ongeveer een maand voordat zij dit bij jou in de buurt van plan is. Bij sommige netbeheerders zie je op de site wanneer jouw buurt op de planning staat.

Bij wie slimme meter weigeren?

De slimme meter wordt straat voor straat aangeboden door de netbeheerders. Op de website van jouw netbeheerder kun je terugvinden wanneer jouw straat aan de beurt is. Weet je niet wie je netbeheerder is, kijk dan in het EAN-codeboek. Je hebt een van onderstaande netbeheerders, afhankelijk van de provincie waarin je woont:

Welke meter als ik slimme meter weiger?

Weiger je de slimme meter, dan krijg je een digitale meter zonder communicatiemodule. Deze is dus niet slim. Je kunt er ook voor kiezen om je oude analoge meter tot het eind van z’n levensduur te laten hangen. Daarna zou je dan zo’n digitale meter kunnen ontvangen. Of je kiest voor een slimme meter waarbij de uitleesmogelijkheden worden uitgezet. De slimme meter werkt dan hetzelfde als die digitale meter zonder communicatiemodule.

Bedenkingen na weigeren slimme meter

Het plaatsen van de slimme meter is gratis op het moment dat dit gebeurt tijdens de grootschalige uitrol van de netbeheerder. Heb je de slimme meter op dat moment geweigerd en wil je later toch wel een slimme meter aanvragen? Dan mag de netbeheerder kosten voor de slimme meter(s) in rekening brengen. Je maakt dan een nieuwe afspraak met de netbeheerder voor het plaatsen van de slimme meter. Per meter, gas en stroom, rekent de netbeheerder ongeveer € 70,-. Wil je dit voorkomen, dan kun je ervoor kiezen om de slimme meter wel te accepteren. Maar deze dan bij het plaatsen uit te laten zetten.

Slimme meter plaatsen maar uitzetten

Het is ook mogelijk om de slimme meter wel te laten plaatsen, maar deze vervolgens door je netbeheerder uit te laten zetten. Wanneer de slimme meter uit staat, kan de meter niet meer communiceren en is het dus eigenlijk weer een ‘analoge’ energiemeter. Het is dan niet meer mogelijk om de meterstanden automatisch door te sturen naar je netbeheerder. Dit moet je dan weer handmatig doen. Je ontvangt dan ook geen tweemaandelijks overzicht van je energieverbruik. Mocht je dat willen, dan zal je je energieverbruik moeten bijhouden.

80% aan slimme meters voor 2021

Op basis van Europese afspraken moet 80% van de Nederlandse huishoudens op 31 december 2020 over een slimme meter beschikken. Heeft meer dan 20% op dat moment geen slimme meter? Dan moeten er maatregelen worden getroffen. Nederland is dan namelijk in strijd met de afspraken. In juli 2019 vertelde minister Wiebes dat ongeveer 10% de meter weigert. Zo’n 3% accepteert de meter wel, maar laat deze uitzetten. Meer dan de helft van de huishoudens heeft halverwege 2019 een slimme meter.

Slimme meter weigeren zonnepanelen

Je mag een slimme meter weigeren, maar als je over zonnepanelen beschikt is dit een ander verhaal. Althans, vanaf 2023 dan. Vanaf dat jaar is het verplicht om een slimme meter te hebben. Dat komt omdat de salderingsregeling dan wijzigt. Vanaf dat moment is het verplicht om over twee telwerken te beschikken. Zodat levering en teruglevering apart bijgehouden kan worden. Vanaf 2023 krijg je namelijk alleen het kale leveringstarief vergoed bij terugleveren van stroom.

Energierekening verlagen?

Wil je je energierekening verlagen? Daar heb je natuurlijk niet per se een slimme meter voor nodig. Het enige wat je wél nodig hebt zijn je postcode, huisnummer en (geschat) energieverbruik. Vul deze gegevens in op onze website en je ziet in één oogopslag welke energieleverancier jou de beste deal biedt! Je besparing kan oplopen tot honderden euro’s. Dat wil jij toch ook?