Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Voordelen slimme meter

De slimme meter komt nogal eens negatief in het nieuws. Consumenten zouden monteurs voor een dichte deur laten staan omdat ze pertinent geen slimme meter willen. Ook lijken de slimme meter en privacy niet goed samen te gaan. Zitten er eigenlijk wel voordelen aan een slimme meter? Wij zetten ze voor je op een rij.

voordelen slimme meter

Is een slimme meter echt slim?

De term ‘slimme meter’ is misschien niet al te handig gekozen. De slimme meter zelf is namelijk niet per se slim. Natuurlijk is -ie slimmer dan een analoge meter, want hij kan bijvoorbeeld de meterstanden automatisch doorsturen naar je energieleverancier – en dat kan de ouderwetse energiemeter niet. Maar om een slimme meter écht slim te maken heb je wel wat meer nodig. Een slimme thermostaat bijvoorbeeld, waarmee je inzicht krijgt in je energieverbruik. Of energie-apps, energieverbruiksmanagers, die je via je tablet of smartphone tips geven hoe je meer kan besparen op energie. Dat is geen verdienste van de slimme meter zelf, maar mocht je dus echt actiever bezig willen zijn met je energieverbruik, dan is de slimme meter een goed beginpunt.

Voordelen slimme meter

  • De slimme meter stuurt de meterstanden automatisch door naar je energieleverancier. Dat scheelt veel gedoe en administratieve rompslomp.
  • Je ontvangt een nauwkeurige jaarafrekening. De jaarnota wordt immers opgesteld op basis van de werkelijke verbruiksgegevens en niet meer op basis van handmatig ingevoerde gegevens.
  • Zoals gezegd: de slimme meter is zelf niet slim. Toch kan je ook zonder tussenkomst van een slimme thermostaat of energieverbruiksmanagers meer inzicht krijgen in je energieverbruik via de slimme meter. Als je een slimme meter hebt, ontvang je namelijk een tweemaandelijks verbruikskostenoverzicht.
  • Heb je zonnepanelen op je dak liggen? Dan registreert je slimme meter automatisch hoeveel energie je teruglevert aan het net.

Hoe zit het met je privacy?

De gegevens die je netbeheerder krijgt van je slimme meter worden zo goed mogelijk beveiligd. In de wet is vastgelegd wanneer en hoe vaak de netbeheerder de meterstanden van de slimme meter mag uitlezen. Mocht je toch grote bezwaren hebben, dan kun je de slimme meter weigeren door dit door te geven aan je netbeheerder. Je oude meter blijft dan gewoon hangen tot einde levensduur.

Besparen?

Een van de voordelen van de slimme meter is dus dat je inzicht krijgt in je energieverbruik. Zo weet jij ook of je onnodig veel energie verbruikt of niet. Bij ons kun je ook besparen op de kosten van je energiecontract. Ga energie vergelijken en kies een voordelig contract dat bij je past. Die rekening kan lager.