Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Stadsverwarming

Deze pagina is voor het laatst in 2020 geüpdatet.

 

Zo’n 600.000 huishoudens in Nederland zijn aangesloten op stadsverwarming. Als je aangesloten bent op stadsverwarming heb je meestal geen eigen cv-ketel. En überhaupt niet eens een gasaansluiting. Wel kan het ook voorkomen dat je gewoon op gas kookt. Dan heb je wel een energiecontract met gas nodig. Als je huis wordt verwarmd door stadsverwarming, dan kun je nog dus gewoon een andere energieleverancier kiezen en overstappen. Alleen de leverancier voor de stadsverwarming kun je niet wijzigen, die blijft altijd hetzelfde.

 

stadsverwarming

Wat is stadsverwarming?

Stadsverwarming - ook wel stadswarmte - is een hele efficiënte manier van verwarmen in steden. Door de compacte bouw in de stad kan er met één aansluiting een heel blok met huizen – of appartementen – worden verwarmd. Vaak wordt hier restwarmte van nabijgelegen industrie voor gebruikt. De aanleg van het systeem is echter heel duur en complex. De buizen in de grond zijn relatief groot en dik en hebben veel ruimte nodig. Daardoor zijn de investeringen hoog. Om die investeringen terug te verdienen, heeft het bedrijf die de stadsverwarming legt een monopolie op de levering. Je kunt dus niet kiezen door welke energieleverancier je huis wordt verwarmd. Overigens word je wel beschermd door de Warmtewet.

Hoe werkt stadsverwarming?

Bij stadsverwarming wordt gebruikgemaakt van restwarmte. Meestal van bedrijven die veel warmte opwekken, zoals energiecentrales en fabrieken. Deze restwarmte wordt via buizen naar aangesloten woningen en kleine bedrijven gestuurd. Je kunt niet kiezen of je wel of geen stadswarmte wilt ontvangen. Als jouw woning daarop is aangesloten moet je gebruikmaken van deze manier van verwarmen. Met stadsverwarming heb je een speciale set in plaats van de cv-ketel. Tenzij je ook gebruikmaakt van gas. Stadsverwarming kun je dus ontvangen voor alleen verwarming, maar ook voor verwarmingswater én het verwarmen van het kraanwater.

Heb ik stadsverwarming?

Heb je geen cv-ketel in huis? Dan is de kans groot dat je stadsverwarming hebt. Voor stadsverwarming heb je namelijk geen cv-ketel nodig. Tenzij je alleen stadsverwarming hebt voor het verwarmen van de woning, en water dus gewoon wordt verwarmd met gas. In de meterkast vind je dan een stadwarmteset, met één of twee meters. Als deze set twee meters heeft, betekent dit dat jouw water wel wordt verwarmd met gas. Een blik in de meterkast kan dus een hoop duidelijkheid scheppen over of je stadsverwarming hebt of niet.

Kosten stadsverwarming

Wat kost stadsverwarming? De kosten voor stadsverwarming liggen soms wat hoger dan verwarmen met de beste gastarieven. Sommige huishoudens zijn juist voordeliger uit met stadswarmte. De kosten voor stadsverwarming hangen af van variabele verbruikskosten, vaste kosten voor aansluiting, het soort woning, de regio waarin je woont, het gasverbruik, de meterhuur en het transport van de warmte. Online kun je berekenen wat jouw kosten voor stadsverwarming ongeveer zijn. Onder andere op basis van het gasverbruik. Stadswarmte wordt gemeten in GJ’s. In de Warmtewet is een maximumprijs vastgelegd voor warmte.

Warmtewet

Klanten met stadsverwarming worden beschermd door de Warmtewet. Omdat er maar één partij is die de warmte levert, moeten consumenten met stadsverwarming beschermd worden tegen misbruik van het monopolie. Daarom is de Warmtewet in het leven geroepen. Daarin zijn de volgende zaken wettelijk geregeld:

 

  • de landelijke maximumtarieven voor warmte;
  • wanneer je leverancier je mag afsluiten;
  • wanneer je recht hebt op compensatie bij een storing;
  • je rechten en plichten bij het meten van je warmteverbruik;
  • de mogelijkheid om meningsverschillen tussen jou en de leverancier voor te leggen aan een geschillencommissie, die vervolgens beslist welke partij gelijk heeft.

Aanleggen stadsverwarming

Het aanleggen van stadsverwarming vraagt vaak om een flinke investering van de energieleverancier. Om die investering terug te verdienen, heeft de betreffende leverancier het alleenrecht op levering van warmte. Daarom is het niet mogelijk voor consumenten met stadsverwarming om over te stappen naar een andere warmteleverancier. In sommige gevallen gebruiken huishoudens met stadsverwarming nog wel gas, namelijk om te koken. In dat geval is overstappen met stadsverwarming naar een andere gas- én stroomleverancier wél mogelijk.

Voordelen stadsverwarming

Stadsverwarming heeft een aantal voordelen. Als eerst met het oog op het milieu. Doordat er gebruik wordt gemaakt van restwarmte, is de CO2-uitstoot die hierbij vrijkomt 85% lager dan bij gasproductie. Met stadsverwarming kunnen huishoudens van het gas af. Daarnaast wordt een woning met stadsverwarming snel warm. Net als het water dat ermee wordt verwarmd. Geen gasbuizen in huis is overigens ook nog eens veiliger voor de bewoners.

Nadelen stadsverwarming

Als je stadsverwarming hebt, dan is er één leverancier die de monopolie heeft op de levering van de warmte. Je kunt dus niet ergens kiezen voor de meest gunstige tarieven en daarmee besparen op gas. Ook is stadsverwarming niet overal beschikbaar; je kunt er dus niet voor kiezen om wel of geen stadswarmte te nemen. Je hebt het of je het het niet.

Stadsverwarming en energie vergelijken

Als je stadsverwarming hebt, komt het vaak voor dat je helemaal geen gasaansluiting hebt. Als je wel gas hebt, let er dan op dat je waarschijnlijk minder gas verbruikt dan een huishouden dat wel gas gebruikt voor verwarming. Je kunt je gas- en elektriciteitsverbruik direct invullen in onze energievergelijker. Als je naast de stadsverwarming zelf geen extra gas verbruikt (je kookt bijvoorbeeld ook elektrisch) zorg er dan voor dat je voor de energievergelijking aangeeft dat je 0 m3 (kuub) verbruikt. Zo kun je alleen de elektriciteitscontracten vergelijken.

Overstappen met stadsverwarming

Zoals gezegd hebben de meeste huizen met stadsverwarming geen gasaansluiting. In dat geval hoef je alleen een andere stroomleverancier te kiezen. Kook je wel op gas? Dan vul je in hoeveel je jaarlijks ongeveer aan m3’s verbruikt. Hou er wel rekening mee dat je minder gas verbruikt dan een gemiddeld gezin, aangezien het grootste deel van het gasverbruik toe te kennen is aan verwarming (en dus niet aan koken). Soms kun je met stadswarmte dus ook gewoon overstappen van gasleverancier, maar niet als je alle verwarming via stadswarmte krijgt.