Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Stroom

Stroom is niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. We gebruiken dagelijks stroom voor verlichting en het gebruik van elektrische apparaten. Veel mensen sluiten een energiecontract af voor stroom én gas, maar je kunt ook een contract met alleen stroom afsluiten. 

 

stroom

Wat is stroom?

Stroom is de term die vaak gebruikt wordt voor elektriciteit. Hiermee wordt de overdracht van elektrische energie bedoeld. Elektronen ‘stromen’ namelijk door een elektrische draad. De stroomsterkte geeft aan hoeveel elektronen er per seconde door een elektrische draad stromen. De eenheid van stroomsterkte is Ampère. Het stroomverbruik op de energierekening drukken we uit in kWh. Dit is het aantal kW dat verbruikt wordt in een uur.

Stroomleverancier

Nederland heeft een vrije energiemarkt. Daarom is er een groot aanbod in gas- en stroomleveranciers. Deze leveranciers concurreren met elkaar op prijs, duurzaamheid en (klanten)service. Wat voor jou de voordeligste gas- en/of stroomleverancier is, hangt af van je energieverbruik en je persoonlijke voorkeuren. Je kunt via ons gemakkelijk een groot aantal energieleveranciers vergelijken. Zo vind je gemakkelijk een goedkope energieleverancier die bij jou past.

Stroomtarieven

De gas- en stroomtarieven verschillen per energieleverancier. Energieleveranciers bieden nieuwe klanten daarnaast vaak een welkomstkorting en exclusieve actietarieven voor gas en stroom. Door leveranciers te vergelijken, kun je veel besparen op de energierekening. Je kunt bij het afsluiten van een energiecontract kiezen voor een vast of variabel tarief. Kies je voor een vast tarief, dan blijft de prijs gelijk tot het einde van je contract. Je gaat dan dus niet meer betalen als de gas- en stroomtarieven stijgen. Het nadeel is wel dat je ook minder minder gaat betalen als de tarieven dalen. Met een variabel tarief kunnen de energieprijzen elk half jaar stijgen of dalen. Over het algemeen is het het goedkoopst om te kiezen voor een 1-jarig energiecontract met vaste tarieven.  Stap je elk jaar over, dan kun je elk jaar opnieuw profiteren van de laagste gas- en stroomtarieven.

Stroom Nederland

Het gemiddelde stroomverbruik in Nederland is 3.500 kWh. Dit is gebaseerd op een driepersoonshuishouden. Het stroomverbruik is afhankelijk van het aantal personen in een huishouden, het aantal apparaten, het gebruik van apparaten en de zuinigheid van apparaten. De energieproductie in Nederland is nog niet helemaal zelfvoorzienend. Er wordt in Nederland minder stroom opgewekt dan verbruikt. Daarom wordt er stroom geïmporteerd uit het buitenland, vooral vanuit Noorwegen en Duitsland. 

Stroom opwekken

Met zonnepanelen kun je zelf stroom opwekken. Wek je meer stroom op dan dat je verbruikt? Dan kun je stroom terugleveren aan het energienet. De terugleververgoeding die je hiervoor ontvangt, verschilt per energieleverancier. In ons vergelijkingsresultaat zie je de terugleververgoeding per energieleverancier.

Samenstelling stroom

Wij tonen bij elk energiecontract de samenstelling van stroom; ook wel het stroometiket genoemd. Je vind het stroometiket door bij een energiecontract op ‘Bekijk alle details’ te klikken. Je ziet vervolgens uit welke energiebronnen de stroom afkomstig is. Grijze stroom is afkomstig uit bronnen als steenkool en aardgas. Groene stroom komt uit bijvoorbeeld zonne-energie, windenergie of biomassa. Tijdens het energie vergelijken kun je ook filteren op duurzaamheid. Je kunt dan kiezen voor 0%, 50% of 100% groene energie. 

Stroom afsluiten

Je kunt bij ons gemakkelijk energie vergelijken en afsluiten. De meeste mensen vragen een contract aan voor stroom én gas. Maar je kunt ook een contract met alleen stroom aanvragen. Heb je bijvoorbeeld stadsverwarming of blokverwarming, dan gebruik je waarschijnlijk geen gas. Je kunt dan alleen stroom afnemen. Wil je alleen stroom vergelijken? Vul dan 0 in bij gasverbruik. Wij tonen je dan de contracten met alleen stroom. Als je de goedkoopste deal hebt gevonden, kun je direct het contract met alleen stroom afsluiten.