Stroom is niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. We gebruiken dagelijks stroom voor verlichting en het gebruik van elektrische apparaten. Veel mensen sluiten een energiecontract af voor stroom én gas, maar je kunt ook een contract met alleen stroom afsluiten.
Stroom is de term die vaak gebruikt wordt voor elektriciteit. Hiermee wordt de overdracht van elektrische energie bedoeld. Elektronen ‘stromen’ namelijk door een elektrische draad. De stroomsterkte geeft aan hoeveel elektronen er per seconde door een elektrische draad stromen. De eenheid van stroomsterkte is Ampère. Het stroomverbruik op de energierekening drukken we uit in kWh. Dit is het aantal kW dat verbruikt wordt in een uur.
Nederland heeft een vrije energiemarkt. Daarom is er een groot aanbod in gas- en stroomleveranciers. Deze leveranciers concurreren met elkaar op prijs, duurzaamheid en (klanten)service. Wat voor jou de voordeligste gas- en/of stroomleverancier is, hangt af van je energieverbruik en je persoonlijke voorkeuren. Je kunt via ons gemakkelijk een groot aantal energieleveranciers vergelijken. Zo vind je gemakkelijk een goedkope energieleverancier die bij jou past.
De gas- en stroomtarieven verschillen per energieleverancier. Energieleveranciers bieden nieuwe klanten daarnaast vaak een welkomstkorting en exclusieve actietarieven voor gas en stroom. Door leveranciers te vergelijken, kun je veel besparen op de energierekening. Je kunt bij het afsluiten van een energiecontract kiezen voor een vast of variabel tarief. Kies je voor een vast tarief, dan blijft de prijs gelijk tot het einde van je contract. Je gaat dan dus niet meer betalen als de gas- en stroomtarieven stijgen. Het nadeel is wel dat je ook minder minder gaat betalen als de tarieven dalen. Met een variabel tarief kunnen de energieprijzen elk half jaar stijgen of dalen. Over het algemeen is het het goedkoopst om te kiezen voor een 1-jarig energiecontract met vaste tarieven. Stap je elk jaar over, dan kun je elk jaar opnieuw profiteren van de laagste gas- en stroomtarieven.
Het gemiddelde stroomverbruik in Nederland is 3.500 kWh. Dit is gebaseerd op een driepersoonshuishouden. Het stroomverbruik is afhankelijk van het aantal personen in een huishouden, het aantal apparaten, het gebruik van apparaten en de zuinigheid van apparaten. De energieproductie in Nederland is nog niet helemaal zelfvoorzienend. Er wordt in Nederland minder stroom opgewekt dan verbruikt. Daarom wordt er stroom geïmporteerd uit het buitenland, vooral vanuit Noorwegen en Duitsland.
Met zonnepanelen kun je zelf stroom opwekken. Wek je meer stroom op dan dat je verbruikt? Dan kun je stroom terugleveren aan het energienet. De terugleververgoeding die je hiervoor ontvangt, verschilt per energieleverancier. In ons vergelijkingsresultaat zie je de terugleververgoeding per energieleverancier.
Wij tonen bij elk energiecontract de samenstelling van stroom; ook wel het stroometiket genoemd. Je vind het stroometiket door bij een energiecontract op ‘Bekijk alle details’ te klikken. Je ziet vervolgens uit welke energiebronnen de stroom afkomstig is. Grijze stroom is afkomstig uit bronnen als steenkool en aardgas. Groene stroom komt uit bijvoorbeeld zonne-energie, windenergie of biomassa. Tijdens het energie vergelijken kun je ook filteren op duurzaamheid. Je kunt dan kiezen voor 0%, 50% of 100% groene energie.
Je kunt bij ons gemakkelijk energie vergelijken en afsluiten. De meeste mensen vragen een contract aan voor stroom én gas. Maar je kunt ook een contract met alleen stroom aanvragen. Heb je bijvoorbeeld stadsverwarming of blokverwarming, dan gebruik je waarschijnlijk geen gas. Je kunt dan alleen stroom afnemen. Wil je alleen stroom vergelijken? Vul dan 0 in bij gasverbruik. Wij tonen je dan de contracten met alleen stroom. Als je de goedkoopste deal hebt gevonden, kun je direct het contract met alleen stroom afsluiten.