Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Grijze energie

Steeds meer energieleveranciers beloven dat zij groene energie produceren en leveren, maar dit is niet altijd zo. Grijze energie wordt opgewekt uit de fossiele energiebronnen aardgas, steenkolen en aardolie. Fossiele energiebronnen raken in de toekomst op en de manier waarop energie uit deze bronnen wordt opgewekt is niet goed voor het milieu. Het versnelt daarnaast ook de klimaatverandering, mede door schadelijke CO2-uitstoot. Ook kernenergie wordt gezien als grijze energie, omdat hierbij schadelijk afval wordt geproduceerd.

 

grijze stroom

Grijze stroom

Grijze stroom wordt opgewekt door de verbranding van de fossiele brandstoffen steenkool en aardgas, of kernenergie. Deze vorm van stroom draagt in grote mate bij aan de uitstoot van CO2 (koolstofdioxide). De voorraden van deze grondstoffen zijn niet oneindig. Het biedt geen oplossing voor lange tijd. Geen basis voor duurzame energie dus.  

Kernenergie behoort ook tot grijze stroom. Bij de opwekking van kernenergie komen geen schadelijke gassen zoals CO2 vrij, maar het laat wel schadelijk afval achter. Tot op heden is er nog geen veilige oplossing om dit te verwerken. Wanneer het fout gaat, zoals in Tsjernobyl, zijn de gevolgen niet te overzien.

Grijs gas

Grijs gas is eigenlijk gewoon aardgas. Aardgas komt in de natuur voor en is een vermenging van koolwaterstoffen en niet-koolwaterstoffen. Op kamertemperatuur zit aardgas in de gasfase. Het grootste gedeelte van aardgas bestaat uit de waterstof methaan. De bron waaruit het gas wordt gewonnen bepaalt hoeveel methaan er in het aardgas zit. De voorraden aardgas zijn niet oneindig. Daarom is grijs gas, net als grijze stroom geen duurzame energie.

Waarom is er nog zoveel grijze energie?

Momenteel is het nog te duur om op grote schaal groene energie te produceren, maar het wordt steeds voordeliger. Nederland is wel bezig om steeds duurzamer te worden. Het doel is dat in 2050 de energievoorziening van Nederland bijna helemaal duurzaam is.

Grijze energie in de vergelijker

In de uitkomsten van onze energievergelijker kan je zien wat voor energie een leverancier levert. Wanneer je een aanbieding hebt gekozen en hebt aangeklikt, worden er details over het contract gegeven. Helemaal onderaan de pagina met deze details staat de productsamenstelling. Hier is te zien waaruit de elektriciteit en het gas bestaan.