Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Stroomverbruik

Stroomverbruik drukken we uit in kilowattuur (kWh). Het gemiddelde stroomverbruik in Nederland ligt rond 3.500 kWh per jaar. Dat verbruik is gebaseerd op dat van een driepersoonshuishouden en kan uiteraard afwijken van jouw stroomverbruik. Het verbruik van stroom (ook elektriciteit genoemd) wordt vooral bepaald door het aantal personen in huis, het verbruiksgedrag van deze personen, het aantal apparaten in huis en de leeftijd en zuinigheid van deze apparaten. Wij vertellen je alles over het stroomverbruik.

 

stroomverbruik

Gemiddeld stroomverbruik

Het gemiddelde stroomverbruik hangt voornamelijk af van het aantal personen in huis en hoeveel apparaten er worden gebruikt. Meer personen gebruiken, in de meeste gevallen, meer apparaten en de apparaten worden vaker gebruikt dan in een huishouden met minder personen. Uiteraard hangt de hoogte van het stroomverbruik ook sterk af van de aanwezigheid van personen in het huis. Als er de gehele dag mensen in huis zijn, is het verbruik hoger dan wanneer er overdag bijvoorbeeld buitenshuis gewerkt wordt. Hoe vaak en hoe lang men thuis is, weegt dus ook flink mee in de hoogte van het stroom- en algemene energieverbruik.

 

In onderstaand overzicht zie je het gemiddelde stroomverbruik per aantal personen in een huishouden. Het laat zien hoe sterk het stroomverbruik afhangt van het aantal personen in een huis. Het aantal personen in huis is voor een deel ook van invloed op het gasverbruik. En wie gasloos woont, heeft uiteraard een flink hoger stroomverbruik.

 

1.500 kWh
2.500 kWh
3.500 kWh
4.500 kWh
5.000 kWh

Stroomverbruik meten

Je kunt het stroomverbruik per dag, per maand en per jaar zelf meten. Dat kun je doen aan de hand van een energieverbruiksmanager, maar ook door naar de meterstanden te kijken. Hierbij worden gas en stroom gescheiden, dus dat is makkelijk. Veel energieleveranciers bieden apps aan waarin je, als je een slimme meter hebt, het verbruik per dag kunt zien. Op die manier heb je makkelijk inzicht in je dagelijkse, maandelijkse en jaarlijkse stroomverbruik.

Stroomverbruik berekenen

Hoeveel stroom je verbruikt, hangt af van de apparaten in huis. Per apparaat kun je berekenen hoeveel deze aan stroom verbruikt. Dat kan op basis van het energielabel, het vermogen en de mate waarin het apparaat wordt gebruikt. Sommige apparaten, zoals een koelkast, staan continu aan. Kijk je naar het energielabel van zo’n apparaat, dan staat erop wat deze gemiddeld aan kWh’s per jaar verbruikt. Andere apparaten, zoals bijvoorbeeld een wasmachine of waterkoker, gebruik je slechts enkele keren en voor een bepaald aantal uur of minuten. Dan is het handig om naar het vermogen te kijken. Het vermogen wordt uitgedrukt in watt, ook wel wattage. Eén kWh is 1.000 watt. Heeft een apparaat een vermogen van 1.000 watt, dan betekent dit dat het apparaat 1.000 watt verbruikt als deze een uur aan staat. Dat betekent 1 kWh per uur. Draait jouw wasmachine 2,5 uur? Dan zou er 2,5 kWh worden verbruikt.

Stroomverbruik apparaten

Van invloed op het elektriciteitsverbruik zijn het aantal apparaten in huis, de leeftijd van de apparaten, het soort apparaten, de tijd dat de apparaten aanstaan (gebruiksduur) en hoe vaak de apparaten worden gebruikt (gebruiksfrequentie). Het stroomverbruik van apparaten loopt per apparaat en soort apparaten flink uiteen. Het soort apparaat is misschien wel de factor die het elektriciteitsverbruik het meest beïnvloedt. Als vuistregel kun je nemen dat apparaten die verwarmen of verkoelen het meeste verbruiken. Ook apparatuur die altijd aanstaat, zal de energierekening niet ten goede komen.

 

Wil je weten wat een apparaat gemiddeld per jaar kost? Kijk dan eens in onderstaande tabellen, waarin de kosten per apparaat uitgesplitst zijn. De kosten zijn een richtlijn. Gebaseerd op een stroomprijs van € 0,21 per kWh.

Apparaten in de keuken

In de keuken staan nogal wat apparaten die dag en nacht aan staan. Bekijk in de tabel hieronder hoeveel zo'n apparaat gemiddeld per jaar kost aan stroom.

 

Apparaat Vermogen Kosten
Koelkast 30 watt € 55,- per jaar
Vaatwasser 1.200 watt € 100,- per jaar
Vriezer 17 watt € 30,- per jaar
Keramische kookplaat 1.400 watt € 95,- per jaar
Inductie kookplaat 1.300 watt € 110,- per jaar
Elektrische kookplaat 1.500 watt € 110,- per jaar
Combimagnetron 1.700 watt € 18,- per jaar
Koffiezetapparaat 850 watt € 21,- per jaar
Waterkoker 1.700 watt € 9,- per jaar
Beertender (altijd gekoeld) 65 watt € 120,- per jaar

 

Apparaten in de woonkamer

De meeste mensen beschikken tegenwoordig over één of meerdere flatscreentv's. Wist je dat die nog steeds energie verbruiken, ook als ze in stand-bymodus staan? Let ook goed op het type lamp dat je in je fittingen draait. Gloeilampen verbruiken een veelvoud van wat led-lampen verbruiken.

 

Apparaat Vermogen Kosten
Ledtelevisie (40") aan: 45 watt stand-by: 0,2 Watt aan: € 11,- per jaar stand-by: €0,30 p/jaar
Plasmatelevisie (40") aan: 250 watt stand-by: 4 Watt aan: € 63,- per jaar stand-by: €6 per jaar
Tv met beeldbuis aan: 50 watt stand-by: 4 Watt aan: € 13,- per jaar stand-by: €6 per jaar
Straalkachel 700 watt € 118 per jaar
Vloerverwarming 1.000 watt € 168,- per jaar
Stereo 60 watt € 2,50 per jaar
Dvd-speler 30 watt € 2,50 per jaar
Gloeilamp (700 lumen) 60 watt € 19,- per jaar
Spaarlamp (700 lumen) 12 watt € 4,- per jaar
Ledlamp (700 lumen) 9 watt € 3,- per jaar
Stofzuiger 900 watt € 8,- per jaar
Aquarium 100 watt € 184,- per jaar
Airconditioning 900 watt € 47,- per jaar

 

Apparaten in de slaapkamer

Sommige apparaten die thuishoren in de slaapkamer hebben een behoorlijk hoog energieverbruik, zoals het waterbed. Let dus goed op bij de keuze voor een type bed: een waterbed kan je energierekening flink laten stijgen.

 

Apparaat Vermogen Kosten
Waterbed overdag: 100 watt 's nachts: 75 watt € 153,- per jaar
Elektrisch verstelbare lattenbodem 4 watt € 5,- per jaar
Elektrische deken 60 watt € 15,- per jaar
Ventilator 35 watt € 2,- per jaar
Wekkerradio 10 watt € 13,- per jaar

 

Apparaten in de werkkamer/studeerkamer

Laptops en computers zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons huis. Bekijk hieronder hoeveel apparaten in je studeerkamer kosten aan verbruik.

 

Apparaat Vermogen Kosten
Computer (met toebehoren) 220 watt € 18,- per jaar
Computer (zonder toebehoren) 160 watt € 13,- per jaar
Inkjetprinter 25 watt € 10,- per jaar
Laptop 65 watt € 5,- per jaar
Telefoonoplader 12 watt € 1,- per jaar

 

Apparaten in de huishoudkamer/badkamer

Eén van de grootste energieslurpers in huis is de wasdroger. Die verbruikt gemiddeld zo'n € 94,- per jaar aan stroom!

 

Apparaat Vermogen Kosten
Wasmachine 1.000 watt € 59,- per jaar
Droger 2.200 watt € 94,- per jaar
Strijkijzer 450 watt € 10,- per jaar
Föhn 1.500 watt € 19,- per jaar
Elektrische tandenborstel 3 watt € 4,- per jaar

Apparaten in de tuin

In de tabel hieronder vind je terug hoeveel apparaten in de tuin gemiddeld per jaar kosten.

Apparaat Vermogen Kosten
Vijver(pomp) 100 watt € 184,- per jaar
Elektrische grasmaaier 1.400 watt € 2,- per jaar
Terrasverwarmer 2.000 watt € 42,- per jaar
Sauna 2.400 watt € 25,- per jaar
Jacuzzi aan: 4.500 watt stand-by: 500 watt € 1.062,- per jaar

Besparen op elektriciteitsverbruik

Op het stroomverbruik valt best wat te besparen. Het verbruiksgedrag bepaalt in hoge mate het elektriciteitsverbruik. Doe je in elke kamer het licht uit als je er niet bent? Laat je de tv altijd aan staan? Heb je de oplader van je telefoon altijd in het stopcontact? Dat zijn slechts enkele voorbeelden van gedrag dat de energierekening opdrijft. Dit kan zowel bewust als onbewust voorkomen. Een beetje bewustwording van verspilling van elektriciteit is daarom nodig om niet onnodig veel stroom te verbruiken. Waar kun je verder nog op letten?

Het aantal apparaten in huis

Hoe meer apparaten in huis, hoe meer stroom er wordt verbruikt. Dat is logisch. Toch heb je vaak niet door dat je eigenlijk heel veel apparaten bezit die stroom afnemen. Een optelsom van apparaten zorgt veelal voor een hoog stroomverbruik en verbazing bij de gebruiker wanneer de energierekening op de mat valt. Denk je dat je te veel apparaten hebt? Ga dan eens na of deze allemaal nodig zijn of dat er misschien wat weg kan.

Oude apparaten

Nieuwe apparaten zijn vaak veel energiezuiniger dan oude apparaten. Dat komt door nieuwe technologieën die worden verwerkt in de apparaten. Voor ‘energieslurpende apparaten’ loont het om oude te vervangen door nieuwe en daarbij te letten op het energielabel. Heb je een hoog stroomverbruik? Dan kan het dus liggen aan de hoeveelheid oude apparaten in huis. Of enkele oude apparaten die heel veel stroom verbruiken, zoals een oude vriezer, koelkast, droger of wasmachine.

Andere manieren van besparen op stroomverbruik

Verder zijn er nog een aantal punten waarop je kunt letten. Zoals:


  • niet onnodig licht aan laten staan;
  • alleen kleding wassen als de trommel vol zit;
  • een waslijn gebruiken in plaats van een droger;
  • tv uitzetten in plaats van op stand-by of aan laten staan;
  • geen opladers in het stopcontact laten zitten.

Stroomverbruik meenemen bij energie vergelijken

Naast het besparen op stroomverbruik, kun je ook letten op de stroomkosten per kWh. Stroom wordt aantrekkelijker gemaakt vanuit de overheid door het aanbieden van de vermindering energiebelasting. Huishouden die stroom afnemen, krijgen in 2021 € 558,56 inclusief btw ter compensatie van de energiebelasting en ODE die zij voor stroom moeten betalen. Dit compensatiebedrag wordt verrekend met je stroomverbruik op de jaarafrekening. Ga je bij ons energie vergelijken? Dan kun je dat doen op basis van jouw gemiddelde stroomverbruik. Vul dat verbruik in of geef aan uit hoeveel mensen je huishouden bestaat. Met die gegevens maken wij een overzicht voor je met voordelige energiecontracten.