Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Thermostaat

Er zijn meerdere soorten thermostaten. De meest besproken variant is waarschijnlijk wel de slimme thermostaat. Ook heb je de ouderwetse kwikthermostaat en gebruiken veel huishoudens een klokthermostaat. De thermostaat communiceert met het verwarmingssysteem. Met een thermostaat bestuur je de cv-ketel, maar ook met stadsverwarming gebruik je een thermostaat om de temperatuur te regelen. Wij vertellen je van alles over de thermostaten. Zo weet je wat voor jou de beste thermostaat is.

 

thermostaat

Thermostaat kopen

Een thermostaat kopen kan makkelijk online en in de winkel. Handig om je te verdiepen in het aanbod, want er zijn verschillende soorten thermostaten. Wil je een slimme thermostaat of een klokthermostaat? Moet de thermostaat draadloos zijn, zodat je deze kunt plaatsen waar je wilt? En ga je voor een modulerende thermostaat of een met een aan/uit-systeem, of een combinatie van deze twee? En dan is er nog de prijs die een rol speelt. Allemaal factoren om rekening mee te houden bij de aankoop van een thermostaat.

Thermostaat vervangen

Is het tijd voor een nieuwe thermostaat, omdat de oude echt aan vervanging toe is? Of vooral omdat het tijd is voor wat meer digitalisering? Dan betekent dat dat je oude thermostaat de deur wijst. Grote kans dat de thermostaat die nog met bedrading is gekoppeld, wordt vervangen door een draadloze thermostaat. De leverancier van de thermostaat geeft vaak online advies over hoe dit te doen is. Kijk op YouTube voor handige informatie!

Thermostaat met app

Heb je een slimme thermostaat? Dan kun je deze zeer waarschijnlijk bedienen met een speciaal daarvoor ontwikkelde app. Een energieverbruiksmanager. Handig! Want juist met zulke apps kun je de verwarming op afstand bedienen. Daarvoor heb je dan een smartphone nodig, of een tablet. Sommige apps kun je via de computer ook gebruiken. Op deze manier heb je nog meer controle over en inzicht in je energieverbruik. En dat kán zorgen voor energiebesparing.

Soort thermostaten

Er zijn verschillende soorten thermostaten waar je uit kunt kiezen. Wij vertellen je meer, zodat je een goede keuze kunt maken bij het aanschaffen van een nieuwe thermostaat. Of zodat je iets meer weet over de werking van jouw thermostaat.

Slimme thermostaat

Steeds meer huishoudens hebben een slimme meter. Deze houdt bij hoeveel stroom- en gasverbruik er plaatsvindt. De slimme meter en slimme thermostaat moeten niet met elkaar worden verward. De slimme thermostaat is namelijk iets heel anders. Met de slimme meter wordt het energieverbruik gemeten, met de thermostaat bedien je de verwarming. Op afstand zelfs. Ook kan de slimme thermostaat je weekritme leren kennen. Dit kan handig zijn als je een redelijk constant ritme hebt. Er zijn veel verschillende soorten slimme thermostaten. De slimme thermostaat wordt ook wel de wifi-thermostaat genoemd. Omdat je deze via internet kunt bedienen. De wifi-thermostaat kun je op alle cv-ketels gebruiken, maar niet bij alle stadsverwarming.

Klokthermostaat

De klokthermostaat is een minder moderne thermostaat dan de slimme variant. Je kunt de klokthermostaat voor de hele week vooraf instellen. Zo geef je gewoon aan dat jij wilt dat het in huis om zeven uur ‘s ochtends warm is als je uit bed komt. En dat als je om elf uur ‘s avonds weer naar bed gaat, de temperatuur in huis een paar graden daalt. Zo is het op de momenten dat je er bent een fijne temperatuur in huis. En als je er niet bent gewoon wat koeler. Daarmee kun je besparen op het energieverbruik.

Draadloze thermostaat

Veel thermostaten zijn tegenwoordig draadloos. Een draadloze thermostaat kan een slimme thermostaat zijn, maar ook een klokthermostaat. Je kunt de draadloze thermostaat plaatsen waar je wilt. Om verbinding te maken, moet je een RF-module op de originele aansluiting van de thermostaat plaatsen.

Modulerende thermostaat

Wat is een modulerende thermostaat? Een thermostaat die ervoor zorgt dat de woning met een zo laag mogelijke temperatuur wordt verwarmd tot de gewenste temperatuur. De cv-ketel gaat niet aan en uit zonder dat dit nodig is. Zoals bij een aan/uit-thermostaat wel het geval is. Met een modulerende thermostaat wordt er minder energie verbruikt. Dit is dus een zuinigere variant. Ook wordt de temperatuur in huis niet onnodig hoog.

Aan/uit-thermostaat

Ook wel klik-aan-klik-uit-thermostaat. Deze thermostaat kan alleen aan of alleen uit. Er is geen middenweg. De cv-ketel gaat hard werken op het moment dat de temperatuur in de te verwarmen ruimtes onder de ingestelde temperatuur komt. Is de temperatuur bereikt? Dan zorgt de thermostaat dat de cv weer uitschakelt. Deze manier van verwarmen, kan ervoor zorgen dat de temperatuur wat afwijkt naar boven.

OpenTherm

Let bij de aanschaf ook op de term: OpenTherm. Dit is een communicatieprotocol tussen cv-ketel en thermostaat. De thermostaat is het doorgevende apparaat. De cv-ketel is de ontvanger en uitvoerder. OpenTherm is een onafhankelijk systeem. De meeste fabrikanten, en dus thermostaten, werken met OpenTherm. Dat betekent dat deze op alle cv-ketels aangesloten kunnen worden. Let er dus wel op dat niet álle thermostaten met dit systeem werken. Zo niet, dan is er een converter nodig.

Besparen met thermostaat

Als je wilt besparen op je energieverbruik, kan een thermostaat daarbij een hulpje zijn. Hou wel zelf toezicht op het verbruik. Dat kun je zien door de meterstanden te checken. Of nog handiger; door het verbruik te monitoren via een slimme-meter-app. Deze worden vaak aangeboden door energieleveranciers. Je bespaart dan niet direct op het verbruik, daar moet je zelf nog wat voor doen. Met een slimme thermostaat en een klokthermostaat kun je het verbruik reguleren. Dat kan. Maar je moet het wel zelf doen. Meer besparen op de energiekosten? Ga energie vergelijken! Daarmee kun je flink op de kosten besparen. Score!